Оригінальні листкові котлети в духовці варті уваги кожної господині. Їх особливість в тому, що не потрібно змішувати фарш, а потрібно лише викласти всі інгредієнти шар за шаром, приблизно, як сіно в стоги.
Інгредієнти: Гірчиця, Картопля, М'ясний фарш, Несолодкий йогурт або сметана, Олія рослинна, Перець, Печериці, Сир твердий, Сіль, Цибуля ріпчаста, Цукор
Кухня: Російська кухня
Звідси й назва “котлети-стіжки”. Рецепт ілюстрований покроковими фотографіями, що значно полегшить процес приготування. Рідні та гості будуть приємно здивовані, смакуючи смачною та незвичною стравою.
Перелік продуктів для листкових котлет простий та доступний. Для їх приготування знадобляться: м’ясний фарш, цибуля, сира картопля, тертий сир. Одним із шарів повинні бути нарізані варені яйця або гриби. В цьому рецепті використовувались свіжі шампіньйони.
Як приготувати котлети в духовці шарами
Насамперед. слід змішати свинячий, яловичий та нежирний курячий фарш. Потім, посолити та поперчити його. Можна додати ще й духмяну зелень за смаком (чебрець, коріандр, розмарин тощо).
Цибулю потрібно дрібно нарізати. Шампіньйони почистити та порізати. Картоплю почистити та потерти на великій тертці, сир також натерти. Солити поки що нічого не треба.
Переважно, щоб шари були в’язкіші використовують майонез, але можна приготувати й низько холестеринову заливку, без застосування яєць. Для цього в окремій посудині необхідно зробити суміш з 2 ст. л. нежирної сметани (10-15%), 1-2 ст. л. готової гірчиці, 3 ст. л. холодної води, 1 ст. л. лимонного соку або натурального яблучного оцту, 2-3 ст. л. рослинної олії, сіль і цукор за смаком.
Все потрібно збити міксером чи в блендері й у результаті вийде соус-емульсія, який за смаком та консистенцією схожий на легкий майонез. Ця заправка добре підійде й до салатів, вона смачна. Її перевага в тому, що в ній менше калорій, ніж у звичайному майонезі. Єдине, що така заливка через 15-20 хвилин розшарується, тому що в ній нема яєчного жовтка, що служить емульгатором. Тому, готуючи з нею котлети, варто поспішати.
Після цього, можна приступати до формування стіжків. Для цього можна скористатися сервірувальними кільцями, які допоможуть готовій страві мати акуратніший вигляд, а можна й без них, слід просто викладати інгредієнти шарами один за одним. Форму для запікання необхідно трохи змастити олією, виставити кільця (якщо вирішено ними користуватися), та починати формувати котлети. Перший шар – м’ясний фарш.
Після фаршу – дрібно нарізана цибуля. Для зв’язки, кожен шар потрібно посипати сиром.
Потім – шампіньйони та знову сир. Решту тертого сиру варто залишити на верхній шар.
Зверху котлети має бути терта картопля. Після цього, майбутню страву слід рясно полити заправкою, щоб вона просочила всі шари.
Акуратно знявши кільця, котлети-стіжки необхідно відправити в завчасно розігріту духовку до 220-250 °C на 25-30 хвилин.
Коли картопля стане ледь рум’яною, форму потрібно вийняти з духовки.
Зверху котлети слід посипати сиром, що залишився й повернути деко назад в духовку. Режим на якій варто перемикнути на “Гриль” чи “Верхній нагрів”.
Сир розплавиться й стане рум’яним, а на дні форми утвориться дуже смачна підлива. Смачні й соковиті котлети-стіжки можна подавати на стіл.
Готуючи за цим рецептом не потрібно думати, який гарнір приготувати. Це значно зекономить час. Листкові котлети-стіжки варто просто викласти на тарілки, полити соусом та прикрасити зеленню та свіжими або маринованими овочами.
Цей рецепт є прикладом того, що з простих доступних продуктів, не витрачаючи багато коштів, можна порадувати рідних та гостей ситною, смачною та оригінальною стравою.