Повітряний картопляний хліб на картопляному відварі та молоці

Недарма, дехто називає картоплю другим хлібом. Це дуже ситний овоч. А коли додати до класичного дріжджового тіста для хліба вареної картоплі й відвару з-під неї, то вийде спекти незвичний смачний і пухкий буханець у духовці.

Готувати картопляний хліб потрібно на молоці, а полегшить процес перевірений фоторецепт із детальним описом.

Складники:

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

  • 150 мілілітрів молока;
  • 100 мілілітрів картопляного відвару;
  • 120 грамів вареної картоплі;
  • 25 грамів пресованих дріжджів;
  • 40 грамів вершкового масла;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. цукрового піску;
  • 450 грамів пшеничної муки.

Як спекти картопляний хліб у духовці

Щонайперше, необхідно теплу варену картоплю та вершкове масло перетворити на пюре, скориставшись для цього товкачем. Трохи масла знадобиться потім, для того щоб змастити форму.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

Після цього, необхідно з’єднати молоко, теплий картопляний відвар, сіль, цукровий пісок і розпустити в цій суміші дріжджі.

Потім, до цих складників потрібно відправити картопляне пюре з маслом і старанно все перемішати, щоб не залишилося грудочок.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

Не зупиняючись перемішувати масу, до неї слід додати третину борошна (150 грамів). У результаті, повинна вийти опара досить густої консистенції, яку потрібно відправити в тепле місце «рости» на 30 хвилин.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

За цей час опара збільшиться, десь, у три рази.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

Після цього, потрібно ввести решту муки й вимішувати з іншими складниками, спочатку використовуючи ложку, а потім, тісто треба вийняти на стіл, злегка підсипаний борошном, і ще вимісити його руками протягом 5-7 хвилин.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

Форму для випічки необхідно рясно змастити вершковим маслом. Потім, змочивши руки в холодній воді, слід сформувати з тіста «колобок» і розмістити його в центрі дека.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

Перед тим, як відправити буханець в духовку, його треба залишити в теплому місці на пів години, щоб піднявся.

Перед самою випічкою, якщо є бажання, картопляний хліб можна посипати борошном.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

Також тепер, зверху хлібини можна зробити ножем надріз або декілька та змастити її рослинною олією з водою, молоком чи яйцем.

Спершу, хліб потрібно пекти в розігрітій духовці протягом 20 хвилин при середній температурі, а після, допікати ще 10 хвилин на високій.

Готовий картопляний хліб необхідно акуратно вийняти з форми, змастити водою, з допомогою кулінарного пензлика, та накрити рушником.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

У такому вигляді, випічка має остигнути та «дозріти».

Картопляний хліб на картопляному відварі та молоці має апетитний вигляд.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

У хліба на картопляному пюре та відварі повітряна пориста структура.

Картопляний хліб на картопляному відварі і молоці

Під час випікання, на кухні витатиме запаморочливий аромат свіжої випічки, що неабияк збуджує апетит перед тим, як відчути дуже ніжний смак домашнього хліба.