На весь світ відома традиційна італійська запіканка – лазанья, яка складається з пластів тіста (або спеціальної пасти), що чергуються з м’ясними, грибними та овочевими шарами під ніжним вершковим соусом. Зв’язуючим компонентом страви, зазвичай, служить тертий сир, який плавиться при запіканні та поєднує шари цієї смачної запіканки.
Як і багато інших італійських страв (піца та різні пасти), лазанья була задумана як максимально проста в приготуванні, смачна та корисна страва, що готується із доступних продуктів. Значно пізніше до рецепту додали такі інгредієнти, як вершкове масло, тверді сири дорогих сортів та знаменитий соус бешамель. Однак нововведення не додали страві ані смаку, ані користі, лише збільшили калорійність та призвели до значного здорожчання. Тому, сьогодні я пропоную приготувати полегшений та більш дієтичний варіант страви (і в плані користі, і в плані вартості продуктів. Отже, сьогодні у нас біде дієтична лазанья без соусу бешамель «Da due soldi di felicità», що з італійської перекладається як «два гроша за щастя». Покроково оформлений рецепт з фото дасть можливість зробити лазанью не тільки без молока та вершків, але і без готових листів для лазаньї. Да, тонке тісто для цієї страви ви теж зможете зробити в домашніх умовах самі. 🙂
Інгредієнти: Базилік, Біле вино, Болгарський перець, Борошно, Морква, Мускатний горіх, Олія рослинна, Помідори, Сир, Сіль, Спеції, Томатна паста, Фарш м'ясний, Цибуля ріпчаста, Часник
Кухня: Італійська кухня
Інгредієнти для тіста філо:
- вода (злегка тепла) – 1 склянка;
- яйце куряче – 1 шт.;
- сіль – 0,5 ч.л.;
- борошно в/ґ – 0,5 кг;
- олія рослинна – 1 ст.л.;
- горілка – 1 ст.л.
Складові для м’ясної начинки:
- м’ясний фарш (бажано суміш яловичини та свинини) – 600 гр;
- вино біле – 70 мл;
- олія рослинна – 1 ст.л.;
- часник – 20 гр (приблизно 3 зубчики);
- сіль, спеції – за смаком (рекомендовано базилік, мускатний горіх).
Для овочевого соусу:
- цибуля ріпчаста – 160 гр;
- перець болгарський – 120 гр;
- морква – 150 гр;
- помідори – 150 гр;
- черешок селери – 100 гр;
- олія рослинна – 1 ст.л.;
- томатна паста – 50 гр.
Зміст
Як приготувати лазанью з фаршем без соусу бешамель
Рецепт нашої легкої дієтичної лазаньї «Da due soldi» складено у відповідності до «правила тарілки», тобто: вуглеводні продукти (шари пасти) складають менше чверті страви, ще чверть приходиться на долю білкових (м’ясний фарш) продуктів, а більшу половину відведено клітковині та вітамінам, що містяться у овочах. Також бажано обмежити використання жирів під час приготування запіканки. Отже, продукти будемо тушкувати, запікати та пасерувати.
Замість готових листів пасти пропоную замісити тісто філо, тим паче, що його можна розкачати дуже тонко, майже до прозорості, а це теж знизить калорійність страви. Вершковий соус бешамель повністю виключимо з нашої страви, а на спогад про нього залишимо аромат мускатного горіха.
На ринках сонячної Італії придбати перець, помідори чи будь-які інші овочі для лазаньї можна за копійки протягом всього року, а от у нас не в сезон ліпше скористатися власноруч замороженими в сезон дозрівання продуктами. Смакові властивості страви від цього не зміняться, а от користі буде більше, ніж від придбаних втридорога заморських овочів, що по довгу не псуються і навіть грибки та бактерії їх оминають стороною.
Ще хочеться поговорити про олію. Традиційно в Італії використовують оливкову олію, але роблять це не через її смакові чи дієтичні властивості. Просто так сталося, що в Італії вона більш поширена та коштує недорого, як в нашій країні соняшникова. Тому, можна сміливо замінити імпортний дорогий продукт на вітчизняний бренд, вийде дешевше і не менш корисно!
На перший погляд здається, що процес приготування лазаньї – довга та складна справа за рахунок великої кількості інгредієнтів. Насправді, можна одночасно смажити м’ясний фарш та готувати овочевий соус, а в цей час вже буде дозрівати в холодильнику тісто.
Як робити листи для лазаньї
Для початку потрібно замісити тісто. Можна зробити це вручну, а можна скористатися перевагами сучасних технологій та замісити тісто в хлібопічці. Заливаємо в чашу воду, додаємо яйце, олію та горілку (в якості заміни можна використати оцет або лимонний сік), солимо та всипаємо борошно. Вибираємо потрібну програму і вже через 15-20 хвилин маємо порцію готового, добре вимішаного тіста. Залишиться лише огорнути його плівкою та поставити на холод, щоб дозріла клітковина.
М’ясний фарш для лазаньї
Добре розпалюємо на вогні сковорідку з товстим дном, додаємо трошки олії та викладаємо фарш. На розпеченій поверхні зі свинини швидко почне виплавлятися жир, який потрібен для смаження м’яса.
