Складно, навіть, уявити наваристий український борщ без ароматних та м’яких часникових пампушок на додачу. Кращим доповненням можуть бути лише бурякові пампушки з часником спечені у духовці, які ми сьогодні і будемо готувати. Пропоную всім кулінаркам приєднатися до мене та скористатись цим докладним фото-рецептом для приготування пікантної закуски до борщу. Як то зрозуміло з назви, особливий смак з солодкими нотами випічці надає додатковий компонент – відварний буряк. Подробиці процесу докладно описані в рецепті з покроково зробленими фото, отже, навіть новачок в кулінарній справі зможе успішно спекти красиві, ароматні та смачні пампушки до свого борщу.
Інгредієнти: Борошно, Буряк, Сіль, Сметана, Соняшникова олія, Сухі дріжджі, Цукор, Часник
Кухня: Українська кухня
Необхідні продукти:
- буряк вінегретний (відварений) – 300 гр;
- сметана (або кефір високої жирності) – 100 мл;
- дріжджі сухі – 1 ч. л. (або 25 гр свіжих);
- цукор – 2 ст. л.;
- сіль – 1,5 ч. л.;
- борошно пшеничне – 450 гр.
- часник – 1 голівка;
- олія соняшникова – 100 мл.
Як приготувати часникові пампушки до борщу
Готуються пампушки на дріжджовому тісті, тому, для початку заведемо опару. Щоб опара швидше підходила, рідку основу (сметану чи кефір) заздалегідь виймаємо з холодильника і тримаємо при кімнатній температурі.
Далі, розчиняємо в сметані сухі дріжджі.
Після цього, додаємо інші сипучі компоненти – ложку цукру, сіль та пару столових ложок борошна. Перемішуємо тісто.
Прикриваємо ємність з опарою рушником та ставимо в тепло на чверть години.
В цей час приготуємо часниковий соус. Очищуємо часник, вичавлюємо крізь прес та заливаємо рослинною олією (десь 50 мл).
За час приготування тіста за кімнатної температури часник достатньо настоїться.
Переходимо до відвареного буряка. Очищуємо його та нарізаємо шматочками.
Далі, перетворюємо буряк на однорідну кашицю за допомогою блендера.
До цього моменту як раз підходить опара. Вона має стати пузиристою та значно підрости. Тож, приступимо безпосередньо до замісу тіста.
В опару викладаємо буряк, доливаємо залишки олії та висипаємо залишки цукру, перемішуємо.
Отримуємо яскраво-рожеву однорідну масу.
Далі, в тісто поступово підмішуємо просіяне борошно.
Спочатку рідку масу перемішуємо ложкою.
Коли вона достатньо загускне – викладаємо тісто на притрушений борошном стіл та продовжуємо замішувати вручну.
Грудку готового тіста повертаємо в миску, прикриваємо рушником та ставимо в тепло на півгодини, щоб воно вистоялося.
Тісто для пампушок повинно добре піднятися.
Після цього, можна приступати до формування пампушок: відриваємо шматочки тіста та скочуємо в кульки розміром з гарну сливу.
Далі, вмочуємо кожну пампушку в олію з часником та викладаємо на застелене пергаментом деко чи сковороду.
Даємо ще трохи часу пампушкам, щоб вони повторно піднялися. Після чого, повторюємо процедуру змащування олією з часником, тільки робимо це обережно, щоб не опало тісто.
Невелику кількість ароматної олії залишаємо для змащування вже готової випічки.
Випікаємо часникові пампушки на середньому вогні. У мене вони готові вже за 40 хвилин.
Одразу після виймання з духовки повторюємо процедуру змащування часниковою олією. Цього разу разом з олією на гарячі булочки викладаємо і подрібнений часник, на якому вона настоювалась.
Щоб гаряча випічка добре просочилася пікантним ароматом, прикриваємо пампушки пергаментним папером, а потім, загортаємо рушником. В такому вигляді залишаємо пампушки до повного охолодження.
Оцініть, які апетитні, пухкі та запашні бурякові пампушки з часником у нас вийшли. До речі, яскраві вони не лише на вигляд, смак також неперевершений!
Найкраще такі ароматні бурякові пампушки з часником подавати разом з наваристим червоним борщем.
Пампушки з часником – відео-рецепти
Нажаль, відео-рецептів з червоними пампушками в ютубі я не знайшла. Але на завершення вирішила запропонувати два відмінні один від одного рецепти пампушок до борщу від Ольги Матвєй. Шанувальникам домашньої випічки вони просто не можуть не сподобатись.