З приходом сезону дозрівання соковитих вишеньок в саду я тільки но і встигаю, що задовольняти прохання рідних та готувати улюблену випічку з ягодою. В меню у нас і вареники з вишнею, і млинці з вишневою начинкою, і лінива ачма з сиром і стиглими ягодами. Але, найулюбленіший з усього кондитерського різноманіття – спіральний пиріг-равлик з вишнями, приготований на простому кефірному тісті. Оригінальна форма пирога дозволяє зберегти ягідки цілими та запобігає витіканню соку. Як приготувати цей смачний та соковитий чудо-пиріг з вишнями розповість мій фото-рецепт.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Ванілін, Вершкове масло, Вишня, Кефір, Крохмаль, Розпушувач, Сіль, Цукор, Цукрова пудра, Яйце
Компоненти тіста для пирога-равлика:
- 1 склянка кефіру;
- 150 гр вершкового масла;
- 1 пакетик розпушувача для тіста;
- 3-3,5 склянки пшеничного борошна в/ґ;
- щіпка солі;
- ванілін;
- яйце для змащування при випіканні;
- цукрова пудра для декорування.
Для вишневої начинки необхідно:
- 500-600 гр вишні без кісточки (свіжої або замороженої);
- 0,5 склянки цукру;
- 0,5 склянки крохмалю або ягідного кисілю.
Як приготувати пиріг-равлик з вишнями
Для приготування тіста необхідно розм’якшене вершкове масло, тому, заздалегідь дістаньте його з холодильника.
Зі свіжих вишень видаляємо кісточки. Якщо використовуєте заморожені, дайте їм розтанути. Для цього, викладіть на сито чи друшляк, щоб стікала зайва рідина.
Далі, борошно просіваємо в глибоку миску разом з розпушувачем, ваніліном та сіллю. Додаємо м’яке масло.
Перемішуємо компоненти до утворення масляної крихти.
Доливаємо в миску кефір.
Замішуємо тісто. Воно повинно вийте м’яким та еластичним.
Тісто ділимо на декілька порційних шматочків та розкочуємо кожен в пласт завтовшки приблизно 0,5 см овальної форми.
Розрізаємо кожен пласт повздовж на 2 частини.
По центру кожної смуги тіста насипаємо суміш цукру та крохмалю або кисіль. Розкладаємо рядком вишні на деякій відстані одна від одної та посипаємо ягоди цукром. Ретельно зліплюємо краї тіста.
Деко застилаємо аркушем пергаменту та починаємо формування пирога. Скручуємо кільцем першу заготовку.
До вільного краю приліпляємо наступну заготовку з вишнями та огортаємо її кільцем навколо першої.
Аналогічно продовжуємо процес формування до закінчення тіста з вишнями.
Прогріваємо духовку до 180 градусів. В цей час вишневий пиріг-равлик змащуємо збитим яйцем. Для випікання достатньо 25-35 хвилин. Про готовність свідчить приємний золотистий відтінок тіста.
Після випікання, охолоджений спіральний пиріг з вишнями посипаємо цукровою пудрою.
Залишається лише порізати на шматочки і можна подавати до столу.
Оригінальний на вигляд та приємний на смак вишневий пиріг на кефірі – чудовий привід для дружнього чаювання. Варто докласти зовсім трохи зусиль, щоб мати можливість насолодитися в повній мірі смаком літа.
Спіральний пиріг з вишнями – відео-рецепти
Пропоную спробувати приготувати власноруч аналогічний десерт, але за іншими технологіями. Шановані багатьма кулінарні ютуб-блогери допоможуть нам у цьому.
Це простий вишневий пиріг на сметані та кефірі.
А це спіральний пісочний пиріг на сметані та маслі. Зрозуміло, що черешня, використана автором для начинки, спокійно заміняється вишнями.
Останній відео-рецепт, який я хочу тут запропонувати для гурманів. Адже автор для начинки крім вишень використовує ще і сир. Думаю, що і вам таке поєднання буде до смаку.