Я дуже часто готую для своєї родини цей смачний буряковий салат. А напередодні Великодня, за традицією, роблю його обов’язково. Мої рідні навіть не уявляють великоднього столу без салату з буряка, він повинен бути присутнім на столі, так само, як і паски, пофарбовані яйця, шинка та домашня ковбаса. В салат з буряка можна додавати різні компоненти, виходять гарні смаки. Головне — правильно вибрати буряк. Він повинен бути солодким на смак, темно-червоного кольору, без волокон та кілець у розрізі. Якщо такого не знайшли, то не варто й пробувати робити салат, даремна трата сил та часу. А якщо у Вас є такий коренеплід, то радо поділюся з Вами своїм рецептом. Мені подобається, коли салат має кисло-солодкий та гострий смак, солі я не додаю. А от моя мама віддає перевагу більш ніжному салату та додає сіль, також дуже смачно виходить.
Інгредієнти: Буряк, Оцет, Хрін, Цукор
Необхідні інгредієнти:
- буряк – 800 гр.;
- коріння хрону – 2 штуки;
- цукор – 3 ст. ложки;
- оцет – 2 ст. ложки.
Як приготувати салат з буряка з хріном
Спершу ретельно вимиваємо буряк та варимо до готовності. Взагалі, найкраще його запекти в духовці. Після охолодження очищаємо від шкірки.
Далі гарненько миємо коріння хрону, також очищаємо.
Буряк та хрін окремо натираємо на тертці з найменшими отворами.
Відразу попереджаю, що коли натирати хрін, він просто «виїдає» очі, тож для такої процедури я використовую кухонний комбайн. Ніяких проблем з очима, вкинули у комбайн, кілька хвилин — і хрін потертий.
Тепер додаємо до натертого буряка цукор, подрібнений хрін, гарненько перемішуємо та вливаємо оцет.
Знову перемішуємо та відставляємо на 15 хвилин, щоб салат настоявся. Потім пробуємо. Якщо чогось не вистачає, то додаємо ще трохи хрону чи цукру. Враховуйте, що спочатку салат здається дуже гострим через хрін. Та через кілька годин оцет нейтралізує гостроту, салат стає приємно гострим та пікантним і дуже смакуватиме.
Я зберігаю салат у щільно закритих банках, в холодильнику. Він не втрачає своїх якостей до десяти днів.
Така гостра закуска з буряку та хрону відмінно підходить до жирних страв з м’яса, що завжди є на святковому столі.