Мавпячий хліб отримав таку досить негарну назву, якою не варто іменувати хліб, через те, що його некультурно їдять, відламуючи шматки руками. Хоча процес випічки з дріжджового тіста нічим не відрізняється від звичайного. З рецептом допоможе легко впоратися покроковий докладний опис з фотографіями кожного етапу.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вершкове масло, Вода, Рослинна олія, Сіль, Сухі дріжджі, Цукор, Часник
Складники:
- 250 мілілітрів теплої кип’яченої води;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ст. л. рослинної олії;
- 350 грамів борошна в/с;
- щіпка меленого кардамону;
- 1,5 ч. л. швидкорозчинних сухих дріжджів.
Тісто можна з легкістю замісити руками, але скористатись хлібопічкою ще зручніше. У неї просто необхідно помістити всі складники й дочекатися готового результату.
Як приготувати мавпячий хліб
Доки тісто буде “рости”, потрібно підготувати вершкове масло або, якщо піст, рослинну олію 70-80 грамів і 1-2 два зубки часнику.
Масло слід розтопити та видавити в нього часник. Ще варто підготувати дошку для роботи з тістом (дехто працює прямо на столі), жменьку муки, щоб підсипати, та форму для кексу. Можна, звичайно ж, спекти в хлібопічці чи сковорідці, але так набагато краще.
Тісто для хліба ледь рідкувате та липке, але так має бути. Зручніше з ним працювати в рукавичках, змащених олією.
Спочатку, потрібно відрізати шматок тіста й сформувати з нього ковбаску, а решту накрити плівкою, щоб не обвітрювалось.
Утворену ковбаску треба розрізати на порційні шматки й сформувати з кожного кульку розмір якої повинен нагадувати волоський горіх.
Кожну кульку необхідно “скупати” в маслі з часником і викласти в форму.
Коли тісто закінчиться, а форма вже буде повною, то все слід залити часниковим маслом.
Після цього, форму необхідно накрити серветкою та залишити в теплому місці, десь, на 30 хвилин. За цей час духовка якраз встигне розігрітися.
Коли тісто підійде й значно збільшиться в обсязі його потрібно відправити в духовку. Пектися мавпячий хліб повинен при температурі 200 °C, біля, 25 хвилин.
Коли домашній хліб отримає гарну рум’яну кірку, його пора діставати з духовки та виймати з форми на деко. Низ буханця завжди виходить не дуже золотистим і хрустким. Тому його варто помістити ще на 5-7 хвилин у духовку.
Ось такий кінцевий результат.
Мавпячий хліб, як уже говорилося, заведено їсти відламуючи шматки руками. Аромат часнику, кардамону, ніжність масла неабияк тішать смакові рецептори.
Господині, що вже випробували цей смачний рецепт мавпячого хліба з вершковим маслом і часником “скаржаться”, що випічка має здатність миттєво з’їдатися. Але всі знають, що це дуже приємний “недолік”, який в кулінарії вважається своєрідним компліментом.