Яйце пашот – це французький спосіб приготування яєць у «мішечку». Сама назва так і натякає на певну витонченість та свого роду аристократичність.
Інгредієнти: Вода, Лимонний сік, Сіль, Яйце
Кухня: Французька кухня
Сьогодні я залюбки розповім технологію приготування цієї стави. Насправді, все дуже просто. Я підготувала детальний рецепт з фото, щоб показати як правильно готувати рідке яйце пашот. Нам не потрібні ніякі спеціальні девайси – просто каструля з водою.
Інгредієнти:
- 1 велике куряче яйце. Важливо! Яйце повинне бути свіжим;
- Половина свіжого лимону;
- Півтори чайні ложки солі крупного помолу;
- Півтора літра води для варки яйця пашот;
- 800 мл води;
- 200 мл холодної питної води.
Як приготувати яйце пашот у воді
Для початку ставимо на плиту дві каструлі. В одну з них наливаємо 800 мл води. Вода повинна закипіти.
У другу каструлю висипаємо сіль, наливаємо 1.5 літра води, лимонний сік і також доводимо до кипіння.
Беремо яйце і в ложці опускаємо його у каструлю №1 на 10 секунд. Завдяки цьому білок не розпливеться по воді, коли ми будемо готувати пашот.
У каструлі №2 нам потрібно зробити воронку, помішавши ложкою воду за годинниковою стрілкою. У воронку слід розбити яйце. Робити це потрібно обережно, щоб не пошкодити жовток. А сіль та лимон триматимуть жовток та білок вкупі.
На цьому фото яйце, яке я варю без солі та лимону. Та й у воду я його попередньо не опускала. Як бачите, білок поплив і мені довелося збирати його ложкою, щоб він пристав до жовтка.
Скільки варити яйце пашот
Яйце пашот вариться у киплячій воді протягом трьох хвилин. Після чого його виймають і кладуть у тарілку з холодною водою. На фото ви бачите як повинне виглядати правильно приготоване яйце пашот. Завдяки солі та соку лимона воно має чудову форму.
А ось це яйця, які я варила у звичайній воді. Як бачите, вони мають не надто привабливий вигляд.
Перед подачею промокніть яйце пашот паперовим рушником.
Якщо яйце зварене правильно, то білок має рівномірну текстуру, а жовток стає кремоподібним (як на фото) і витікає з яйця пашот дуже повільно.
Сподіваюся, завдяки моєму рецепту Ви зрозуміли, що яйце пашот можна приготувати вдома без особливих зусиль. Головне слідувати інструкції.
Ідея гарніру для яйця пашот прийшла на диво швидко: я обрала гарнір з картоплі та тушкованої баранини .