Різдвяна кутя з рису – традиційна страва на Різдво

Кутя – це запарені або зварені цілісні зерна пшениці, рису, вівса та інших злаків, заправлені маком, горіхами, сухофруктами і медом.

Різдвяна кутя з рису за складом і технологією приготування дуже схожа на кутю з пшениці, тому в деяких місцевостях до столу подають саме її – гріха в цьому немає. Як варити кутю з рису я і розповім сьогодні в докладному рецепті з покроково зробленими фото.

Як і інші традиційні ритуальні страви, кутя містить в собі цілу палітру символів. Цілісне зерно символізує відродження, солодкі добавки – божественну благодать. Але мак, який, як правило, в кутю не додають, це древній символ смертного сну (мак – квітка язичницької слов’янської Морани-Смерті), тобто як би нагадування про тлінність людського земного буття.

Як і деякі інші ритуальні страви, наприклад, сирну паску, кутю починають готувати заздалегідь, днів за два-три до різдвяного святвечора.

Щоб зварити кутю з рису ми взяли нешліфований (тобто зберіг цілісність оболонки) рис, сухофрукти (курагу, родзинки), горіхи (мигдаль, волоський), мак і мед. Набір сухофруктів і горіхів може бути і іншим, за смаком і можливостям.

Cочіво з рису на Різдво

Як приготувати кутю на різдвяний святвечір

Ставимо варити рис, додавши в нього щіпку солі, паличку кориці і кілька бутонів гвоздики.

Cочіво з рису на Різдво

Готовий рис промиваємо, відкидаємо на сито і прибираємо корицю і гвоздику, що віддали свій аромат.

Cочіво з рису на Різдво

На склянку сухого рису, який при варінні збільшився в обсязі приблизно в два рази, візьмемо по жменьці горіхів, сухофруктів і маку.

Cочіво з рису на Різдво

Родзинки, курагу і мигдаль заливаємо окропом і даємо постояти – розмокнути. Якщо з мигдалю будуть погано відходити шкурки, його доведеться ошпарити ще разок або поварити пару хвилин в мікрохвильовці. Мак слід обов’язково проварити для розм’якшення 5-10 хвилин.

Cочіво з рису на Різдво

Розмочені родзинки і курагу миємо і обсушуємо на серветці. Курагу після обсушування ріжемо на досить великі шматочки. З мигдалю знімаємо шкурки і ріжемо навпіл. Волоські горіхи ретельно перебираємо, злегка обсмажуємо і теж ріжемо. З розпареного маку зливаємо надлишок води і товчемо в ступці (для великих обсягів можна скористатися блендером).

Cочіво з рису на Різдво

В мак кладемо 2-3 столових ложки меду (за смаком) і ретельно перемішуємо, щоб мед розійшовся. Можна взяти і цукор, але легка медова кислинка краще поєднується з сухофруктами.

Cочіво з рису на Різдво

Тепер нам залишилося тільки все перемішати, перекласти в контейнер під кришку і прибрати в холодильник на пару днів для дозрівання смаку. Куті з рису потрібен час, щоб жирність маку та горіхів, солодкість меду і кислота сухофруктів створили гармонійний букет і віддали його вареному зерну.

Cочіво з рису на Різдво

У святвечір, коли зійде перша зірка, кожен, перш ніж приступити до трапези, повинен обов’язково з’їсти пару ложок куті. Адже така святкова кутя, головна з 12 пісних страв на Різдво, вважається запорукою добробуту і успіхів в прийдешньому році.

Cочіво з рису на Різдво

Кутю з рису їдокам можна подати по різному. Як я вирішила прикрасити традиційну різдвяну страву в цьому році – видно на фото.