Лінива ачма з лаваша з сиром – швидка смачна закуска

Маючи під рукою тонкий лаваш та порцію сиру, можна дуже легко приготувати в домашніх умовах ледачий варіант ачми – смачну гарячу закуску родом з Грузії. Для цієї страви можна використовувати різні сорти сиру, але, бажано, щоб вони легко плавилися та були достатньо м’якими. Зазвичай, сіль я не додаю зовсім, адже, більшість сирів самі по собі достатньо солоні. Спробуйте приготувати цю традиційну грузинську страву, використовуючи в якості наочного посібника мій детальний опис в супроводі покроково зроблених фото. Сподіваюсь, що така лінива ачма з лаваша з сиром буде і вашим родинам до смаку.

Інгредієнти:

  • великий лаваш – 1 шт.;
  • сир «Рікотта» – 300 грам;
  • сир «Пашехонський» – 150 грам;
  • кефіру 3,5% – 500 мл;
  • куряче яйце (категорії Д-0) – 1 шт.;
  • вершкове масло – для змащування форми.

Як приготувати ледачу ачму в лаваші

Перший крок – підготовка сирної начинки. На окремі тарілки натираємо на крупній тертці обидва сорти сиру: на одну тарілку – сир «Рікотта», на іншу – «Пашехонський».

Лінива ачма з лаваша з сиром в духовці

В глибоку миску вбиваємо яйце та збиваємо вінчиком. Доливаємо кефір та гарно перемішуємо.

Лінива ачма з лаваша з сиром в духовці

Великий лаваш розрізаємо на кілька рівних частин за розміром форми, в якій планується випікання ачми. Листи лаваша замочуємо в кефірній суміші. Форму змащуємо маслом та викладаємо перший лист лаваша. Посипаємо його шаром рікотти та пашехонського сиру, при цьому, першого сорту беремо трохи більше.

Лінива ачма з лаваша з сиром в духовці

Накриваємо сирну начинку другим листом розмоченого в кефірі лаваша. Повторюємо шар сирної начинки. Чергуємо шари лаваша та сиру до закінчення інгредієнтів. Зверху на ачму виливаємо залишки кефірної заливки.

Лінива ачма з лаваша з сиром в духовці

Випікаємо домашню ачму з лаваша та сиру при 180 градусах протягом 30-35 хвилин. Про готовність нашої швидкої сирної закуски свідчить поява золотистої скоринки на поверхні ачми.

запечена ачма

Виймаємо чи то запіканку, чи то пиріг з духовки, швиденько ділимо на порційні шматочки і подаємо до столу, поки страва гаряча. В розрізі сирна ачма виглядає дуже апетитно, погодьтеся.

Готова лінива ачма

Сирна ачма із лаваша – відео-рецепти

Пропоную розглянути і інші способи приготування.

Ачма по-грузинськи – з молоком замість кефіру, з бринзою та сиром сологуні.

Автор рецепту в якості начинки пропонує взяти кисломолочний та твердий сир.

Автор у наступному відео-рецепті пропонує відмінний від запропонованих вище варіант формування проміжного шару з лаваша. Подивіться, може вам такий варіант більше сподобається.

Вдалої вам випічки та смачного частування!