На відміну від вишуканих французьких страв на кшталт «діфлопе на крутоні» або «фрікасе с соусом із трюфелів», рибні котлети з скумбрії домашнього приготування – страва не лише ситна та корисна, а ще й досить бюджетна та легка в приготуванні. Отже, сьогодні буду готувати котлетки із свіжомороженої скумбрії.
Інгредієнти: Булка, Висівки вівсяні, Перець чорний мелений, Рослинна олія, Сіль, Скумбрія, Цибуля, Часник
Зміст
Як приготувати котлети зі скумбрії в домашніх умовах
Як відокремити рибне філе від кісток
Для кулінарів початківців процес оброблення риби та отримання чистого філе без кісток може викликати деякі труднощі. Насправді, це досить просто і навик обов’язково прийде з досвідом. Для полегшення процесу пропоную скористатися маленькою порадою: починати чистити рибу потрібно до її повного розмороження. За допомогою гострого ножа відрізаємо голову, хвіст та плавники. Далі, розрізаємо черевце та позбуваємося нутрощів. Після цього, робимо надріз вздовж хребта, а потім, захоплюємо руками краї шкіри біля голови та тягнемо в напрямку хвоста. Таким чином, ми легко-легко позбавляємося шкіри.
Потім, міняємо гострий ніж на столовий з округлим кінцем та починаємо відокремлювати філе від кісток. Хребет та ребра скумбрії досить легко відходять від м’яса, а от для видалення дрібних кісточок вздовж середньої лінії можна, для зручності, скористатись пінцетом.
На додачу до риб’ячого м’яса нам знадобиться стандартний набір для котлет: ріпчаста цибуля та хліб, часник, розмочена в молоці булочка та сіль, спеції.
Для своїх фірмових рибних котлет я використовую парочку секретних компонентів: вівсяні висівки для паніровки та особливий зв’язуючий компонент, про який розкажу далі.
Як зробити рибний фарш
Для приготування фаршу не використовуємо ані м’ясорубку, ані блендер! Ідеальний рибний (та й м’ясний також) фарш робиться за допомогою гострого ножа. Лише із дрібно порубаного філе, цибулі та часнику фарш вийде дійсно соковитим.
Подрібнені компоненти рибного фаршу складаємо в миску та додаємо розмочену та трохи віджату булочку, солимо і приправляємо спеціями. Залишається єдине: зв’язати до купи компоненти фаршу.
Для великої порції фаршу, приготованої з 3-4 тушок скумбрії, це не питання – достатньо вбити сире яйце. Коли ж готуєте невелику кількість котлет, навіть одне яйце перетворить котлети на омлет!
Ви скажете: «Не проблема, смажимо більше та завтра доїмо». Але в дієтологів є вагомий аргумент проти такої запасливості! Страви з риби, особливо жирних сортів, необхідно з’їдати одразу після приготування та ні в якому разі не залишати «про запас». А все тому, що ненасичені жирні кислоти омега-3 та омега-6 зберігають свою користь після нагріву лише протягом кількох годин. Потім, від них залишаються лише зовсім не корисні продукти розпаду. Тому, рибні страви завжди готуйте лише на один прийом та не чекайте поки вони охолонуть, одразу їжте!
Що ж тоді використати для маленької порції фаршу з однієї тушки? Насправді є багато продуктів, що допоможуть зв’язати фарш. Можна додати 1 ч. ложку манної крупи, або 1 ст. ложку натертої на дрібну тертку сирої картоплі, або трохи відвареного до в’язкості рису, чи невелику порцію яєчного порошку. Дехто додає до рибного фаршу сухе молоко, щоб приглушити різкий запах риби. На мій смак свіжа та якісна скумбрія пахне зовсім не погано, але сухого молока я таки додам трошки – для ніжного вершкового присмаку.
Як сформувати рибні котлети
Отриману рибну масу вимішуємо руками поки не почнуть тягнутися білкові нитки. Після цього, залишаємо його на 10 хвилин відпочити та переходимо до формування рибних котлет.
Звичайно ж, можна просто наліпити їх руками, але, якщо ви хочете зробити красиві, рівненькі та ідеально круглі котлети, то раджу скористатись для формування спеціальним пристроєм – «шеф-кільцем».
Обробну дошку, поршень та кільце пристрою змочуємо водою, вологою ложкою викладаємо порцію фаршу та розподіляємо всередині кільця. Притискаємо поршнем для остаточного формування котлети. Залишається зняти кільце та обережно мокрим ножем чи металевою лопаткою перекласти готовий биточок у панірувальний лоток з висівками.
Ви спитаєте, чому саме вівсяні висівки? А все тому, що панірувальні сухарі досить калорійні, а під час смаження ще й вбирають багато жиру, тому, котлети виходять зовсім не дієтичними. До того ж, у складі магазинної паніровки багато некорисних домішок.
Можна, звичайно, самостійно приготувати з білого хліба панірувальні сухарі. Однак, вони дуже швидко набувають прогорклого присмаку при зберіганні. Щоб не готувати маленьку порцію сухарів для маленької порції котлет, можна скористатися висівками. Використовую саме вівсяні висівки тому, що вони гарно липнуть до котлет, а під час смаженні не вбирають зайвого жиру. А як апетитно вони хрумтяяять! 😉
Як обсмажити рибні котлети зі скумбрії
Будь-які котлети, а особливо рибні, набагато корисніше не смажити у великій кількості жиру на сковороді, а приготувати на пару чи на грилі. Думаю, у всіх прихильників здорового харчування знайдеться вдома сучасний чудо-гаджет – аерогриль!
Тому, ставимо розігріватись гриль та зовсім трішки змащуємо його олією (для зручності можна скористатися силіконовим пензликом). Викладаємо сформовані котлети і зовсім трохи проходимо по ним промасленим пензлем. Далі, смажимо котлети при максимальній температурі та потужній вентиляції по 5-7 хвилин з кожної сторони. Якщо немає аерогрилю, можна скористатись духовкою та запекти котлети. На крайній випадок, обсмажити на сковороді.
Поки готуються котлети, підготуємо гарнір. Найкраще котлети зі скумбрії смакують із відварними або тушкованими овочами: картоплею, цвітною капустою, горошком, спаржею та іншими.
Конкретно сьогодні мені захотілось зробити вечерю в китайському стилі. Тому, хрусткі котлетки зі скумбрії я вирішила подати із фунчозою та соєвим соусом. Для колориту сервірування додала на тарілку маринований імбир та свіжу зелень.
Погодьтеся, виглядає страва дуже красиво та апетитно, а головне, вона доступна, корисна та швидка в приготуванні!
Рибні котлети з скумбрії – відео-рецепти
Про альтернативні варіанти приготування котлет із риби можете дізнатись з відібраних на ютубі відео.