Національна англійська кухня: страви, традиції, історія, особливості, рецепти, фото

Основою національної англійської кухні є прості та ситні страви, цим вона значно відрізняється від елегантної французької. Кулінари Англії звикли готувати лише з натуральних продуктів. Вони їх варять, смажать, запікають і тушкують.

anglijskaja-kuxnja

Протягом останніх років кулінарний світ навперебій закликає раціонально використовувати продукти в харчуванні. Проте в основному англійці дотримуються традицій, що формувалися століттями. Наприклад, овочі вони варять у воді з великою кількістю солі. Брюссельська та цвітна капуста й мозковий горошок є найулюбленішими продуктами англійців.

Овочеві салати в англійській кухні найчастіше заправляють оцтом і рослинною олією.

Хоча, багато хто старанно йде в ногу з принципами науки про харчування, закликаючи споживати менше солі, цукру, оцту та вихваляючи вегетаріанство: часто в їх меню можна зустріти овочеві котлети та битки, печену картоплю з овочевою начинкою, різновиди салатів, які готують із сирих злакових, зі свіжих фруктів, горіхів і сухофруктів. Смажену в фритюрі картоплю мало хто вживає. Англійцям подобаються сири.

Серед м’ясних продуктів популярною є яловичина, з якої готують національну страву ростбіф. До нього подають йоркширський пудинг, який готується з рідкого прісного тіста, а запікається він у дрібній формі. Англійська кухня має багато страв із баранини. Вони особливо подобаються шотландцям. Наприклад, баранячий окіст у соусі з перцем і м’ятою. Традиційною стравою англійської кухні є айріш-стью, яку готують із баранини з цибулею та картоплею. М’ясні страви переважно подають із зеленим горошком і порічковим желе. Зі свинини та телятини готують рідко.

Англійська кухня “поважає” птицю та дичину, яку заведено запікати та подавати в горщиках. З птиці роблять і начинку для пирогів. Типовим для англійської кухні є закритий пиріг, що має назву пай (з тістової основи та начинки). Начиняти такий пиріг можна м’ясом, рибою чи фруктами.

Серед солодких страв англійської кухні перевагу мають пудинги, приготовлені на парі.

Свіжі фрукти, особливо яблука, складають основну частину будь-якого англійського меню.

Основним національним напоєм є чай. Іще англійці запивають їжу содовою, лимонною чи іншою фруктовою водою. Найбільше їм подобаються десертні вина. Наприклад, портвейн або шері заведено подавати перед їжею, а ось після – лише портвейн. Ще англійцям до вподоби пиво та сидр (вино, що має міцність 8 градусів).

Сніданок для англійців дуже важливий. Зранку вони їдять досить багато. Найчастіше снідають кашею з вівсяних пластівців. А ще сніданок – це порідж або яєчня з беконом, копчений оселедець, смажені на грилі нирки, сосиски, тости з маслом, грейпфрут або свіжі фрукти, міцний чай із молоком, мармелад, апельсиновий сік.

Обід (або його ще називають другим сніданком) у порівнянні зі сніданком досить простий. Це, наприклад, різноманітні печені з яловичини з картоплею, солодкий десерт або сир із сухариками та маслом. У англійців мало часу на їжу в обідню пору. Вони стараються якомога швидше поїсти, зазвичай у “пабах”, наминаючи сандвічі та смажені ковбаски й запиваючи все пивом.

Чайна церемонія (традиційно це 5-6 година вечора) по-англійськи – це «файв о’клок». З чаєм вони ласують маленькими порціями гарячих страв або холодним м’ясом, копченим оселедцем, різними салатами, сандвічами, тістечками, кексами, печивом.

У 7-8 годині вечора в Англії справжній обід, під час якого вони переважно смакують супами, печенею з овочами, солодкими стравами, сандвічами та, звичайно ж, міцним чаєм.

Мабуть, кожен, хто перечитав ці рядки, хотів би власноруч приготувати яку-небудь страву національної англійської кухні. Після такої “заморської” кулінарної практики українські господині дивуватимуть своїх рідних запозиченими шедеврами в себе на кухні.

Заочна подорож захопливо ознайомить всіх із цікавою історією, традиціями та особливостями англійської кухні в різні часові періоди.

Відео: Британская кухня – Готовим вместе – Интер

Відео: #Londonблог: история английского завтрака

Плейлист: Английская кухня и что мы тут едим