Мавпячий хліб з часником і маслом

Мавпячий хліб отримав таку досить негарну назву, якою не варто іменувати хліб, через те, що його некультурно їдять, відламуючи шматки руками. Хоча процес випічки з дріжджового тіста нічим не відрізняється від звичайного. З рецептом допоможе легко впоратися покроковий докладний опис з фотографіями кожного етапу.

Складники:

  • 250 мілілітрів теплої кип’яченої води;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. рослинної олії;
  • 350 грамів борошна в/с;
  • щіпка меленого кардамону;
  • 1,5 ч. л. швидкорозчинних сухих дріжджів.

Тісто можна з легкістю замісити руками, але скористатись хлібопічкою ще зручніше. У неї просто необхідно помістити всі складники й дочекатися готового результату.

Як приготувати мавпячий хліб

Доки тісто буде “рости”, потрібно підготувати вершкове масло або, якщо піст, рослинну олію 70-80 грамів і 1-2 два зубки часнику.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Масло слід розтопити та видавити в нього часник. Ще варто підготувати дошку для роботи з тістом (дехто працює прямо на столі), жменьку муки, щоб підсипати, та форму для кексу. Можна, звичайно ж, спекти в хлібопічці чи сковорідці, але так набагато краще.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Тісто для хліба ледь рідкувате та липке, але так має бути. Зручніше з ним працювати в рукавичках, змащених олією.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Спочатку, потрібно відрізати шматок тіста й сформувати з нього ковбаску, а решту накрити плівкою, щоб не обвітрювалось.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Утворену ковбаску треба розрізати на порційні шматки й сформувати з кожного кульку розмір якої повинен нагадувати волоський горіх.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Кожну кульку необхідно “скупати” в маслі з часником і викласти в форму.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Коли тісто закінчиться, а форма вже буде повною, то все слід залити часниковим маслом.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Після цього, форму необхідно накрити серветкою та залишити в теплому місці, десь, на 30 хвилин. За цей час духовка якраз встигне розігрітися.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Коли тісто підійде й значно збільшиться в обсязі його потрібно відправити в духовку. Пектися мавпячий хліб повинен при температурі 200 °C, біля, 25 хвилин.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Коли домашній хліб отримає гарну рум’яну кірку, його пора діставати з духовки та виймати з форми на деко. Низ буханця завжди виходить не дуже золотистим і хрустким. Тому його варто помістити ще на 5-7 хвилин у духовку.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Ось такий кінцевий результат.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Мавпячий хліб, як уже говорилося, заведено їсти відламуючи шматки руками. Аромат часнику, кардамону, ніжність масла неабияк тішать смакові рецептори.

Мавпячий хліб з часником і маслом

Господині, що вже випробували цей смачний рецепт мавпячого хліба з вершковим маслом і часником “скаржаться”, що випічка має здатність миттєво з’їдатися. Але всі знають, що це дуже приємний “недолік”, який в кулінарії вважається своєрідним компліментом.