Найсмачніший штрудель з вишнею та витяжне тісто для штруделя

Сьогодні в мене грандіозні плани – приготувати класичну віденську випічку – штрудель з вишнями. Тут я наочно продемонструю процес приготування найсмачнішого витяжного тіста на покроково зроблених фото та поділюся з вами секретом правильного розтягування (розкачування) тіста для штруделів. Сподіваюся, викладений матеріал допоможе вам самостійно приготувати відому на весь світ віденську випічку за моїм рецептом. Зверну увагу, що зроблене за цим рецептом витяжне тісто можна використати і для приготування в домашніх умовах традиційного штруделя з яблуками.

Як приготувати тісто для штруделя

Для витяжного тіста потрібно взяти:

  • 200 мл води (кімнатної температури)
  • 1 яйце;
  • 1 ст. ложку рослинної олії;
  • 0,5 ч. ложки солі;
  • 2 ст. ложки горілки або 1 ст. ложку яблучного оцту чи лимонного соку;
  • 500 гр пшеничного борошна.

Найпростіше замішувати витяжне тісто (тісто філо) за допомогою спеціального кухонного пристрою (тістоміса чи хлібопічки), достатньо лише закласти продукти і дочекатися результату. Але можна замісити тісто і вручну. В такому випадку, спочатку поєднуємо всі компоненти в мисці, після чого, перекладаємо тісто на дошку та домішуємо далі. При ручному варіанті є вірогідність додати забагато борошна та отримати занадто щільне тісто, що не бажано. Готове тісто повинно вийти м’яким та достатньо еластичним, тому, припиняємо заміс, як тільки маса перестане прилипати до долонь.

Отримане тісто філо перед використанням ще повинно визріти, для чого, загортаємо його плівкою та відправляємо в холодильник на годину. Хочу зазначити, що таке тісто відмінно зберігається в морозильній камері, тому можна сміливо робити велику порцію «про запас» та використовувати його за потреби приготувати свіжу випічку. Я використовую тісто філо не лише для приготування солодкої випічки. З нього я готую ще і смачну лазанью.

Дріжджове листкове тісто для круасанів

Як зробити вишневий шрудель

Початківцям з витяжним тістом спочатку буде трохи важко працювати, адже, воно нерівномірно розгортається, дуже легко рветься і доводиться «латати» дірки та повторювати процедуру. При чому, притрушувати для зручності поверхню дошки борошном не рекомендується, щоб тісто не увібрало лишку борошна та не стало тугим. Краще підсипати на поверхню трохи крохмалю.

Сьогодні в якості начинки я буду використовувати ягоди вишні, що залишилися після приготування смачного домашнього лікеру, тому, штруделю можна сміливо дати назву «П’яна вишня». 😉 Ви можете чітко дотримуватися мого рецепту для приготування вишневого штруделю та переконатися, що він виходить неймовірно смачним.

Для остаточного формування штруделя нам знадобиться розтоплене вершкове масло, трохи борошна для підсипання та чистий рушник.

Віденський штрудель з вишнею

Порцію тіста розміром з невелике яблучко починаємо розгортати спочатку качалкою на дошці, а потім розміщуємо пласт на рушнику та продовжуємо розтягувати його руками до прозорого стану. Якщо при цьому тісто порветься, дірки можна защипнути та продовжити, на результаті це ніяк не позначиться.

Віденський штрудель з вишнею

Тонкий пласт витяжного тіста змащуємо розтопленим маслом, при цьому, по краю залишаємо суху кромку завширшки 2-3 см. Щоб соковита начинка штруделю не розтікалася, поверхню тіста притрушуємо крихтою печива або меленими білими сухарями. Уздовж довгого краю залишаємо не посипаний простір розміром близько 8-10 см.

Віденський штрудель з вишнею

Зверху крихти розкладаємо вишневу начинку та посипаємо ягоди цукром. Кількість цукру береться за смаком. Найліпше для цього підходить більш ароматний коричневий цукор.

Віденський штрудель з вишнею

Після цього, щільно скручуємо тісто з начинкою в рулет, поступово трохи змащуючи вже загорнутий край тіста розтопленим маслом.

Віденський штрудель з вишнею

На останньому витку краї тіста з торців підгортаємо всередину, щоб запечатати начинку та не дати вишневому соку витекти назовні. Сформований рулет прикриваємо вільним краєм тіста та злегка приминаємо його. Можна навіть зробити своєрідний шов – защипнути край.

Віденський штрудель з вишнею

Готовий рулет обережно перекладаємо з рушника на деко, посипане борошном або застелене промасленим пергаментом чи спеціальним силіконовим килимком. Перед випіканням вишневий штрудель необхідно змастити, але використати для цього не яйце, а розтоплене масло чи молоко. У випадку з молоком процедуру необхідно повторити під час випікання ще 2-3 рази.

Віденський штрудель з вишнею

Випікаємо вишневий штрудель протягом 15-25 хвилин при температурі близько 200 градусів. Про готовність випічки свідчить апетитний рум’янець.

Готовий штрудель з вишнями знімаємо на блюдо, для подачі, прикрашаємо сумішшю цукрової пудри та кориці.

Віденський штрудель з вишнею

Зазвичай, віденський штрудель з вишнею вживають теплим, але, навіть, холодним він залишається неймовірно смачним. Поєднання хрусткої скоринки та ніжної, соковитої начинки – це справжнє свято смаку!

Віденський штрудель з вишнею

Штрудель з вишнею – відео-рецепти

Про штрудель з витяжного тіста кажуть – мінімум інгредієнтів і максимум задоволення. Саме це і є справжній віденський штрудель з вишнею. Повторіть відео-рецепт дома та переконайтесь.

А це швидкий вишневий штрудель з готового листкового тіста.