Класичний салат Олів’є: рецепти приготування, історія, склад та інгредієнти

Знаменитий та улюблений багатьма салат Олів’є вже давно прижився в повсякденному та святковому меню кожної родини. Однак, дуже часто його рецепт далекий від класичного французького варіанту приготування. Тож дозвольте нагадати склад, історію цієї страви та нагадати класичний рецепт салату Олів’є.

Зміст

Історія салата Олів’є

Про автора цього знаменитого салату можна дізнатися із книги В.А. Гіляровського «Москва та москвичі», в якій згадується про те, що особливим шиком в кращих домах столиці вважався обід, приготовлений знаменитим кухарем – французом Олів’є. Він готував свій оригінальний салат, без якого обід був не обід. Згодом, салат назвали його ім’ям.

salat-olive1

Але рецепт свого особливого салату кухар-француз залишив у таємниці, яку забрав із собою в могилу. Як не намагались гурмани та інші кухарі дізнатись складові та відтворити його страву, в результаті салат виходив хоч і смачний, але не зовсім схожий на оригінал. Лише в кулінарних книгах ХХ-го століття таки з’явився знаменитий класичний рецепт салату Олів’є. Не факт, що історія зберегла всі тонкощі приготування саме того класичного салату французького шеф-кухаря, однак, сучасний варіант традиційної смачної страви виходить теж неймовірно смачний.

Як приготувати салат Олів’є

В класичному рецепті основою страви служить м’ясо птиці – свійської чи дичини. Але сьогодні снують рецепти, в яких замість птиці використовують відварене м’ясо чи язик, шинку і навіть креветок. Кожен з цих варіантів має право на існування, але в результаті отримаєте геть інший салат. Не факт, що він буде гірший, але він буде інший! Впевнена, що в будь-якому разі салат буде смачним, хоча це вже буде не Олів’є, а щось нове та оригінальне.

Єдине, чого точно не слід робити, так це замість м’яса класти в салат ковбасу. Хоча, і такі рецепти зустрічаються в наша час достатньо часто. Слід нагадати, що ковбаса сама по собі вже є холодною закускою, тому, вона не дуже гарно поєднується з іншими інгредієнтами салату і ліпше смакує як самостійна страва.

Зауважу, що у класичному рецепті Олів’є використовуються хрусткі мариновані огірочки, а не солоні. Саме цей компонент робить салат зимовою стравою. А ще, французький варіант салату передбачає наявність яблук в составі. Для приготування краще смакують солодкі сорти, однак, можна використати і кисло-солодкі. Рекомендовано очистити яблука та огірки від шкірки. А ще, для приготування Олів’є інколи використовують свіжі огірки. Це дуже зручно, якщо ви одразу готуєте ще й окрошку.

Запорукою приготування смачного салату Олів’є, втім як і будь-якого іншого салату, є дотримування визначених пропорцій. Отже, класичний рецепт Олів’є має наступні складові:

  • картопля – 6 шт.;
  • морква – 3 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • мариновані огірочки – 1-2 шт.;
  • яблуко – 1 шт.;
  • відварна курка – 200 гр;
  • консервований зелений горошок – 1 скл.;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • майонез – 400-500 гр;
  • сіль та перець – за смаком.

Для даного рецепту використовуємо овочі середнього розміру.

На підготовчому етапі овочі та яйця слів відварити та почистити.

Ще одна важлива умова отримання смачного салату – нарізання. Подрібнювати всі компоненти треба однаковими та дуже дрібними шматочками. Після цього, необхідно лише заправити майонезом та перемішати салат. Для заправки можна використовувати куплений або зробити самостійно домашній майонез.

Не шкодуйте своїх зусиль, адже в результаті отримаєте найсмачнішу страву, яку гідно оцінять рідні та гості!

Я вдома готую два варіанти салату Олів’є: зимовий та літній. Різниця між сезонними рецептами полягає лише у тому, які огірочки додати. Якщо покласти в салат консервовані огірки – вийде зимовий Олів’є, якщо додати свіжі огірки – літній.

Як прикрасити салат Олів’є

Подавати салат до столу можна як в загальній салатниці, так і в  порційному варіанті.

Наприклад, можна викласти Олів’є гіркою та декорувати її зеленню, шматочками маринованих огірочків чи яблук. Новорічне Олів’є слід прикрасити по особливому. Тож, скоріше робіть свій кулінарний шедевр, фантазуйте над прикрашанням салату та подавайте до столу цей знаменитий на весь світ смачний салат! Пропоную фото декількох варіантів святково оформлення Олів’є для подачі на святковий стіл.

salat-olive

salat-olive6

salat-olive5

salat-olive2

salat-olive3

salat-olive4

Ще хочу поділитись невеличким секретом, як правильно розрахувати потрібну кількість складових для салату Олів’є. Основою розрахунку служить головний компонент – картопля. Його слід взяти по кількості ймовірних їдців, а решту компонентів брати пропорційно наведеному вище складу.

Салат Олів’є – відео-рецепти

Спочатку пропоную подивитись відео та дізнатись цікаві факти та поради, щодо приготування оригінального справжнього салату Олів’є від каналу EdaHDTelevision.

А тепер пропоную рецепт салату Олів’є з курицею.

Салат з м’ясом.

Олів’є з ковбасою.

З ковбасою та свіжими огірками.

Салат Олів’є з кукурудзою.

Спробуйте приготувати ще і рецепт Олів’є з креветками, зеленим горошком та свіжими огірками.

І завершує підбірку відео-рецептів – Олів’є з язиком.

Залишається сказати всім смачного!!!