Леопардовий хліб – смачний домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

Для тих, хто віддає перевагу домашньому хлібу, пропоную незвичний рецепт білого хліба з оригінальною скоринкою. Через особливу техніку під час випікання на його поверхні створюється візерунок, який дуже нагадую леопардові плями. Через ці плями цей хліб так і називають – Леопардовий хліб. У світі він відомий ще як Тигровый хлеб або Голландский хруст – у США, у Нідерландах його називають Tijgerbrood чи то Tijgerbol, а у Великій Британії – Хліб жирафа.

Хрустка солонувата скоринка та м’якенька серединка – це так смачно! Саме сьогодні я готувала Леопардовий хліб, а мій фотоапарат був, як завжди, поруч. Я сфотографувала для вас важливі етапи приготування і те, що у мене вийшло наприкінці. Отже, пропоную свій покроково оформлений рецепт з фото.

Для приготування леопардового хлібу треба буде замісити два види тіста: звичайне, як на хліб, і друге – рідке тісто.

Продукти, що знадобляться, щоб замісити тісто для цього смачного та не звичайного хліба:

  • пшеничне борошно вищого ґатунку – 0,5 кг;
  • морська сіль екстра – 1,5 ч. л.;
  • молоко 4 % жирності – 185 мл;
  • питна вода – 115 мл;
  • сухі швидкодіючі дріжджі – 7 гр;
  • цукор – 40 гр;
  • вершкове масло – 40 гр.

Продукти, що знадобляться для приготування леопардової глазурі:

  • сухі швидкодіючі дріжджі – 3,5 гр;
  • питна вода – 70 гр;
  • рисова мука – 60 гр;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • рослинна рафінована олія 1,5 ст. л.

Як спекти Леопардовий хліб з хрусткою скоринкою

Основне тісто для білого домашнього хліба

Воду змішують з молоком та підігрівають до температури 38°С воду. Розчиняють дріжджі, десь через 10 хвилин на поверхні має з’явитися пишна шапочка з піни.

Леопардовий хліб - домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

До суміші додають розтоплене вершкове масло, цукор, сіль та просіяне через сито борошно. Замішують тісто та перекладають його у змащену олією каструльку, щоб там вистачало місця для вистоювання. Ставлять у тепле місце на 45 хвилин, тільки не забудьте зверху затягнути посуду з тістом харчовою плівкою.

Леопардовий хліб - домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

За цей час тісто добре підійшло і встигло збільшитись у розмірах майже удвічі.

Леопардовий хліб - домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

Його обминають, а тим часом можна буде перейти до замішування рідкого тіста.

Леопардова глазур для хліба

Воду підігрівають та розчиняють у ній дріжджі, а потім додають туди олію та усі інші інгредієнти. Замішують тісто. Має вийти досить рідкувате тісто, чимось подібне до сметани. Його також закривають плівкою та ставлять на деякий час у тепле місце.

Леопардовий хліб - домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

Як спекти леопардовий хліб

Тісто викладають на стіл, обминають та придають йому форму рівненької кульки. Для випікання хліба я завжди використовую чавунний казан, в ньому хліб рівномірно пропікається. Форму для хліба змазують олією та викладають до нього тісто. На верхню частину намазують рідке тісто. Робити це треба обережно, щоб не деформувати хліб.

Леопардовий хліб - домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

Тепер казан накривають зверху фольгою та ставлять хліб у виключену духовку. Тільки після цього можна буде її ввімкнути. На початку температурний режим виставляють на 240°С. Випікають 40-45 хвилин.

Леопардовий хліб - домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

Коли стече час, фольгу знімають, допікають без неї хліб ще 5-7 хвилин.

Леопардовий хліб - домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

Обережно дістають дріжджову випічку з форми та ставлять охолоджуватись.

Леопардовий хліб - домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

Бачите, яка приваблива скоринка з’явилася зверху? Не менш привабливо домашня випічка виглядає і всередині.

Леопардовий хліб - домашній білий хліб з хрусткою скоринкою

Здивуйте незвичайним домашнім хлібом на молоці своїх рідних! Дует хрумкої скоринки в поєднанні з ароматним м’якішем залишить задоволеними навіть гурманів.

А це додатковий матеріал по темі – детальний та простий відео-рецепт, як спекти леопардовий хліб в домашніх умовах, від Nataliya Mashika.