Найсмачніше здобне тісто для булочок – Виборзьке

Хочу поділитись з вами своїм рецептом Виборзького тіста, яке готується згідно зі всіх правил і описано в багатьох кулінарних книгах. Приготування такого смачного здобного тіста займає багато часу і зусиль, тому варто запастись терпінням і у вас все обов’язково вийде.

Впевнена, що результат вас більше, ніж задовольнить і ви зможете насолодитись духмяними булочками. Покроковий рецепт з фото допоможе краще зрозуміти хід приготування. З такого тіста ви самостійно з легкістю зможете приготувати смачні виборзькі булочки з штрейзелем.

Нам знадобляться наступні інгредієнти:

Для опари:

  • 12,5 грам живих дріжджів;
  • 290 грам пшеничного борошна вищого сорту;
  • 150 грам теплої питної води 38 °С.

Для здоби:

  • 85 грам цукру;
  • 0,25 грам ваніліну;
  • 5 грам яйця;
  • 2,5 грама рослинного масла;
  • 15 грам м’якого вершкового масла;
  • 15 грам пшеничного борошна.

Зміст

Як приготувати здобне тісто для булочок (Виборзьке)

У склянці розводимо дріжджі у воді температури вище кімнатної.  У глибоку миску засипаємо просіяне борошно і добавляємо в неї дріжджову суміш, приготовану завчасно.

Cдобное тісто для булочок - Виборгськоє

Далі цю суміш потрібно перемішати протягом хвилини. Зазвичай, вам не знадобиться багато часу для замісу опари, адже може утворитись клейковина. Ми просто змішуємо в глибокій мисці всі потрібні продукти і формуємо з них кулю. Розміщуємо опару в глибокий посуд і накриваємо його щільною харчовою плівкою. Опара має настоюватись не менше чотирьох годин при температурі близько 30 градусів.

Cдобное тісто для булочок - Виборгськоє

Ось так виглядає опара після настоювання. Як бачите, її структура пориста та пухка.

Cдобное тісто для булочок - Виборгськоє

Як замісити здобне тісто

Для початку нам потрібне одне яйце. Збовтуємо його вилочкою або вінчиком до однорідної маси. З утвореною суміші яйця беремо 5 грамм і переносимо в окрему посудину. Потім решту інгредієнтів із списку для здобного тіста додаємо туди ж. Змішуючи їх ми отримали суміш, консистенція якої схожа на пасту. Додаємо готову оздобку в опару і замішуємо все тісто близько семи хвилин. Для полегшення цієї дії використовуйте насадку «гак» в міксері. Вона використовується спеціально для тіста. Повинна вийти хороша щільна кулька.

Якщо у вас виходить рихле та рідке тісто, додавайте потрохи борошна. Крім того, слід пам’ятати, що якість борошна – це важливий критерій, який впливає на консистенцію та стан тіста, тому використовуйте тільки борошно вищого сорту. Здобне тісто для булочок на цій стадії приготування має виглядати як на цьому фото.

Глибоку посудину закриваємо харчовою плівкою і відправляємо на настоювання на півтори години при температурі 27-30 градусів.

Cдобное тісто для булочок - Виборгськоє

Через півтори години тісто вже достатньо підросло.

Cдобное тісто для булочок - Виборгськоє

При спробі натиснути пальцем, дірочки на тісті зберігаються.

Cдобное тісто для булочок - Виборгськоє

Це свідчить про те, що  тісто для булочок добре вибродило і готове для приготування запашної страви. Тепер ви сміливо можете починати формувати здобні виборзькі булочки. Вони можуть бути з посипкою, джемом, повидлом або будь-яким іншим варенням.