Ви давно балували себе домашнім тортом Наполеон? Ні, не твердим крихким листовим тістом з жирними масляними прошарками між коржами. А справжнім бабусиним, по давньому перевіреному домашньому рецепту. Такий класичний торт Наполеон просто сам тане в роті і пахне дитинством. Напередодні Нового року я перебирала свої кулінарні зошити і знайшла старий рецепт Наполеона радянських часів, якому (страшно сказати!) більше шістдесяти років! Відкриємо ж пожовклу сторінку, запустимо «кулінарну машину часу» на півстоліття назад і спечемо класичний Наполеон із заварним кремом.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Ванілін, Вершкове масло, Горіхи, Молоко, Пергамент, Сіль, Сметана, Сода, Цукор, Яйця
Потрібно сказати, що старі радянські рецепти не були занадто вимогливі до інгредієнтів. Замість вершкового масла можна було взяти бутербродне або і просто маргарин, сметану – замінити кефіром … Але ми скористаємося можливістю відтворити класичний рецепт торта Наполеон в самому елітному варіанті. 🙂
Для тесту нам буде потрібно:
- 0,5 склянки будь-якого жиру, у мене вершкове масло – 120 гр;
- 0,5 склянки сметани або кефіру – 125 гр;
- 0,5 склянки цукру (100 гр);
- 0,5 чайної ложки питної соди.
- борошна – скільки візьме тісто до отримання необхідної консистенції.
Для заварного крему:
- молоко – 3 склянки;
- цукор – 1 склянка;
- борошно – 2 ст. ложки;
- яйце – 1 шт.;
- масло вершкове – 200-250 гр;
- ароматизатор беремо той же, що і для тіста – ванілін.
Зміст
Як приготувати класичний Наполеон із заварним кремом по домашньому рецепту
Як зробити тісто для Наполеона
У розм’якшене (але не розтоплене) масло всипаємо норму цукру. Для балансу смаку додамо щіпку солі, для аромату – пакетик ванільного цукру або щіпку ваніліну.
Вінчиком, міксером або блендером розтираємо цукрово-масляну суміш, поки крупинки цукру не зникнуть.
Додаємо у чашу сметану і все перемішуємо до однорідного стану.
Починаємо потроху всипати борошно змішане з содою. Вимішуємо тісто для Наполеона веделкою або дерев’яною лопаткою.
Працюємо в мисці, поки тісто не стане достатньо зручним для ручного вимішування.
Перекладаємо тісто для торта Наполеон на дошку і далі місимо руками, потроху підсипаючи борошно.
У готовому стані воно має бути однорідним, еластичним і не липнути до рук.
Загортаємо шар тіста в харчову плівку і відправляємо в холодильник не менше, ніж на годину.
Як приготувати коржі для торта Наполеон
Дозріле тісто ділимо на 15-16 шматочків розмірами, приблизно, з м’ячик для пінг-понгу. Розкочувати шари будемо на аркушах пекарського паперу, злегка посипанім борошном.
Розкатані шари тіста повинні бути тонкими і настільки прозорими, щоб крізь них просвічував візерунок на столі.
За допомогою відповідної по діаметру форми (десертної тарілки, кришки від каструлі і т.п.) вирізаємо однакові за формою і розміром коржі.
Листи пергаменту з сформованими шаром тіста складаємо в стопочку. Обрізки тіста зліпляємо разом, вимішуємо, розкочуємо та печемо останній пласт. З останніх залишків печемо пласт довільної форми. Це буде заготовка для посипання, якою ми і прикрасимо наш класичний Наполеон.
Як випікати коржі для Наполеона
Духовку прогреваем до 200 градусів. Перед посадкою в піч сформований корж наколюємо виделкою або ножиком – щоб тісто при випічці НЕ спухало бульбашками. Випікаємо пласти до легкого рум’янцю. Будьте уважні, до потрібного ступеня готовності вони доходять дуже швидко, буквально в лічені хвилини.
Ще теплими готові коржі для торта Наполен знімаємо з паперу та укладаємо в стопку.
Коржі, призначені для підсипки торта, доводимо до більш інтенсивного відтінку. Поводитися з готовими сочнями потрібно дуже акуратно – вони дуже крихкі і розсипчасті. Поки готується заварний крем для Наполеона, їх краще прямо стопкою помістити у відповідний контейнер, прикрити кришкою або серветкою і прибрати в сухе прохолодне місце. Таким чином коржі можна зберігати до 2-3 днів.
Заварний крем для торта Наполеон
Коли на власному досвіді відчуєш, скільки сил і часу вимагає підготовка тільки борошняної основи класичного торта Наполеон, відразу розумієш, чому сучасні рецепти намагаються максимально спростити і полегшити технологію. Недарма в моєму кулінарному зошиті на полях стоїть приписка: «Місити і катати до знемоги»! До речі, в нашій родині ці операції традиційно є чоловічою прерогативою. Святим передсвятковим обов’язком глави сім’ї. 🙂
На щастя, підготовка заварного крему для торта Наполеон не настільки довга і трудомістка, хоча і вимагає особливої ретельності і акуратності. Приготування заварного крему для Наполеона я оформила як окремий покроковий рецепт з фото. Перейти на нього можете по вище розташованому посиланню. Після того як втілите його в життя, у вас з’явиться такий же як на фото смачний, гарний та ніжний класичний вершково-заварний крем.
Як готувати торт Наполеон
Застеляємо відповідного розміру блюдо шматком пергаменту і приступаємо до складання десерту.
Кожен корж рівномірно промазуємо кремом.
Найважче тут рівномірно розподілити крем на всі коржі. Якщо у вас, як і належить за рецептом, вийшло 16 коржів (запасні для посипання не рахуються), а крем ви збили до необхідної пишності, то на кожен шар потрібно класти 2 столових ложки крему.
Залишки крему розподіляємо на верх і боки торта.
Як прикрасити торт Наполеон
Залишені для посипання коржі спочатку ламаємо руками, а потім подрібнюємо качалкою або товкачем. До підготовленої крихти можна додати крупно порубані волоські горіхи.
Оформляємо крихтою верх і боки торта, накриваємо його кришкою і відправляємо в прохолодне місце (в холодильник) на добу. Класичний Наполеон радянських часів дає можливість господаркам приготувати його за кілька днів до потрібного терміну і заморозити. Любимий багатьма домашній торт від цього стане тільки ще смачнішим і ніжнішим!
Справжній класичний торт Наполеон з заварним кремом дуже легкий і ніжний. Він тане в роті, не створює відчуття жирності та не надмірно солодкий.
Так, вашої праці та часу витратиться чимало, але результат того вартий! Цей старий найсмачніший рецепт Наполеона, що залишився нам ще з радянських часів, дає можливість приготувати смачний листовий торт зі смаком дитинства, справжнього свята і подарунків!