Традиційний курник із листкового тіста з трьома начинками переважно готують для святкового застілля. Хоча, якщо в господині є вдосталь вільного часу, то вона може балувати ним своїх рідних значно частіше.
Інгредієнти: Білки, Борошно, Вершкове масло, Вода, Гриби, Жовток, Зелень, Курка, Лимонна кислота, Молоко, Перець чорний мелений, Рис, Сіль, Спеції, Цибуля, Цукор, Яйце
Як приготувати курник класичний
Щоб приготувати традиційний курник потрібно зробити два види тіста й декілька видів начинки.
- Тісто листкове. Ним треба буде застелити форму, в якій запікатиметься пиріг. Також, воно стане верхнім шаром курника. Власноруч приготувати листкове тісто можна таким чином:
- 260 грамів борошна слід просіяти гіркою на обробну дошку;
- на борошняній верхівці необхідно зробити заглибину й додати до муки 200 грамів посіченого (ножем) охолодженого вершкового масла;
- потім, слід порубати масло з борошном;
- в суміш борошна й масла вбити 2 яйця та перемішати все;
- з половиною склянки холодної води розмішати чайну ложку цукру та четверту частину такої ж ложки солі, додати щіпку лимонної кислоти;
- в основу налити води та замісити еластичне тісто;
- потім, розділити тісто на дві частини (одна повинна бути більшою за іншу на третину), кульки тіста варто загорнути плівкою та помістити в холодильник.
- Тісто для млинців. Воно потрібне для того, щоб насмажити 9 тонких млинців. Можна скористатися таким рецептом замішування:
- 5 курячих жовтків збити з 3 склянками холодного молока;
- додати до яєчно-молочної суміші чайну ложку солі та столову цукру;
- всипати до рідкої основи 260 грамів муки та перемішати тісто;
- збити 5 яєчних білків і з’єднати їх із тістом;
- додати до маси 50 мілілітрів вершкового масла (його потрібно попередньо розтопити водяній бані).
- Начинка з м’яса курки
Процес її приготування можна умовно розділити на чотири етапи:
- 500 грамів відвареного курячого м’яса слід дрібно нарізати;
- 2 столові ложки вершкового масла розтопити й обсмажити на ньому 2 столові ложки муки;
- додати до соусу половину склянки курячого бульйону, поперчити та посолити його (на смак);
- з’єднати нарізану курку з соусом і приправити начинку свіжою пряною зеленню.
- Начинка з рису з яйцем
Готувати рисову начинку дуже легко:
- відварений розсипчастий рис (1 стакан) потрібно змішати з одним вареним дрібно нарізаним яйцем;
- додати до цих компонентів ложку розтопленого вершкового масла та спеції за смаком (сіль, перець, зелень).
- Начинка з грибів
Грибну начинку можна готувати як із сухих, так і зі свіжих грибів. Сухі гриби необхідно попередньо замочити, а потім відварити. Далі, слід виконати такі процеси:
- 200 грамів грибів потрібно обсмажити на вершковому маслі з однією нарізаною цибулиною;
- обсмажені гриби та цибулю пропустити через м’ясорубку або перебити в блендері;
- насамкінець, начинку потрібно посолити й поперчити, якщо, в результаті, вона сухувата, то її варто трохи розвести курячим бульйоном.
Тепер потрібно зібрати курник з листкового тіста з трьома начинками. Для цього потрібно:
- форму для запікання змастити маслом і викласти на її дно більшу частину листкового тіста, розгорнутого в плоский корж. Тісто слід розмістити таким чином, щоб воно звисало з бортиків форми;
- на листкове тісто викласти третину начинки з курки, стежачи, щоб основна маса з м’яса переважно знаходилася в центрі;
- курячу начинку прикрити першим млинцем;
- на млинець викласти третю частину рисової начинки, також розміщуючи її в центрі;
- рис з яйцями накрити другим млинцем;
- на нього викласти начинку з грибів.
Повторити всі етапи потрібно ще двічі. В підсумку має вийти пиріг з дев’ятьма шарами (3 курячі, 3 рисові, 3 грибні). Кожен шар начинки буде перекладений тонким млинцем.
Усю “конструкцію” необхідно накрити другою частиною листкового тіста, розгорнутої в формі кола. Після цього, треба з’єднати тісто, яке звисає з бортів із тим, що залишилося нагорі.
У центрі верхівки курника гострим ножем слід зробити невеличкий отвір. Викидати вийнятий шматок тіста не варто, ним потім треба буде прикрити дірку (як на фото).
В отвір треба влити половину склянки курячого бульйону та змастити пиріг ледь збитим яйцем.
Випікати курник слід у духовці до утворення рум’яної апетитної скоринки
Класичний курник з двома видами тіста і трьома видами начинки – це дуже ситно та смачно. Подавати його потрібно в гарячому вигляді, нарізавши широкими шматками та заправивши сметаною або будь-яким сметанним соусом.
Докладніше ознайомитися з покроковим рецептом курника з куркою, рисом і грибами з млинців і листкового тіста можна, переглянувши відеорецепт від бабусі Емми.