Традиційно кулінарним символом свята Песах (єврейської Пасхи) вважається маца – прісний бездріжджовий хліб, що за щільністю нагадує тверду вафлю.
Однак, подавати до столу мацу можна не лише як самостійну страву. З її використанням готують і деякі як складні, так і прості єврейські страви на Песах. Сьогодні я пропоную дізнатись як правильно готувати одну з таких притаманних традиційній єврейській кухні страв, що має назву мацебрай або преженіца. Маца з яйцями і молоком представляє собою омлет з мацою. Це, по суті, і всі основні інгредієнти для цієї страви. Більш докладно про приготування омлету з мацою розповім у даному рецепті. Щоб кожен зміг приготувати цю традиційну страву єврейського Великодня правильно та смачно опис приготування супроводжують покроково зроблені фото.
Інгредієнти: Вершкове масло, Зелена цибуля, Маца, Молоко, Сир, Сіль, Яйце
Кухня: Єврейська кухня
Знадобляться такі продукти:
- маца – 3-4 пластинки;
- яйця – 5-6 шт.;
- молоко;
- зелена цибуля – великий пучок;
- вершкове масло;
- сіль.
Як приготувати мацу з яйцями і молоком
Не так давно маца, як специфічний продукт, була доступна лише іудеям. Але сьогодні, особливо напередодні свята, її легко можна придбати у звичайному продуктовому супермаркеті. Тож, візьмемо 3-4 пластинки маци та покришимо їх на невеликі шматочки. Потрібний розмір можете оцінити на наступному фото. Більш дрібно кришити не варто.
Мацу заливаємо молоком.
Поки прісне тісто просочується молоком, підготуємо інші компоненти. Пучок зелені ретельно промиваємо та висушуємо. Дрібно нарізаємо зелену частину цибулі. Хочу зазначити, що від кількості цибулі залежить смак преженіци. Досвідчені кухарі стверджують, що чим більше, тим краще.
Яйця випускаємо в окрему ємність, додаємо ціпку солі та ретельно збиваємо за допомогою виделки.
Збиті яйця виливаємо в суміш маци та молока. Додаємо подрібнену зелень та перемішуємо. Форму для запікання вкриваємо тонким шаром вершкового масла та виливаємо туди підготовлену суміш. Якщо в наявності є твердий сир, то можна додатково посипати страву натертим сиром.
Розігріваємо духовку до 180 градусів та відправляємо преженіцу запікатися. Традиційно на стіл страву подають на дерев’яній підставці чи дошці прямо у формі, буквально, з пилу, з жару. Для зручності, ріжемо її як піцу.
Мацебрай – це традиційна єврейська страва, що за смаком нагадує цибульний пиріг. Однак, маца запечена з яйцями та молоком, виходить більш щільною. Дуже смачним виходить мацебрай, приготовлений шарами: розмочена в молоці маца, зелень цибулі, сир. В такій послідовності треба викласти 3-4 шари та залити збитими з молоком яйцями. Можна спробувати різні варіанти приготування цієї страви, однак, при любому способі приготування незмінним залишається склад продуктів.
Омлет з мацою – відео-рецепти
Про те, як правильно готується солодка молочна бабка з маци дізнайтесь з рецепту Бабусі Емми.
Наступний відео-рецепт – теж солодкий варіант страви. Але цього разу до складу молочної бабки з маци входять ще горіхи та різноманітні сухофрукти.
Останній відео-рецепт – яєчня з мацою – вже не солодка страва, а смачна закуска. Подробиці приготування демонструє автор. Скористайтесь її порадами.
Отже, неважливо, в який спосіб ви приготуєте знайомий усім омлет з додаванням маловідомої маци, головне, що страва неодмінно вийде дивовижно смачною.