Чи готували ви колись борщ без капусти? Ні? Тоді пропоную вашій увазі рецепт борщу, який мені ще мама готувала, коли я була зовсім маленькою.
Інгредієнти: Буряк, Картопля, Кріп, М'ясо, Морква, Томатний сік, Цибуля, Часник, Шпиг
Цей густий вітамінний буряковий супчик готується із додаванням вінегретних буряків. Він має відмінний смак, саме тому я радо поділюся з вами покроковим рецептом його приготування.
З розрахунку на п’ятилітрову каструлю беремо:
- м’ясо – 500-600 г;
- свинячий шпик – 100-150 г;
- картопля – 4 середні;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 1 головка;
- буряк (вінегретний) – 2 шт.;
- томатний сік або морс – 200 мл;
- кріп (я брала заморожений) – 2 – 3 ст. ложки.
Як приготувати борщ
Щоб приготувати наваристий м’ясний бульйон я брала реберця та шматочки шиї. Ці складові дають неймовірно приємний смак.
М’ясо миємо, заливаємо водою у каструлі й ставимо варити. Для того, щоб бульйон був прозорим і мав привабливий вигляд, не забудьте зняти пінку щойно він закипить. Далі максимально зменшуємо вогонь і варимо м’ясо із закритою кришкою протягом 40 хвилин. Цього часу нам буде більше ніж достатньо, щоб підготувати овочі та решту складових.
Трохи підморожений шпик потрібно дрібненько нарізати.
Далі чистимо моркву, цибулю, буряк і часник.
Моркву та буряк натираємо на середній тертці, а часник та цибулю слід дрібно нарізати.
Беремо глибоку сковорідку й обсмажуємо шпик до золотавого кольору. Додаємо моркву, часник та цибулю й трохи обсмажуємо усе разом.
Останнім додаємо до овочів та сала буряк, попередньо заливши його декількома столовими ложками м’ясного бульйону, або гарячої води.
Тушкуємо овочі та шпик 15-20 хвилин, орієнтуючись на готовність буряка.
Готове м’ясо дістаємо із каструлі, відокремлюємо від кісток, нарізаємо невеликими шматочками, як на фото, й кладемо назад у бульйон.
Картоплю чистимо, нарізаємо кубиками й додаємо до бульйону. Варимо 10-15 хвилин, потім додаємо сіль за смаком.
Додаємо до бульйону нашу бурякову засмажку й ще раз доводимо до кипіння.
Коли бульйон з овочами закипить, додаємо подрібнений кріп і томатний сік або морс. Дуже бажано потримати борщ із закритою кришкою до 2-х годин, щоб він добряче настоявся і став духмяним.
Перед подачею можете прикрасити борщик порізаною зеленою цибулею й додати сметани.