Сьогодні на десерт приготуємо смачну випічку — ароматні та пишні манні кексики з хрумкою скориночкою, з тіста, замішаного на кефірі або сметані. У мене така випічка вийшла по банальній причині — просто кефір втратив свіжість. Часто трапляється, коли не встежиш і за іншими молочними продуктами, може прив’янути сир, чи масло обвітриться, чи контейнер зі сметаною надується. Викидати шкода, а для тіста якраз підійде. Та й причина є, щоб спекти якісь смачненькі ласощі для своїх рідних. До Ваших послуг мій рецепт з покроковими фото, де показано, що та як.
Інгредієнти: Ароматизатор, Борошно, Ванілін, Вершкове масло, Кисле молоко, Крупа манна, Сіль, Сода, Цукор
Найпростіше та найшвидше з перекислих молочних продуктів приготувати манні кексики у формочках з силікону.
Для замішування тіста можна використовувати і кефір, і кисле молоко, і нежирну перекислу сметану (10-15%). Якщо сметана має більшу жирність, тоді потрібно її розмішати з невеликою кількістю холодної кип’яченої води. Окрім обраного кисломолочного компоненту, потрібно взяти: манну крупу, борошно, вершкове масло чи маргарин, цукор, питну соду. Для аромату бажано додати який-небудь ароматизатор, можна взяти ванільний цукор або лимонну есенцію.
Як приготувати кексики в домашніх умовах
Основною міркою буде звичайна склянка. У зручну миску всипаємо по одній склянці манної крупи, цукру, вливаємо склянку кислого молока або кефіру, додаємо щіпку солі та ароматизатор. Ретельно усе перемішуємо та відставляємо на 30 хвилин, щоб манка набухла. Чим довше дати набухнути манці, тим ніжнішою та пишнішою буде випічка.
Також для тіста потрібно взяти 100-125 грамів розтопленого вершкового масла (можна маргарин або 0,5 склянки неароматизованої олії ). Вливаємо масло чи олію у миску з основою для тіста, ретельно перемішуємо, далі всипаємо одну склянку просіяного борошна, до якого додали одну чайну ложку харчової соди та щіпку солі. Міксером або ложкою гарненько вимішуємо тісто до однорідності та густини, як на фото.
Тепер у тісто можна додати подрібнені сухофрукти або горіхи, промиті та обсушені родзинки або частинки цукатів, викласти у формочки та поставити випікатися. Та я пропоную зробити не звичайні кексики, а з начинкою. Це займе трохи більше часу, та результат буде чудовий. Для начинки можна взяти будь-який джем або повидло, шоколадно-горіхову пасту або варене згущене молоко.
У силіконові формочки викладаємо десертною ложкою тісто до половини форми, розрівнюємо.
Далі чайною ложечкою кладемо обрану начинку. Тепер знову порцію тіста, щоб не було видно начинки. Зауважу, що форми до самого верху заповнювати не потрібно, адже тісто при випіканні підніметься.
Відправляємо деко з формочками на 20-25 хвилин у гарячу духовку, температура —200-220 градусів.
Дістаємо деко з готовими рум’яними кексиками і даємо їм трохи охолонути, перш ніж витягувати з формочок.
Готові манні кексики на кефірі мають хрустку рум’яну скориночку, а всередині вони ніжні та розсипчасті, з смачною начинкою. При витягуванні з форм вони не пошкоджуються, а легко виходять.
Домашні кексики з начинкою добре смакують з кавою або чаєм та довго зберігаються свіжими. У моїй родині їх з’їдають миттєво!