Сьогодні я буду готувати неймовірно смачний та ароматний, ніжний і розсипчастий лимонний кекс без масла чи маргарину. Моїм рідним такий лимонний кекс на сметані і майонезі подобається не лише за смакові властивості, а ще й за привабливий сонячний колір. Його надає випічці лимонна цедра та жовтки домашніх яєць, що додаються в тісто.
Інгредієнти: Борошно, Лимон, Майонез, Розпушувач, Сметана, Цукор, Яйце
Пропоную всіх господиням спробувати приготувати цей лимонний кекс без масла та маргарина, а мій детальний покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам втілити його самостійно в домашніх умовах..
Інгредієнти:
- яйця курячі -2 шт.;
- цукровий пісок – 170 гр;
- сметана (20%) – 100 гр;
- майонез (67%) – 150 гр;
- розпушувач тіста – 2 ч.л.;
- борошно – 1 склянка;
- лимон – 1 шт.
Ще на етапі вибору потрібних продуктів, хочу звернути вашу увагу на декілька нюансів.
В даному варіанті лимонного кексу не передбачається додавання в тісто маргарину чи вершкового масла, роль жиру виконують майонез та сметана. Через це, не бажано використовувати для випічки низькокалорійні продукти. Готовий кекс буде ніжним та розсипчастим, якщо взяти майонез та сметану високої жирності.
Тісто вийде красивого жовтого кольору, якщо використовувати домашні яйця з жовтками насиченого кольору. Якщо покласти в тісто магазинні яйця, смак готового кексу сильно не зміниться, але вигляд матиме трішки блідий.
Зміст
Як приготувати лимонний кекс на сметані та майонезі
Для початку необхідно обдати лимон окропом, щоб позбутися гіркоти від ефірних масел, що містяться в шкуринці. Після цього, за допомогою дрібної тертки необхідно зняти жовту частину шкірки.
Очищений лимон розрізаємо навпіл та максимально вичавлюємо з нього сік вручну чи за допомогою спеціального пристрою.
Слідуючим кроком необхідно збити в блендері наступні продукти: сметану та майонез, цукор, яйця та лимонний сік.
Просіюємо борошно і додаємо в нього розпушувач для тіста (пекарський порошок).
В ємність з борошном невеликими порціями вливаємо збиті рідкі компоненти та поступово перемішуємо.
Після того, як в тісті не залишиться грудочок і воно стане однорідної консистенції, необхідно додати підготовлену цедру лимона і ще раз перемішати.
Для випічки кексу я використовую велику силіконову форму та декілька невеликих одноразових формочок. Додатково змащувати такі форми маслом немає потреби, тому, достатньо заповнити їх на третину тістом і можна ставити в попередньо розігріту духовку випікатися на середньому вогні.
Випічка в маленьких формочках набула потрібної рум’яності вже за 20 хвилин, а от великий кекс дійшов готовності аж за 40 хвилин. На наступному фото видно, наскільки рум’яна випічка виходить. Залишаємо її остигати.
Цей смачний та простий в приготуванні ніжний кекс з ароматом та смаком лимону достатнього посипати цукровою пудрою і можна подавати до столу. Однак, цього разу, я вирішила декорувати випічку цукровою глазур’ю із желатином.
Особливо привабливими вийшли маленькі кекси під білосніжною помадкою.
Можна зробити випічку ще більш святковою за допомогою топінгу чи кондитерської присипки, шматочків сухофруктів та ягід, які необхідно нанести до остаточного застигання глазурі.
Фото кексу в розрізі таке апетитне, що аж слина котиться, так хочеться з’їсти. 😉
Спробуйте і ви приготувати за моїм рецептом лимонні кекси з сметаною та майонезом. Цілком впевнена, що ніжна текстура та приємний смак випічки отримають гідну оцінку ваших рідних.
Прості кекси без масла – відео-рецепти
Перший відео-рецепт – смачний кекс на сметані. Мука частково замінюється на крохмаль.
А в цьому рецепті автор випікає маленькі кекси у формочках. Розпушувач замінено на соду. Тісто для кексів замішується на сметані.
Які кекси без масла вам припали до смаку найбільше?