Розсипчастий кускус з куркою – проста і смачна друга страва з кус-кус

Кускус чи то кус-кус – це корисна крупа, з якої готується безліч традиційних східних страв, починаючи від звичайної каші для гарніру і закінчуючи різноманітними салатами на його основі. Зазначу, що будь яка страва вийде смачною, якщо правильно відварити крупу, щоб вона залишилася розсипчастою. Отже, сьогодні готую ситний та смачний розсипчастий кускус з куркою. Саме секретом правильного приготування кус кусу я хочу поділитися з вами сьогодні. Адже, для приготування соковитої курочки у кожної господині, напевно, є свій рецепт. 🙂 Зробити все правильно та смачно допоможе мій покроково оформлений рецепт з фото, який демонструє всі деталі приготування.

Нам знадобиться:

Курка з кускус

  • крупа кускус – 1 склянка;
  • куряче філе – 150 гр;
  • цибуля – 1 шт.;
  • бульйон – 2 склянки;
  • соєвий соус -15 гр;
  • мед – 1 ч. л.;
  • паприка та куркума – по 1 ч. л.;
  • часник 1-2 зубчика.

Якщо готувати крупу кус-кус на воді, то смак готової страви може вийти трохи прісним і при першому знайомстві з цією крупою може спровокувати розчарування. Тому, краще варити кускус на заздалегідь приготованому овочевому чи м’ясному бульйоні. Рідини нам потрібно не дуже багато, тому, під час приготування першої страви можна залишити частину бульйону і зберігати його в морозилці до потрібного моменту. Такі бульйонні заготовки будуть доречні не тільки для сьогоднішнього гарніру, але і для для приготування різотто чи паельї.

Як приготувати кускус з куркою смачно

Отже, спершу куряче філе маринуємо в суміші меду, соєвого соусу та спецій. Солодкі ноти медового маринаду гармонічно доповнює смак паприки, імбиру та куркуми. Солі в маринад можна не додавати завдяки присутності соєвого соусу. Поки куряче філе маринується, я починаю приготування гарніру.

Курка з кускус

Перейдемо безпосередньо до приготування крупи. Очищений часник та цибулю дуже дрібно нарізаємо ножем.

Курка з кускус

Обсмажуємо отриману нарізку в глибокій сковороді чи сотейнику на розпеченій оливковій олії. Стежте, щоб часник не підгорів. Це додасть готовій страві гіркуватий відтінок.

Курка з кускус

Додаємо крупу на сковороду та ретельно перемішуємо кускус з часниково-цибульною піджаркою. Він має просочитися пікантним ароматом спецій. Таке обсмаження зробить готовий кускус смачним та розсипчастим.

Курка з кускус

Після цього, на сковороду доливаємо бульйону вдвічі більше ніж крупи. Приправляємо сіллю та спеціями за смаком.

Курка з кускус

Накриваємо сковороду кришкою, доводимо до кипіння та тушкуємо 1-2 хвилини після закипання. Далі, знімаємо сковороду, утеплюємо її рушником та залишаємо крупу розпарюватися. Завдяки такому способу приготування кускус обов’язково вийде смачний та розсипчастий.

В цей час приготуємо м’ясо. Шматок філе розрізаємо вздовж навпіл та обсмажуємо кожну половинку з обох сторін на добре розігрітій сковороді до золотистого рум’янцю. Далі, щоб зберегти курятину соковитою, смажимо шматочки курки на малому вогні під закритою кришкою.

Курка з кускус

Обсмажене філе нарізаємо тонкими слайсами і викладаємо їх на порцію гарніру з кус-куса, при бажанні, поливає м’ясним соком, що залишився після смаження.

Курка з кускус

Можна нарізане м’ясо покласти до настояної крупи, перемішати компоненти страви і дати ще постояти під кришкою у теплі. Так розсипчаста каша кус кус більше просочиться ароматом м’яса.

Курка з кускус

При подачі смачної другої страви до столу можна прикрасити її свіжою зеленню. Але, якщо ви хочете більш завершену смакову палітру, то додайте до кускус часникові грінки або яскравий соус песто.

Як правильно приготувати кус-кус по марокканські дізнайтесь від Сталика Ханкишиєва.