Чим тільки у сучасній кулінарії не прошаровують те, що вони називають Наполеоном: згущеним молоком з маслом, згущеним вареним молоком; заварним, сметанним, сирним і, навіть, кремом з сиром маскарпоне! Але справжній рецепт класичного торта Наполеон наполягає на традиційному масляному заварному кремі на молоці. Як зробити самий смачний заварний крем для Наполеона я продемонструю в своєму рецепті з покроково зробленими фото. Цей справжній, старий класичний рецепт крему взят з бабусиної, радянських часів, записної книжки.
Інгредієнти: Борошно, Ванілін, Вершкове масло, Молоко, Цукор, Яйце
Склад цього крему благородно простий:
- молоко – 3 склянки;
- цукор – 1 склянка;
- борошно – 2 ст. ложки;
- яйце – 1 шт.;
- масло вершкове – 200-250 гр;
- ароматизатор беремо той же, що і для тіста – ванілін.
Кількість масла визначається його жирністю: при жирності 72,5% його потрібно більше, при жирності 82,5%, відповідно, вистачить і 200 грам. У старі часи, коли замість вершкового доводилося використовувати бутербродне, його брали півтори вагових норми, а потім досить довго збивали дерев’яної веделкою, щоб відійшла зайва сироватка і жирність продукту підвищилася.
Як приготувати заварний крем для торта Наполеон
Приготування починаємо з того, що на невеликому вогні доводимо майже до кипіння 0,5 літра молока.
В окремому посуді збиваємо до білого цукор, яйце і борошно. Додаємо ванілін.
Додаємо склянку холодного молока і продовжуємо збивати, щоб борошно не осіло на дно.
Коли молоко наблизиться до точки кипіння, тонкою цівкою при постійному помішуванні вливаємо до нього цукрово-яєчно-борошняну суміш. Продовжуючи збивати, доводимо до кипіння. Готовий заварний крем повинен бути ніжним, шовковистим, однорідним, без найменшого натяку на грудки або пінки. Остужаем його до кімнатної, або трохи вищої, температури.
Відважуємо 200 гр вершкового масла 82,5% жирності і залишаємо його в теплі: поки заварний крем остигає, масло має трохи підігрітися і розм’якшити. Масляно-заварний крем для торта Наполеон, який ми будемо робити, це емульсія, а головна вимога вдалого емульгування – щоб температура всіх змішуються компонентів була однаковою.
Щоб правильно зробити заварний крем для Наполеона, спершу збиваємо масло до пишності. Спочатку збиваємо на малій, а потім на середній швидкості.
Продовжуючи збивати, маленькими порціями вводимо до збитого масла заварний крем.
Заслуженою нагородою наших старань стане повна миска найніжнішої, легкої та повітряної кремової маси.
Спробуйте приготувати самі і переконайтеся, що це найсмачніший заварний крем для Наполеона! Він і не жирний, і не надмірно солодкий. Цей класичний вершково-заварний крем стане в нагоді не тільки для торта Наполеон, але і для промащення інших домашніх коржів .