Коли колір м’яса зміниться і перестане виділятися сік, можна переходити до заправки фаршу. Для початку відправляємо на сковороду подрібнений часник. Дали додаємо сіль, мускатний горіх та приправляємо іншими спеціями та прянощами за смаком (можна навіть додати свіжу зелень).
Доливаємо у фарш вино, перемішуємо та даємо прогрітися пару хвилин. За цей час алкоголь випарується, залишиться лише смак та аромат. Якщо будете готувати лазанью з використанням листків сухого тіста, то на цьому етапі додайте трошки м’ясного бульйону, щоб зробити м’ясну начинку більш соковитою.
Овочева начинка для лазаньї
Переходимо до овочевого соусу. Нарізаємо цибулю півкільцями та висипаємо на розпечену сковороду з невеликою кількістю олії. Пасеруємо цибулю до прозорості.
Моркву натираємо на тертці (з крупними отворами або «по-корейські»), стеблову селеру нарізаємо кубиками. Додаємо овочі на сковороду до цибулі. Хочу зауважити, що набір овочів для соусу можна корегувати за власним смаком. Урізноманітнити лазанью можна любими компонентами: спаржевою квасолею, кукурудзою, баклажанами чи цукіні. Головне дотримуватися черговості приготування та в першу чергу відправляти в теплову обробку овочі, що потребують більше часу на готовність.
Коли овочі на сковороді трохи розм’якнуть, можна додавати томат, подрібнений солодкий перець та помідори-черрі (прямо заморожені). Далі перемішуємо компоненти і накриваємо сковороду кришкою, щоб овочі добре протомилися декілька хвилин. Коли помідори стануть достатньо м’якими, розчавлюємо їх лопаткою. Залишається посолити соус та додати цукор і спеції. Бажано підкреслити смак овочів базиліком, тому що в традиційній італійській кухні поєднання томатів та базиліку нероздільне, мов сіамські близнюки.
Залишається натерти на крупній тертці твердий сир (можна навіть трохи зачерствілий).
Як збирати шари лазаньї без соусу бешамель
Коли м’ясний та овочевий соуси готові, можна прогрівати духову шафу та переходити до збору лазаньї. Для страви нам знадобиться лише половина від приготовленного тіста. Іншу частину тіста філо можна використати для приготування смачної випічки, наприклад, штруделю.
Підготовлених продуктів вистачить на формування триповерхової лазаньї, тобто, три листка тіста з начинкою на кожному. Перший шар тіста потрібно зробити достатньо великим, щоб застелити не лише дно та бортики форми, але і щоб залишився вільний край для «припуску на формування». Це не зовсім традиційно для лазаньї, скоріш характерно для російської кулеб’яки чи пирогу на кшталт курника, але страву цим не зіпсуємо. Тісто філо настільки еластичне, що його можна розкачати неймовірно тонким, майже, прозорим шаром.
Форму для запікання попередньо змащуємо олією, щоб готова страва легко виймалася.
Розкатаний великий лист тіста філо викладаємо на дно форми, акуратно формуємо складочки в кутах, а надлишки тіста залишаємо звисати ззовні.
На тісто викладаємо третину фаршу.
Поверх м’ясної начинки розподіляємо порцію соковитого овочевого соусу.
Овочеву начинку посипаємо тертим сиром, зовсім трішки – лише для склеювання шарів.
Перший шар начинки накриваємо тонким листом тіста трохи меншого розміру. Трохи приминаємо тісто і повторюємо шари начинки в той же послідовності. Після чого знову кладемо тісто і повторюємо маніпуляції з начинкою.
Вільний край тіста, що звисає назовні форми, можна просто обрізати. А можна прикрити ним верхній шар начинки, щоб вона нікуди не розтеклася під час випікання. В другому випадку рекомендую додатково змастити пелюстки тіста нежирною сметаною або змочити молоком, щоб вони не засохли при випіканні. Наприкінці верх запіканки можна притрусити сиром – для краси.
Формування лазаньї по принципу напіввідкритого пирога попереджає розтікання начинки, додатково зберігає вологу всередині запіканки та дозволяє страві гарно пропектися за наявності меншої кількості калорійного жирного соку.
Як запікати лазанью в домашніх умовах правильно
Форму з сформованою запіканкою відправляємо в попередньо прогріту духовку та випікаємо, приблизно, півгодини при температурі 180 градусів. Цього часу вистачить, щоб тонкі пласти тіста пропеклися, а начинка у нас і так вже готова до вживання.
Рум’яну та ароматну лазанью без традиційного соусу бешамель залишиться лише дістати з духовки на нарізати порційними шматочками. Можна успішно зробити це навіть у формі.
Викладаємо апетитні порції на тарілки та подаємо, поки страва гаряча.
Не забудьте приправити страву свіжою зеленню та налити келих улюбленого білого вина, легкого та ароматного, як наша смачна лазанья «Da due soldi» – «За два гроша».
Більш докладно ознайомитися з процесом приготування лазаньї без соусу допоможе відео-рецепт.