Класичний гарячий буряковий суп з м’ясом – готуємо борщ без капусти

Чи готували ви колись борщ без капусти? Ні? Тоді пропоную вашій увазі рецепт борщу, який мені ще мама готувала, коли я була зовсім маленькою.

Цей густий вітамінний буряковий супчик готується із додаванням вінегретних буряків.  Він має відмінний смак, саме тому я радо поділюся з вами покроковим рецептом його приготування.

Гарячий суп борщ з м'ясом

З розрахунку на п’ятилітрову каструлю беремо:

  • м’ясо – 500-600 г;
  • свинячий шпик – 100-150 г;
  • картопля – 4 середні;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 1 головка;
  • буряк (вінегретний) – 2 шт.;
  • томатний сік або морс – 200 мл;
  • кріп (я брала заморожений) – 2 – 3 ст. ложки.

Як приготувати борщ

Щоб приготувати наваристий м’ясний бульйон я брала реберця та шматочки шиї.  Ці складові дають неймовірно приємний смак.

М’ясо миємо, заливаємо водою у каструлі й ставимо варити.  Для того, щоб бульйон був прозорим і мав привабливий вигляд, не забудьте зняти пінку щойно він закипить. Далі максимально зменшуємо вогонь і варимо м’ясо із закритою кришкою протягом 40 хвилин.  Цього часу нам буде більше ніж достатньо, щоб підготувати овочі та решту складових.

Гарячий суп борщ з м'ясом

Трохи підморожений шпик потрібно дрібненько нарізати.

Далі чистимо моркву, цибулю, буряк і часник.

Моркву та буряк натираємо на середній тертці, а часник та цибулю слід дрібно нарізати.

Беремо глибоку сковорідку й обсмажуємо шпик до золотавого кольору. Додаємо моркву, часник та цибулю й трохи обсмажуємо усе разом.

Гарячий суп борщ з м'ясом

Останнім додаємо до овочів та сала буряк, попередньо заливши його декількома столовими ложками м’ясного бульйону, або гарячої води.

Гарячий суп борщ з м'ясом

Тушкуємо овочі та шпик 15-20 хвилин, орієнтуючись на готовність буряка.

Готове м’ясо дістаємо із каструлі, відокремлюємо від кісток, нарізаємо невеликими шматочками, як на фото, й кладемо назад у бульйон.

Гарячий суп борщ з м'ясом

Картоплю чистимо, нарізаємо кубиками й додаємо до бульйону. Варимо 10-15 хвилин, потім додаємо сіль за смаком.

Гарячий суп борщ з м'ясом

Додаємо до бульйону нашу бурякову засмажку й ще раз доводимо до кипіння.

Гарячий суп борщ з м'ясом

Коли бульйон з овочами закипить, додаємо подрібнений кріп і томатний сік або морс. Дуже бажано потримати борщ із закритою кришкою до 2-х годин, щоб він добряче настоявся і став духмяним.

Гарячий суп борщ з м'ясом

Перед подачею можете прикрасити борщик порізаною зеленою цибулею й додати сметани.