Різотто на бульйоні з білим вином – класичний рецепт

Італійська кухня багата різноманітними варіаціями на тему різотто. Незмінними в кожному рецепті будуть рис, бульйон і вино, все інше залежить від фантазії. Приготую базовий, класичний варіант різотто на бульйоні з білим вином. На варінні бульйону особливо зупинятися не буду, а от як готувати різотто розповім докладно. Покроково зроблені фото доповнять опис етапів.

Інгредієнти знадобляться самі звичайні.

Різотто на бульйоні з вином - класичний рецепт

Для бульйону:

  • вода – 2 л;
  • перепілка – 1 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • стебло селери – 1 шт.;
  • часник – 1 шт.;
  • спеції (перець чорний, перець білий, гвоздика, перець духмяний, лавровий лист);
  • сіль.

Для різотто:

  • рис – 180 гр;
  • сир твердих сортів – 50 гр;
  • цибуля – 1 шт.;
  • селера – 1/2 стебла;
  • вино сухе – 100 мл;
  • куркума – 1/2 ч. л.

Як правильно приготувати різотто на бульйоні з білим вином

Всі інгредієнти для бульйону відправляємо в холодну воду, доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо на повільному вогні 1,5-2 години. Дієтичне м’ясо перепілки прекрасний варіант для дитячого і дієтичного меню. Але її легко можна замінити куркою. А щоб вийшов смачний перепелячий або курячий бульйон – приправимо його спеціями і сіллю.

Бульйон готовий, приступаємо до приготування різотто.

Різотто на бульйоні з вином - класичний рецепт

Цибулю і селеру шаткуємо дуже дрібно. Занадто крупно нарізана цибуля може зіпсувати враження від страви.

Різотто на бульйоні з вином - класичний рецепт

У розігріту соняшникову олію додаємо ложку вершкового масла.

Різотто на бульйоні з вином - класичний рецепт

Смажимо селеру і цибулю до прозорості.

Різотто на бульйоні з вином - класичний рецепт

Відправляємо до овочів ретельно промитий рис, перемішуємо, щоб він почав вбирати аромати. Кращим для різотто вважається рис круглих сортів.

Моментально вводимо вино, алкоголь випарується безслідно, а рис придбає легку кислинку. Щоб страва вийшла яскравого кольору, додаємо куркуму, без неї рис буде сірим.

Різотто на бульйоні з вином - класичний рецепт

Починаємо поступово вводити гарячий бульйон по 2 ополоника. Як тільки рідина вбереться, потрібно додавати її знову.

Різотто на бульйоні з вином - класичний рецепт

На цьому етапі від плити відходити не варто, приблизно, 20 хвилин. Щоб рис не пригорів, його потрібно періодично помішувати. Може знадобитися 5-6 разів влити бульйон, перш ніж рис приготується.

Різотто на бульйоні з вином - класичний рецепт

У готовому різотто рис не повинен плавати в бульйоні, але і щільних сухих грудок, теж, бути не повинно. Шукайте золоту середину.

Різотто на бульйоні з вином - класичний рецепт

При подачі присипаємо страву тертим сиром і подаємо з перепілкою, з якої варився бульйон. Смачне дієтичне різотто особливо оцінять діти.