Медове заварне тісто для імбирних пряників і пряникових будиночок – секрети приготування

Щоб зробити смачні пряникові будиночки на Різдво чи Новий рік або просто побалувати рідних імбирними пряниками, необхідно правильно зробити заварне тісто на меду. Правильне медове заварне тісто для імбирних пряників – саме тонкощам та кулінарним секретам  його приготування я сьогодні і присвячую цей рецепт.
Швидко та без помилок освоїти цей процес допоможе покроково оформлений рецепт з фото.

Маленькі секрети заварного тіста

  • справжнє заварне тісто готується на основі меду;
  • додавати в тісто розпушувач не потрібно, достатньо додати горілку, а ще краще, коньяку в розрахунку 4 ст. ложки на 1 кг борошна;
  • вершкове масло не слід замінювати ані маргарином, ані рослинною олією;
  • для ідеального пряникового тіста використовують борошно пониженої сортності;
  • для неповторного аромату обов’язково додайте в тісто «сухі духи» (із розрахунку 1,5-2 чайні ложки спецій на 1 кг борошна). Можна приготувати суміш самостійно із наведених нижче компонентів та подрібнити їх в кавомолці;
  • готове тісто для пряників повинно злегка прилипати до рук, а якщо тримати його на долоні протягом пари хвилин, тісто повинно повільно сповзати;
  • дотримуйтеся оптимальної консистенції. Якщо тісто буде надто круте, воно не підніметься при випіканні, а занадто рідке тісто не буде тримати форму і потече;
  • з меду світлих сортів отримаєте світле тісто, а для досягнення більш темного кольору – доведеться додати в тісто трохи какао-порошку;
  • щоб готові пряники довше зберегли свою м’якість, необхідно покласти поряд порізане скибочками свіже яблуко.

Інгредієнти:

Для пряникового тесту:

  • цукор-пісок – 450 гр;
  • борошно пшеничне 1-го ґатунку (для заварювання) – 150 гр;
  • борошно житнє обдирне – 150 гр;
  • борошно пшеничне 1-го ґатунку – 500-600 гр;
  • мед натуральний рідкий – 450 гр;
  • вершкове масло (жирності 72,5% -82%) – 160 гр;
  • сухі духи – 1 ч. ложка;
  • яйця курячі середнього розміру – 3 шт.;
  • какао-порошок (для кольору, додавати за бажанням) – 30 гр;
  • вода – 250 мл.

Складові суміші «сухі духи» для пряників:

  • порошок імбиру 1/3 ч. ложки;
  • гвоздика – 2 шт.;
  • насіння бадьяна – 1/3 ч. ложки;
  • перець духмяний (горошок) – 4 шт.;
  • коріандр (насіння) – 1 ч. ложка;
  • кориця (мелена) – 1 ч. ложка;
  • мускатний горіх (мелений)- 1/3 ч. ложки;
  • кардамон (насіння)- 1/2 ч. ложки.

Як правильно приготувати заварне тісто для імбирних пряників

Отже, підготуємо всі компоненти. Для приготування тіста краще використовувати дерев’яну ложку чи лопатку, бажано, з довгою ручкою.

Заздалегідь необхідно закип’ятити порцію води.

В маленьку каструлю або кухлик висипаємо половину норми цукру та ставимо розігріватися на слабкому вогні. Тримаємо, поки цукор не почне плавитися, при цьому, періодично перемішуємо ложкою. Коли цукор перетвориться на карамель, чекаємо його потемніння до, так званого, стану «паленого цукру». Зазвичай, для цього достатньо 3 хвилин.

Далі, потрібно знизити температуру готової карамелі, що майже вдвічі перевищує температуру окропу. Для цього, доливаємо в нього заздалегідь приготований окріп, буквально, по одній столовій ложці. Важливий момент техніки безпеки: при додаванні води виділяється багато пари, тому, не варто нахилятися над посудом в цей момент. Щоб убезпечити руки від опіку, краще використовувати ложку з довгою ручкою. На наступному фото наочно продемонстрований процес виділення пари всього від однієї ложки окропу.

Карамель для пряникового тесту

В трохи охолоджену водою карамель додаємо залишки цукру та чекаємо його розчинення. В посуд додаємо мед і перемішуємо компоненти. Кладемо шматочок вершкового масла. На цьому можна знімати посуд з вогню. Важливо ретельно перемішати всі інгредієнти до однорідності рідкого тіста. Наступним кроком висипаємо в тісто для пряників сухі духи.

Сухі духи в пряничному тесті

Порцію борошна для заварювання тіста просіваємо в посуд з рідкими компонентами та перемішуємо.

Додаємо в тісто соду. Свідоцтвом взаємодії соди та меду стане поява на поверхні маленьких бульбашок. Їх добре видно на наступному фото. Залишаємо тісто остигати до комфортного теплого стану.

Заварне тісто для імбирних пряників

В окремий посуд вбиваємо яйця та перемішуємо їх виделкою. Використовувати для цього міксер чи блендер зовсім не потрібно. Адже нам потрібна лише однорідна суміш, а не яєчна піна. Виливаємо отриману яєчну масу в тісто та перемішуємо компоненти.

Щоб підфарбувати тісто, в порцію борошна додаємо какао та отриману суміш підмішуємо до інших компонентів. Це не обов’язковий крок.

Залишки пшеничного та житнього борошна просіваємо та поступово підмішуємо в тісто.

Коли тісто стане настільки густим, що розмішувати ложкою буде важко, посипаємо робочу поверхню борошном та перекладаємо його туди. Далі, замішуємо імбирне тісто для пряників вручну, але, ні в якому разі, не пропускаємо його крізь пальці, а робимо це методом складання. Розминаємо тісто в пласт та посипаємо його борошном, після чого складаємо вчетверо і повторюємо процедуру знов. Замішуємо таким чином аж поки тісто не стане досить легко відходити від рук, але, при цьому, ще трохи буде прилипати до долонь. Правильну консистенцію тіста можна перевірити описаним вище способом: покласти на долоні порцію та спостерігати за швидкістю його розтікання. На наступному фото зображено правильно замішане тісто, яке за 2 хвилини лише трохи сповзло з руки.

Заварне тісто для імбирних пряників і пряниковий будиночок на меду

Готове тісто для імбирних пряників потрібно витримати в холоді мінімум 12 годи. Тому, загортаємо його в харчову плівку та відправляємо до холодильника на ніч. Наступного дня можна пекти з нього пряники чи частини для формування різдвяного пряникового будиночку. Ось таким гладеньким та однорідним виходить готове до використання тісто.

Заварне тісто для імбирних пряників

На останок, невеличка порада: щоб розкачувати заварне тісто було легше, використовуйте силіконовий килимок. Розгорніть руками пласт тіста на килимку та вкрийте харчовою плівкою, а після цього, качалкою розкачайте до потрібної товщини. Після зняття плівки легенько покачайте качалкою, щоб розрівняти відбиток від плівки. Вдалого вам приготування!

Імбірно-медове заварне тісто для пряників чи печива – відео-рецепти

Перш ніж завершити пост, хочу запропонувати авторські відео про те, як замісити ароматне пряничне тісто на меду. Отже, скористайтесь ще і перевіреним порадами авторів з ютуба. Кожна із них розкриє свої таємниці та секрети приготування смачного та правильного заварного тіста для медово-імбирних пряників.