Відвідати курортну перлину південної Франції – місто Ніцца – варто не лише задля відпочинку на Лазурному березі Середземномор’я, а ще й для того, щоб скуштувати справжній, знаменитий на весь світ, класичний салат Нісуаз. Ця легка овочева закуска з тунцем та квасолею вперше з’явилася в сезонному меню місцевих кафе та ресторанів. Сьогодні існує багато різновидів цього французького салату, але класикою вважається рецепт без додавання рису та картоплі. Сьогодні пропоную приготувати саме класичний салат Нісуаз без картоплі, а в якості наочного матеріалу представляю свій покроково оформлений рецепт з фото.
Інгредієнти: Анчоуси, Болгарський перець, Зелень петрушки, Квасоля консервована, Лимонний сік, Огірок, Помідор, Ріпчаста цибуля, Рослинна олія, Салат листовий, Тунець, Часник, Яйце
Кухня: Французька кухня
Для приготування двох порцій салату нам знадобиться:
- 100 гр відварної або консервованої квасолі;
- 100 гр консервованого у власному соку тунця (шматочками);
- 100 гр анчоусів;
- 150 гр помідора;
- 100 гр огірка;
- 100 гр перцю болгарського;
- 4 листочка салату;
- 1 червона цибуля;
- 1 яйце;
- 1 зубчик часнику;
- 30 мл лимонного соку;
- 50 мл оливкової олії;
- зелень петрушки;
- сіль, перчик та інші спеції за смаком.
Як приготувати салат Нісуаз з тунцем і квасолею
По-перше, слід відварити яйце. Після закипання води чекаємо готовності 2-10 хвилин, в залежності від очікуваного ступеня крутості яйця.
В цей час розігріваємо соняшникову олію на сковороді та відправляємо на неї смажитися дрібно порізаний часник та квасолю. Попередньо відварену або консервовану квасолю необхідно промити перед смаженням.
В процесі смаження додаємо трохи солі та спецій для покращення смаку квасолі. Коли часник зарум’яниться, а на квасолі з’явиться приваблива скоринка, знімаємо сковороду з вогню. У випадку використання консервованих бобів, можна пропустити процедуру смаження.
Перейдемо до підготовки овочів.
Помідор нарізаємо тонкими скибочками, кожну половинку ділимо приблизно на 6-8 часточок.
Солодкий перець нашатковуємо тоненькими довгими скибочками.
Огірок нарізаємо тонкою соломкою, довжиною приблизно як шматочки перцю.
Промите листя салату нариваємо руками на шматочки.
Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями. Бажано використовувати для салату сорт, який має приємний солодкуватий смак. Поєднуємо всі овочі.
В окремій мисці підготуємо заправку для салату. Для цього, дрібно нарізаємо зелень петрушки, додаємо солі та спецій, доливаємо оливкову олію та лимонний сік.
Щоб свіжі овочі не стекли, заправку до салату додамо перед самою подачею на стіл.
В тарілку для подачі викладаємо порцію овочів, додаємо теплу квасолю, часточки яйця та половинки анчоусів.
Анчоуси – це дрібна риба, що маринується в олії з сіллю та спеціями, завдяки чому має насичений пряний смак. В середземноморській кухні анчоуси в невеликій кількості додають до страв в якості приправи, для підсилення смаку.
Залишається додати в наш легкий салат без майонеза головний інгредієнт – тунця. Для ефектної подачі закуски Нісуаз ціленькі шматочки тунця викладаємо зверху на овочі.
Французький салат Нісуаз – відео-рецепти
Наприкінці посту пропоную до перегляду відео-версії приготування цього вишуканого легкого рибного салату від відомих шеф-кухарів.
Це Нісуаз з консервованим тунцем від Гордона Рамзі.
Наступний відео-рецепт від каналу “Шеф-кухар Василь Ємельяненко”. Свою страву автор презентує як кращий салат без майонезу та як середземноморський салат з тунцем та картоплею.
А це Нісуаз від Лазерсона.
І останній відео-рецепт салата Нісуаз теж з картошкою. Спробуйте легко приготувати його у себе вдома просто повторюючи за шеф-кухарем Кирилом Бергером.
Як бачите, смачний та легкий середземноморський чи то французький салат з рибою без майонеза приготувати вдома можно багатьма способами. Готовий овочевий салат з тунцем має яскравий вигляд і по-справжньому літній смак. Поєднання різнокольорових компонентів пробуджує апетит. Тож, знайдіть ідеальне саме для вас поєднання складових та смакуйте на здоров’я!