Національна болгарська кухня: особливості, рецепти та традиційні страви болгарської кухні

Національна болгарська кухня: особливості, рецепти та традиційні страви болгарської кухні

Я думаю, що всі добре знайомі з такими стравами грузинської та вірменської кухонь, як шашлики та люля-кебаб, чахобілі, бастурма та суп-харчо. Але мало куму відомо, що подібні страви можна знайти ще й в болгарській кухні. Отже, яка вона – національна болгарська кухня, про її особливості та традиційні страви дізнаємось сьогодні разом.

Національна болгарська кухня: особливості, рецепти та традиційні страви болгарської кухні

Традиційно, національні страви в Болгарії готуються на спеціальній печі з металевою решіткою – скаре. На решітці смажать курчат та дичину, відбивні котлети та зрази, кебаб та кепабчету, роблять шашлики з молодих ягнят та готують різноманітні овочеві страви, що теж притаманні болгарській кухні.

До речі, овочі використовуються болгарськими кухарями досить часто. Їх подають свіжими та маринованими, у вигляді салатів та різноманітних гарнірів, які дуже вдало доповнюють страви з м’яса та риби. До того ж, болгарська кухня органічно поєднує овочі з яйцями, борошняними виробами і навіть молочними продуктами.

Ще одна особливість болгарської кухні – використання простокваші, кислого молока, бринзи та овечого сиру кашкавал в якості основи супів та других страв, для приготування холодних і навіть гарячих закусок. Щоб бринза стала більш ніжною, запашною та соковитою, болгарські кухарі піддають її тепловій обробці наступним чином: додають вершкове масло, загортають бринзу в пергамент та прогрівають.

Серед популярних перших страв можна відмітити оригінальний холодний суп таратор (на основі кислого молока), різноманітні овочеві супи-пюре з м’ясом, розсольник, суп-харчо, чорбу, кабачковий суп, пікантний суп зі свинини та яблук, дієтичний бульйон з куриці з додаванням яєчного жовтка.

В Болгарії дуже популярно готувати другі страви не лише зі свинини, часто використовують телятину та баранину. Серед оригінальних других страв хочеться відмітити плакії – тушковані овочі з великою кількістю цибулі, часнику та спецій, яхнії – тушковані шматочки м’яса з овочами, гювечі – страва з рису та м’яса з додаванням овочів, засмажені на вертелі кебаби, а також підсмажені на решітці кебапчети – невеликі ковбаски з рубленого м’яса, фаршировані овочі (помідори, кабачки, болгарський перець) та різноманітні омлети. В якості доповнення до других страв традиційно подають овочеві салати – зі свіжих огірків, баклажанів, помідорів та солодкого перцю з додаванням стручкової квасолі та листя салату.

У болгарських салатів є одна маленька особливість: перед додаванням помідорів та болгарського перцю кухарі зазвичай знімають з овоча тонку шкірку. Страви болгарської кухні прийнято доповнювати пікантними приправами та спеціями, тому на столах завжди присутні гострі соуси з томатів, оцет, пекучий червоний та запашний чорний перець.

Страви з картоплі в Болгарії прийнято готувати лише з молодих бульб, тому, з червня місяця стару картоплю виключають з раціону. На заміну готують страви з рису та макаронів з овочами.

На десерт болгарська кухня пропонує різноманітне морозиво, солодкі тістечка та великий асортимент тортів. Традиційно, трапезу завершують напоями, в залежності від пори року, холодними чи гарячими.

Тож знайомтеся з тонкощами приготування традиційних страв та обирайте кращі рецепти болгарської кухні.

Дізнатись більше особливостей болгарської кухні можна із наступних відео.