Милі господині, відразу хочу пояснити, що лимонний курд чи lemon curd, як його називають в Англії, це просто дуже смачний і ароматний заварний крем з лимоном. Вперше він був приготований в позаминулому столітті на далекому туманному Альбіоні. Трохи пізніше, рецепт англійського лимонного курду став відомий у всьому світі. Особисто мені, заварний крем з лимоном дуже сподобався за простоту приготування і за універсальність. Адже його сміло можна використовувати у вигляді самостійного десерту. Дуже смачно в ще теплий крем мочати булочки, намазувати їм капкейкі або млинці. Злегка остиглий лимонний курд я, звичайно, використовую в якості ароматно-кисленького прошарку для пирога або торта. Покроково оформлений фото-рецепт англійського заварного крему допоможе і вам приготувати самостійно вдома такі ласощі.
Інгредієнти: Вершкове масло, Лимон, Цукор, Яйце
І так, нам знадобиться:
- лимон (великий) – 1,5 шт.;
- цукор – 170 гр;
- масло вершкове – 50 гр;
- яйця -2 шт.
Як приготувати лимонний курд для торта
Для початку, нам необхідно лимони гарненько вимити і обдати їх окропом.
Потім, верхню жовтеньку лимонну цедру натираємо на дрібній довгою терочці. Будьте уважні, адже під жовтою цедрою знаходиться біла, злегка гіркувата шкірка лимона, її використовувати для крему ми не будемо.
Далі, лимони ми розрізаємо навпіл і видавлюємо з них сік.
Я зазвичай тисну сік руками, але якщо у вас є соковижималка для цитрусових можна нею скористатися. Ось такі повинні бути добре віджаті лимонні шкірки.
Зерна лимона акуратно ложечкою виймаємо з соку. Лимонний сік вийшов з невеликими шматочками лимона, але проціджувати його не потрібно.
Масло нам потрібно нарізати невеликими шматочками, розтопити на повільному вогні в алюмінієвій толстостенной посуді і поставити охолоджуватися до кімнатної температури.
Яйця разом з цукром і натертою цедрою лимона збиваємо за допомогою блендера.
Потім, додаємо в блендер лимонний сік і продовжуємо збивати ще декілька хвилин.
Збиту яєчно-лимонну масу тонкою цівкою вливаємо в тепле вершкове масло і ставимо сотейник на вогонь.
Лимонний курд ми будемо варити на самому повільному вогні до закипання, при постійному помішуванні ложкою. Після закипання, крем продовжуємо готувати до загустіння. За часом це, приблизно, чотири-п’ять хвилин.
Подивіться, який симпатичний ніжно-жовтий колір вийшов у лимонного заварного крему. На кухні чути спокусливий і свіжий аромат лимона. Ну, просто, неможливо втриматися, щоб не спробувати. ? Мої домочадці відчувши цей запах, звичайно ж, відразу збіглися на кухню.
Лимонний курд виявився, ну, просто приголомшливим на смак і був за кілька хвилин з’їдений весь без залишку просто зі свіжим хлібом. Для перемащування буряково-шоколадного торта довелось швиденько зварити другу порцію заварного крему з лимоном. До речі, лимонний курд чудово намазується і відмінно просочує будь-які коржі для торта: медові, бісквітні, з листкового і дріжджового тіста. Приємного всім апетиту!