Недарма, дехто називає картоплю другим хлібом. Це дуже ситний овоч. А коли додати до класичного дріжджового тіста для хліба вареної картоплі й відвару з-під неї, то вийде спекти незвичний смачний і пухкий буханець у духовці.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вершкове масло, Дріжджі, Картопля, Молоко, Сіль, Цукор
Готувати картопляний хліб потрібно на молоці, а полегшить процес перевірений фоторецепт із детальним описом.
Складники:
- 150 мілілітрів молока;
- 100 мілілітрів картопляного відвару;
- 120 грамів вареної картоплі;
- 25 грамів пресованих дріжджів;
- 40 грамів вершкового масла;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ч. л. цукрового піску;
- 450 грамів пшеничної муки.
Як спекти картопляний хліб у духовці
Щонайперше, необхідно теплу варену картоплю та вершкове масло перетворити на пюре, скориставшись для цього товкачем. Трохи масла знадобиться потім, для того щоб змастити форму.
Після цього, необхідно з’єднати молоко, теплий картопляний відвар, сіль, цукровий пісок і розпустити в цій суміші дріжджі.
Потім, до цих складників потрібно відправити картопляне пюре з маслом і старанно все перемішати, щоб не залишилося грудочок.
Не зупиняючись перемішувати масу, до неї слід додати третину борошна (150 грамів). У результаті, повинна вийти опара досить густої консистенції, яку потрібно відправити в тепле місце «рости» на 30 хвилин.
За цей час опара збільшиться, десь, у три рази.
Після цього, потрібно ввести решту муки й вимішувати з іншими складниками, спочатку використовуючи ложку, а потім, тісто треба вийняти на стіл, злегка підсипаний борошном, і ще вимісити його руками протягом 5-7 хвилин.
Форму для випічки необхідно рясно змастити вершковим маслом. Потім, змочивши руки в холодній воді, слід сформувати з тіста «колобок» і розмістити його в центрі дека.
Перед тим, як відправити буханець в духовку, його треба залишити в теплому місці на пів години, щоб піднявся.
Перед самою випічкою, якщо є бажання, картопляний хліб можна посипати борошном.
Також тепер, зверху хлібини можна зробити ножем надріз або декілька та змастити її рослинною олією з водою, молоком чи яйцем.
Спершу, хліб потрібно пекти в розігрітій духовці протягом 20 хвилин при середній температурі, а після, допікати ще 10 хвилин на високій.
Готовий картопляний хліб необхідно акуратно вийняти з форми, змастити водою, з допомогою кулінарного пензлика, та накрити рушником.
У такому вигляді, випічка має остигнути та «дозріти».
Картопляний хліб на картопляному відварі та молоці має апетитний вигляд.
У хліба на картопляному пюре та відварі повітряна пориста структура.
Під час випікання, на кухні витатиме запаморочливий аромат свіжої випічки, що неабияк збуджує апетит перед тим, як відчути дуже ніжний смак домашнього хліба.