Полтавські галушки на пару в сметанно-часниковому соусі

Шанувальники фільму «Вечори на хуторі біля Диканьки», напевно, пам’ятають сцену, в якій апетитні галушки зі сметаною одна за одною залітали до рота Пузатого Пацюка. Сьогодні пропоную всім поставити себе на місце казкового героя та поласувати національною українською стравою. Отже, сьогодні готуємо смачні полтавські галушки на пару та подаємо на стіл їх у сметанно-часниковому соусі.
Перш ніж перейти до приготування хочу зауважити, що на Полтавщини навіть встановлено символічний пам’ятник галушці.

Пам'ятник Полтавській галушці

Тож, пропоную всім сьогодні приготувати разом зі мною цю чудову страву. Готується вона неймовірно просто і, що не менш важливо, продукти для приготування полтавських галушок завжди найдуться на кожній кухні. Мій покроково оформлений рецепт з фото наочно демонструє кожен етап приготування галушок, допоможе все зробити правильно та уникнути можливих помилок.

Для полтавських галушок нам знадобиться:

  • 1 яйце;
  • 1 скл. кефіру;
  • 0,5 ч. ложки соди;
  • борошно – скільки візьме тісто;
  • 150 гр сметани;
  • 2-3 зубці часника;
  • сіль та спеції – за смаком.

Полтавські галушки на пару

Зміст

Як приготувати полтавські галушки на пару

В миску наливаємо склянку кефіру, додаємо соду та ретельно розмішуємо. Вбиваємо в тісто яйце та трохи присолюємо. Додаємо потроху просіяне борошно і починаємо замішувати тісто.

Галушки по-полтавськи

Продовжуємо додавати борошно, поки не отримаємо достатньо м’яке та еластичне тісто.

Галушки по-полтавськи

На припорошену борошном поверхню викладаємо тісто та формуємо з нього ковбаску. Далі, нарізаємо її на порційні шматочки – майбутні галушки. При виборі розміру шматочків, враховуйте, що під час термічної обробки об’єм тіста значно збільшиться.

Галушки по-полтавськи

Розмір моїх заготовок для галушок можете оцінити по наступному фото.

Галушки по-полтавськи

На Полтавщині такі українські галушки готуються обов’язково на пару. Для варіння можна скористатися пароваркою чи то мультиваркою або зібрати парову баню з каструлі та сита чи друшляка. Розкладайте шматочки тіста на певній відстані один від одного, щоб залишилося достатньо міста для збільшення і галушки не злиплися. Тримаємо під кришкою на пару галушки до повної готовності.

Полтавські галушки на пару

Поки галушки варяться,  приготуємо пікантний сметанно-часниковий соус. Для цього, до порції сметани вичавлюємо крізь прес кілька зубців часника, солимо та приправляємо спеціями за смаком. При бажанні, можете додати ще трохи сушеної або, навіть, свіжої зелені. Так буде ще смачніше.

Галушки по-полтавськи

Готові галушки викладаємо у велику тарілку, щедро поливаємо соусом та насолоджуємося їх смаком поки гарячі. Але будьте обережні, полтавські галушки настільки смачні, що можна занадто захопитися та переїсти! Не забудьте поділитися смакотою зі своїми рідними. 😉

Галушки можна вживати як самостійну страву, або подати до українського борщу .

Полтавські галушки на пару

Полтавські галушки – відео-рецепти

Як замісити тісто на полтавські галушки правильно – дізнайтесь з відео від Костянтина Грубича. Від нього дізнаєтесь, що справжнє чи то правильне тісто для галушок замішують саме на кефірі або кислому молоці (кисляку).

Спробуйте зробити і ці смачні галушки з печінкою. Автор варить їх не на пару, а просто у воді.

Пропонуємо приготувати і ці полтавські галушки на кефірі з куркою.

Сподіваюся, що приготовані по запропонованих рецептах полтавські галушки прийдуться вам до смаку.