Сьогодні хочу запропонувати господиням оригінальну страву: не просто запекти печериці цілими в духовці, а приготувати їх на шпажках, як шашлички. Гриби на шпажках мають гарний та апетитний вигляд, готувати їх дуже просто, а виходять запечені печериці у вигляді міні-шашличків надзвичайно смачні. Така вишукана гаряча страва прикрасить будь-який святковий стіл. Навіть у холодному вигляді це не менш смачна холодна закуска. Приготувати таку страву просто, а покроково зроблені за рецептом фото допоможуть Вам у процесі приготування.
Інгредієнти: Майонез, Паприка, Печериці, Сіль, Сметана, Часник
Що ж нам знадобиться:
- печериці – 0,5 кг.;
- часник – 1 головка;
- майонез (або сметана) – 70 гр.;
- паприка мелена – 2 ч. л.;
- сіль кухонна – ½ ч. л.
Як запікати печериці в духовці цілком, на шпажках
Щоб міні-шашлички гарно виглядали, вибирайте гриби однакового середнього розміру. Уважно огляньте при покупці кожен грибочок, щоб вони були свіжі, міцні, без дефектів, червоточин і т. д. Адже якщо попадуться печериці поганої якості, то при нанизуванні на шпажки вони будуть кришитися або ламатися.
Замість традиційного майонезу можна взяти сметану для маринування печериць перед запіканням. За класичним рецептом приготування шашличків з грибів, зазвичай, береться сметана. Якщо Ви готуєте гриби у піст, краще взяти пісний майонез. Я вирішила проекспериментувати та замаринувала печериці в сметанному майонезі, страва вийшла дуже смачною. Так що і Ви можете замість сметани додавати щось на свій смак.
Спочатку підготуємо печериці. Складаємо їх у глибоку миску, заливаємо водою та ретельно і акуратно (щоб не поламати шапочки), вимити.
Вимиті гриби кладемо у звичайний поліетиленовий пакет та видавлюємо на печериці очищені зубчики часнику через часникодавку.
Далі всипаємо у вміст пакету сіль та паприку, вливаємо майонез чи сметану.
Пакет міцно зав’язуємо і починаємо його активно трясти, щоб сіль, паприка та майонез рівномірно покрили печериці.
Відкладаємо пакет на 40-60 хвилин, щоб грибочки промаринувалися.
А ми тим часом підготуємо дерев’яні шпажки, на які будемо нанизувати гриби, щоб під час запікання в духовці вони не потріскалися. Для цього просто заливаємо шпажки окропом на 15 хвилин.
Гриби промаринувалися, розв’язуємо пакет та нанизуємо печериці на шпажки. Деко вистилаємо фольгою та викладаємо на неї наші міні-шашлички.
Розігріваємо духовку (T = 160-170 градусів), ставимо в неї деко з шашличками для запікання на півгодини.
Готові гарні та ароматні гриби на шпажках перекладаємо на блюдо, посипаємо свіжим, дрібно порізаним кропом чи іншою зеленню та подаємо до столу гостям.
Такий шашлик з печериць, запечених у духовці, однаково смачний як у гарячому, так і в холодному вигляді. Гарячими їх можна подавати з картопляним пюре, просто з відварною картоплею, розсипчастим рисом або гречкою. Усім смачного!