Різдво – чарівне свято, яке з дитинства асоціюється з чудом. А ще Різдво – це сильні морози, святки і ворожіння! А як же в морози без гарячого ароматного чаю? А що за чай без смачної ароматної випічки? Тим більше гості на порозі. Спробуйте спекти смачний і простий різдвяний пиріг з яблучним повидлом. Як це зробити, я з задоволенням покажу і розкажу в своєму рецепті, використовуючи покроково зроблені фото.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вершкове масло, Дріжджі, Молоко, Сіль, Сметана, Цукор, Яблучне повидло
Інгредієнти для відкритого яблучного пирога:
- борошно в / с – 3-4 склянки;
- молоко – 0,5 склянки;
- вершкове масло, або маргарин – 200 гр;
- 15% сметана – 200 гр;
- цукор – 2 ст. л;
- сіль – 1 ч. л;
- дріжджі свіжі – 30 гр;
- повидло яблучне.
Як приготувати різдвяний пиріг із дріжджового тіста
Правильно замішане тісто – запорука смачної і м’якої здоби і смачної випічки.
Починаючи готувати, поставте опару: в теплому молоці розведіть дріжджі і 1 ч. л. цукру. Суміш залишіть в теплому місці хвилин на 7-10.
Злегка розтопіть масло, додайте сметану, цукор, яйця.
Перемішайте віночком.
Просійте борошно і введіть в суміш. Влийте опару, що піднялася.
Перемішайте до однорідної маси – тісто вийде густе.
Поставте тісто в тепло, укутайте рушником. Після того як підніметься – перемішайте і залиште, щоб підійшло ще раз.
Тепер, формуємо пиріг. Тісто вийде м’яке, але до рук не пристає. Візьміть шматок розміром в невеликий м’ячик, розімніть руками і розкачайте в прямокутний пласт товщиною 1,5-2 см. Розмір повинен підходити під деко. Покладіть заготовку в деко, краще на лист пергаменту.
Силіконовою лопаткою або ложкою рівномірно нанесіть яблучне повидло.
Залишилося прикрасити різдвяний пиріг. Розкачайте невеликий пласт і гострим ножем або ножицями виріжте силует янгола в профіль. У платті ангела зробіть вирізи. Скачайте тонке колечко – німб і виріжте трубу.
Виріжте вифлеємську зірку.
З пласта виріжте смуги і зробіть 2 косички для бічних сторін, а для верхньої та нижньої частини скрутіть з двох смужок джгути.
Наріжте смуг і зробіть сітку по діагоналі. У ромби покладіть трикутнички тіста.
Змастіть зверху яйцем.
Покладіть, в розігріту на 180 градусів, духовку на 30 хвилин. Як тільки пиріг зарум’яниться – діставайте з духовки.
Ароматний яблучний десерт для Різдва готовий! Розрізаємо різдвяний пиріг з яблучним повидлом на порційні шматочки.
Запрошуйте гостей і насолоджуйтеся ніжним смаком домашнього пирога з повидлом не тільки на Різдво!