Маючи під рукою тонкий лаваш та порцію сиру, можна дуже легко приготувати в домашніх умовах ледачий варіант ачми – смачну гарячу закуску родом з Грузії. Для цієї страви можна використовувати різні сорти сиру, але, бажано, щоб вони легко плавилися та були достатньо м’якими. Зазвичай, сіль я не додаю зовсім, адже, більшість сирів самі по собі достатньо солоні. Спробуйте приготувати цю традиційну грузинську страву, використовуючи в якості наочного посібника мій детальний опис в супроводі покроково зроблених фото. Сподіваюсь, що така лінива ачма з лаваша з сиром буде і вашим родинам до смаку.
Інгредієнти: Вершкове масло, Кефір, Лаваш, Сир, Яйце
Кухня: Грузинська кухня
Інгредієнти:
- великий лаваш – 1 шт.;
- сир «Рікотта» – 300 грам;
- сир «Пашехонський» – 150 грам;
- кефіру 3,5% – 500 мл;
- куряче яйце (категорії Д-0) – 1 шт.;
- вершкове масло – для змащування форми.
Як приготувати ледачу ачму в лаваші
Перший крок – підготовка сирної начинки. На окремі тарілки натираємо на крупній тертці обидва сорти сиру: на одну тарілку – сир «Рікотта», на іншу – «Пашехонський».
В глибоку миску вбиваємо яйце та збиваємо вінчиком. Доливаємо кефір та гарно перемішуємо.
Великий лаваш розрізаємо на кілька рівних частин за розміром форми, в якій планується випікання ачми. Листи лаваша замочуємо в кефірній суміші. Форму змащуємо маслом та викладаємо перший лист лаваша. Посипаємо його шаром рікотти та пашехонського сиру, при цьому, першого сорту беремо трохи більше.
Накриваємо сирну начинку другим листом розмоченого в кефірі лаваша. Повторюємо шар сирної начинки. Чергуємо шари лаваша та сиру до закінчення інгредієнтів. Зверху на ачму виливаємо залишки кефірної заливки.
Випікаємо домашню ачму з лаваша та сиру при 180 градусах протягом 30-35 хвилин. Про готовність нашої швидкої сирної закуски свідчить поява золотистої скоринки на поверхні ачми.
Виймаємо чи то запіканку, чи то пиріг з духовки, швиденько ділимо на порційні шматочки і подаємо до столу, поки страва гаряча. В розрізі сирна ачма виглядає дуже апетитно, погодьтеся.
Сирна ачма із лаваша – відео-рецепти
Пропоную розглянути і інші способи приготування.
Ачма по-грузинськи – з молоком замість кефіру, з бринзою та сиром сологуні.
Автор рецепту в якості начинки пропонує взяти кисломолочний та твердий сир.
Автор у наступному відео-рецепті пропонує відмінний від запропонованих вище варіант формування проміжного шару з лаваша. Подивіться, може вам такий варіант більше сподобається.
Вдалої вам випічки та смачного частування!