Такі домашні кекси готувати досить просто та швидко, інгредієнти, які потрібні для того щоб їх зробити, майже завжди є під руками, а смак десерту неабияк радує. Начинкою для них можуть бути не лише родзинки, а й подрібнені горіхи, цукати або заморожені ягоди малини чи смородини. Господиня, що чемно поділилася рецептом, зізналася, що в її кулінарній книжечці під власне назвою написаний іще й таємний гриф (такі є майже у кожної кулінарки) “Улюблені”. Такий смачний десерт із глазур’ю обов’язково вподобає малеча, дорослі також не відмовляться від такого смачного солодкого задоволення. Покроковий фоторецепт дозволить іще швидше й легше зі всім справитись.
Інгредієнти: Борошно, Ванілін, Вершкове масло, Какао, Кефір, Молоко, Родзинки, Рослинна олія, Сода, Цукор, Яйце
Складники
Для тіста:
- 200 грамів цукру;
- 12 грамів соди (1 ч. л.);
- 400 грамів кефіру;
- ванілін за смаком;
- 200 грамів вершкового масла (можна замінити маргарином);
- 80 родзинок;
- 3 яйця;
- 600 грамів борошна;
- рослинна олія.
Для глазурі:
- 70 грамів какао-порошку (3 ст. л.);
- 90 грамів цукор (4 ст. л.);
- 80 грамів молока (4 ст. л.);
- 50 грамів вершкового масла.
Як приготувати кекси на кефірі “Улюблені”
Перед замішуванням тіста на кекси, спершу потрібно залити теплою водою родзинки на півгодини.
Доки вони розмокатимуть, у ківшику слід розтопити вершкове масло. Коли воно розтопиться до кінця, його треба залишити на певний час, щоб охололо. Масло повинно бути теплим, але рідким.
Доки воно остигає, варто збити яйця з цукровим піском. Суміш має змінити відтінок на світло-кремовий та збільшитися в обсязі у 2 рази.
До солодкої яєчної маси необхідно додати розтоплене масло, кефір і соду з мукою. Родзинки необхідно процідити, промокнути цупкими паперовими серветками, обваляти їх в борошні та додати до тіста.
Форми для кексів можуть бути якими завгодно (залізними чи силіконовими, не важливо). Їх необхідно змастити рослинною олією й заповнити на 2/3 об’єму тістом.
Пектися кексики повинні протягом 30 хвилин в завчасно розігрітій духовці до температури 180 °C (хоча температура може бути й іншою, все залежить від особливостей духовки).
Готові кекси мають неймовірний вигляд: симпатична золотиста скоринка з “милою” тріщинкою на вершечку.
Готовність варто перевірити, таким чином, як зазвичай перевіряють всі печені десерти, з допомогою зубочистки або сірника, якщо вони виходять з випічки сухими, то десерт можна виймати з формочок й остудити.
Як зробити глазур для кексів
Для приготування глазурі, слід з’єднати цукор із какао.
Влити до суміші молоко, помісити її на плиту та варити до тих пір, доки не розчиниться цукор. Масу варто час від часу помішувати.
Додати шматочки вершкового масла.
Як тільки масло розчиниться та на поверхні маси з’явиться перша бульбашка плиту слід вимкнути.
Покривши глазур’ю кекси, необхідно дочекатися, доки вони обсохнуть. Раптом, якщо немає часу готувати глазур, можна застосувати розтоплений шоколад або цукрову пудру.
Домашні кекси з родзинками на кефірі ідеально смакують із ранковою кавою чи чаєм в обідню пору. Витративши лише 1 годину вільного часу, вдасться порадувати рідних смачним десертом.