Курник з куркою – класичний покроковий рецепт з листкового та млинцевого тіста

Традиційний курник із листкового тіста з трьома начинками переважно готують для святкового застілля. Хоча, якщо в господині є вдосталь вільного часу, то вона може балувати ним своїх рідних значно частіше.

Як приготувати курник класичний

Класичний курник з листкового тіста з трьома начинками

Щоб приготувати традиційний курник потрібно зробити два види тіста й декілька видів начинки.

  1. Тісто листкове. Ним треба буде застелити форму, в якій запікатиметься пиріг. Також, воно стане верхнім шаром курника. Власноруч приготувати листкове тісто можна таким чином:
  • 260 грамів борошна слід просіяти гіркою на обробну дошку;
  • на борошняній верхівці необхідно зробити заглибину й додати до муки 200 грамів посіченого (ножем) охолодженого вершкового масла;
  • потім, слід порубати масло з борошном;
  • в суміш борошна й масла вбити 2 яйця та перемішати все;
  • з половиною склянки холодної води розмішати чайну ложку цукру та четверту частину такої ж ложки солі, додати щіпку лимонної кислоти;
  • в основу налити води та замісити еластичне тісто;
  • потім, розділити тісто на дві частини (одна повинна бути більшою за іншу на третину), кульки тіста варто загорнути плівкою та помістити в холодильник.
  1. Тісто для млинців. Воно потрібне для того, щоб насмажити 9 тонких млинців. Можна скористатися таким рецептом замішування:
  • 5 курячих жовтків збити з 3 склянками холодного молока;
  • додати до яєчно-молочної суміші чайну ложку солі та столову цукру;
  • всипати до рідкої основи 260 грамів муки та перемішати тісто;
  • збити 5 яєчних білків і з’єднати їх із тістом;
  • додати до маси 50 мілілітрів вершкового масла (його потрібно попередньо розтопити водяній бані).
  1. Начинка з м’яса курки

Процес її приготування можна умовно розділити на чотири етапи:

  • 500 грамів відвареного курячого м’яса слід дрібно нарізати;
  • 2 столові ложки вершкового масла розтопити й обсмажити на ньому 2 столові ложки муки;
  • додати до соусу половину склянки курячого бульйону, поперчити та посолити його (на смак);
  • з’єднати нарізану курку з соусом і приправити начинку свіжою пряною зеленню.
  1. Начинка з рису з яйцем

Готувати рисову начинку дуже легко:

  • відварений розсипчастий рис (1 стакан) потрібно змішати з одним вареним дрібно нарізаним яйцем;
  • додати до цих компонентів ложку розтопленого вершкового масла та спеції за смаком (сіль, перець, зелень).
  1. Начинка з грибів

Грибну начинку можна готувати як із сухих, так і зі свіжих грибів. Сухі гриби необхідно попередньо замочити, а потім відварити. Далі, слід виконати такі процеси:

  • 200 грамів грибів потрібно обсмажити на вершковому маслі з однією нарізаною цибулиною;
  • обсмажені гриби та цибулю пропустити через м’ясорубку або перебити в блендері;
  • насамкінець, начинку потрібно посолити й поперчити, якщо, в результаті, вона сухувата, то її варто трохи розвести курячим бульйоном.

Тепер потрібно зібрати курник з листкового тіста з трьома начинками. Для цього потрібно:

  • форму для запікання змастити маслом і викласти на її дно більшу частину листкового тіста, розгорнутого в плоский корж. Тісто слід розмістити таким чином, щоб воно звисало з бортиків форми;
  • на листкове тісто викласти третину начинки з курки, стежачи, щоб основна маса з м’яса переважно знаходилася в центрі;
  • курячу начинку прикрити першим млинцем;
  • на млинець викласти третю частину рисової начинки, також розміщуючи її в центрі;
  • рис з яйцями накрити другим млинцем;
  • на нього викласти начинку з грибів.

Повторити всі етапи потрібно ще двічі. В підсумку має вийти пиріг з дев’ятьма шарами (3 курячі, 3 рисові, 3 грибні). Кожен шар начинки буде перекладений тонким млинцем.

Усю “конструкцію” необхідно накрити другою частиною листкового тіста, розгорнутої в формі кола. Після цього, треба з’єднати тісто, яке звисає з бортів із тим, що залишилося нагорі.

У центрі верхівки курника гострим ножем слід зробити невеличкий отвір. Викидати вийнятий шматок тіста не варто, ним потім треба буде прикрити дірку (як на фото).

Класичний курник з листкового тіста з трьома начинками

В отвір треба влити половину склянки курячого бульйону та змастити пиріг ледь збитим яйцем.

Випікати курник слід у духовці до утворення рум’яної апетитної скоринки

Класичний курник з двома видами тіста і трьома видами начинки – це дуже ситно та смачно. Подавати його потрібно в гарячому вигляді, нарізавши широкими шматками та заправивши сметаною або будь-яким сметанним соусом.

Класичний курник з листкового тіста з трьома начинками

Докладніше ознайомитися з покроковим рецептом курника з куркою, рисом і грибами з млинців і листкового тіста можна, переглянувши відеорецепт від бабусі Емми.