Кожній господині хочеться, щоб великодня випічка була не тільки здобною, повітряною і смачною, але і красивою. Тому, дуже важливу роль відіграє зовнішній вигляд паски. У своєму рецепті я пропоную господиням трохи відійти від традиційної пасхальної випічки і приготувати оригінальну і неймовірно смачну паску-краффін на апельсиновому соку. В результаті у вас вийде незвичайна листкова паска зі здобного тіста з начинкою з кураги. У готовому вигляді він дуже схожий на симпатичний квітка. З процесом приготування паски-краффін вам допоможе швидко впоратися мій покроково оформлений рецепт з фото.
Інгредієнти: Апельсиновий сік, Борошно, Ванілін, Вершкове масло, Дріжджі, Курага, Цукор, Яйце
Кухня: Українська кухня
Продукти для незвичайної пасхальної випічки:
- вершкове масло – 150 гр;
- яйце – 1 шт.;
- сік апельсиновий – з 1 апельсина;
- дріжджі свіжі – 25 гр;
- жовтки – 2 шт.;
- ванілін – 1 пакетик;
- курага – 120 гр;
- цукор – 150 гр;
- борошно – 350 гр.
Як спекти паску-краффін на апельсиновому соку
Для початку, нам потрібно апельсин вимити гарненько під проточною водою, витерти рушником і розрізати навпіл. Потім, вичавлюємо з апельсина сік.
Якщо будуть потрапляти кісточки потрібно обов’язково їх вийняти.
Потім, в чашу блендера вбиваємо яйце, додаємо жовтки, цукор, сік апельсина, дріжджі, ванілін і 50 гр м’якого вершкового масла. На малих обертах збиваємо всі інгредієнти.
Щоб заощадити час і сили тісто я вирішила замісити в хлібопічці. В чашу хлібопічки спочатку виливаємо збиту суміш із блендера, після чого засипаємо борошно і включаємо хлібопічку на режим «тісто».
Ось такий симпатичний жовтий колобок тіста вийшов відразу після замісу.
Якщо у Вас немає хлібопічки, то тісто можна замісити руками і поставити в тепле місце на п’ятдесят хвилин – дати йому підійти.
Тим часом, нам потрібно курагу залити окропом на дві-три хвилини. За цей час сушені абрикоси стануть трохи м’якшими, але не встигнуть сильно розмокнути.
Далі, курагу нарізаємо маленькими кубиками.
Тісто, що підійшло, виймаємо з хлібопічки, ділимо його на дві частини і затягуємо харчовою плівкою. Здобному тісту на апельсиновому соку потрібно дати відпочити ще десять хвилин.
Тепер, приступаємо до розкачування і формування наших оригінальних пасок. Підсипаємо стіл борошном, кладемо на нього колобок тіста і починаємо розкачувати качалкою, щоб вийшов прямокутник.
Тісто у нас вийшло пластичне і податливе, тому, процес розкачування проходить легко і пласт тіста в результаті повинен бути товщиною не більше п’яти міліметрів.
Решту 100 гр м’якого вершкового масла ділимо навпіл і половину масла намазуємо на розкачане тісто.
Щедро посипаємо тісто з маслом нарізаною курагою.
І починаємо акуратно згортати його в рулет.
З другого шматка тіста теж робимо рулетик. Два рулета накриваємо харчовою плівкою і даємо їм постояти п’ятнадцять хвилин.
Після вистоювання нам потрібно кожен рулет гострим ножем розрізати посередині, але не дорізати до кінця. Виходить як на фото.
Беремо рукою за один з краєчків і починаємо акуратно закручувати равликом.
При формуванні паски-краффіна, зверніть увагу, я повертаю розрізаний рулет, як би вивертаючи тісто розрізом назовні, щоб було видно всі шари.
Другу сторону тіста теж скручуємо і формуємо красиву верхівку краффіна.
Сформоване тісто з курагою повинно вийти по виду схожим на бутон троянди.
Укладаємо красиву листкову паску в форму для випічки і ставимо її в теплу духовку для підняття тіста.
Випікати паску-краффін ми будемо в духовій шафі на середньому вогні протягом тридцяти хвилин.
Готовність випічки я завжди перевіряю за допомогою зубочистки. Тісто легко проколюється і зубочистка повертається сухою – значить паска пропеклася.
На відміну від традиційних великодніх пасок, краффіни з курагою я прикрашаю не глазур’ю, а просто посипаю цукровою пудрою.
Наші листкові паски-краффіни на апельсиновому соку вийшли дуже смачні і симпатичні.
Швидше нарізаємо смачну здобну пасхальну випічку і кличемо домочадців пробувати наш оригінальну листкову паску з курагою.