Більшість звикла, що десерт – це щось солодке, шоколадне чи якийсь, наприклад, бісквіт. Але, насправді. не обов’язково. Можна обійтися і без таких калорійних ласощів і замінити їх якимись смачними фруктами. Оригінальний і корисний десерт можна приготувати зі звичайного гарбуза, скориставшись простим покроковим рецептом із фотографіями.
Інгредієнти: Гарбуз, Горіхи, Курага, Масло волоського горіха, Мед, Родзинки
Дуже добре, якщо є свіжий гарбуз, але й сушений також підійде. На смакові властивості це ніяк не вплине, правда, готувати його потрібно десь на 15-20 хвилин більше.
Як смачно приготувати десерт з гарбуза і сухофруктів
Насамперед, слід насипати в ківшик декілька жмень сушеного гарбуза, залити кип’яченою водою (не обов’язково гарячою), довести до кипіння, накрити кришкою та залишити розмокати та ледь протушитися на повільному вогні 15 хвилин.
Якщо в гарбуза не дуже яскравий м’якуш (бувають такі сорти), то можна до нього додати декілька шматків моркви для більш насиченого відтінку.
Ще для десерту потрібно підготувати сухофрукти, які варто зразу ж замочити в теплій воді, щоб потім легше було помити. Можна використовувати будь-які, лише чорнослив не підійде, через те що він іншого кольору. Або ще декому не подобається, коли в ласощах є маленькі кісточки або тверді крупинки, тобто інжир, в’ялені груші та родзинки слід обирати лише тоді, якщо ніхто не проти.
Також необхідно підготувати мед. Він додасть солодкого смаку, вітамінів і мікроелементів. Ще знадобиться ароматне масло (горіхове, кедрове чи кунжутне). Воно полегшить засвоїти бета-каротин і інші жиророзчинні вітаміни.
За цей час гарбуз якраз набухне та вбере всю воду.
Саме зараз до гарбуза можна додавати інші інгредієнти в цілому чи нарізаному вигляді. Якщо води залишилося мало, то слід долити трохи окропу. Ті, кому подобаються прянощі можуть додати паличку кориці, декілька гвоздичок або зірочку бадьяна, але потім їх треба буде вийняти. Для того щоб солодкий смак десерту набув іншого відтінку все треба посолити щіпкою солі.
Після цього, фруктово-овочеву масу слід довести до кипіння, потім ввімкнути повільний вогонь, накрити кришкою та тушкувати 10-15 хвилин, доки сухофрукти не стануть м’якими.
Коли все приготується, слід не забути дістати прянощі (якщо вони були) та перебити блендером суміш в ніжне кисло-солодке пюре сонячного оранжевого кольору.
Остудивши гарбузово-фруктову масу, потрібно з допомогою ложки чи кондитерського мішка викласти на тарілку, посипати горіхами й додати кілька крапель ароматної олії та ложечку меду.
Чудові ласощі мають ніжний, яскравий смак. Десертна страва цілком дієтична (55-60 калорій в 100 грамах, не враховуючи, звичайно ж, горішки). Неабияким бонусом для ласунів є вітаміни, мікроелементи та клітковина. Такий десерт заслуговує на увагу з боку поціновувачів корисної та смачної їжі.