Рибна запіканка з цибулею – це естонська страва, яка готується з будь-якої морської риби: тріска, минтай, хек. Щоб запіканка вийшла просто ідеальною, краще брати філе. Але можна обійтися і звичайною патраною рибкою.
Інгредієнти: Зелена цибуля, Кріп, Куркума, Лимонний сік, Перець чорний мелений, Риба, Сир тертий, Сіль, Сметана, Соняшникова олія, Шпик копчений, Яйця
Кухня: Естонська кухня
Для приготування цієї простої і смачної страви треба взяти:
- риба морська – 300-400 грамів (наприклад – 3 невеликі тушки хека);
- зелена цибуля – 200 грамів;
- шпик копчений – 100 грамів;
- сметана – 3 столові ложки;
- яйця – 2 штуки;
- тертий сир твердих сортів – 30 грамів;
- куркума – дрібка;
- чорний перець мелений;
- лимонний сік;
- кріп свіжий;
- соняшникова олія;
- сіль.
Як приготувати рибну запіканку в духовці з цибулею і сиром
Спочатку треба обробити тушки, якщо ви брали не готове філе, а цілу рибу. Для цього рибку необхідно ретельно помити, відрізати плавці та обсушити за допомогою серветки. Далі посоліть рибу, скропіть її лимонним соком, посипте чорним перцем і куркумою і лишіть маринуватися на 15 хвилин.
Тим часом зелену цибульку треба помити та порізати ножиком або ножицями на кружальця. Далі поріжте кубиками шпик. Якщо не любите сало або хочете приготувати пісну страву – можете його виключити та замінити на олію.
Шпик потрібен, щоб його розтопити та тушкувати в ньому цибулю до м’якості.
Далі візьміть ємність для запікання, змастіть олією, викладіть цибулю разом зі шпиком, а зверху покладіть рибку.
Тепер збийте яйця разом зі сметаною, підсоліть і залийте рибу цією сумішшю. В кінці потріть зверху сир та поставте страву в розігріту духовку. В середньому, така риба запікається 30 хвилин.
Готова запіканка повинна покритися розплавленою сирною скоринкою і трохи зарум’янитися. Перед подачею посипте рибку зеленим кропом. Можна навіть замороженим.
Ось така смачна і проста рибна запіканка стане доречною як для святкового, так і для повсякденного столу. Насолоджуйтеся смачною ароматною рибкою та пригощайте нею близьких.