Карвінг з овочів для початківців: квітка хризантема з пекінської капусти, фото

Продовжуємо наші майстер-класи, як робити прикраси з овочів і фруктів своїми руками. Сьогодні будемо робити розкішну та пишну білу “хризантему” з пекінської капусти.

Для виготовлення гарної квітки зі звичайної пекінської капусти потрібно взяти качан вагою 500-700 гр.

karving-iz-kapystu7

Верхню частину капустини відрізаємо, щоб нижня частина була довжиною 10-14 см., з неї і будемо робити “хризантему”. А верхня частина нам знадобиться трошки пізніше, для приготування ніжного, легкого та дуже смачного святкового салату з гранатом та ананасами.

Ще потрібний спеціальний ніж. В ідеалі — з набору ножів для карвінгу взяти карбовочний жолобковий ніж з трикутним чи овальним перетином.

karving-iz-kapystu

Якщо у Вас немає такого набору, то інструмент можна легко виготовити з простої бляшаної кришки. Зігніть її, як показано на фото – і у Вас є універсальний ніж.

karving-iz-kapystu8

Обережно направляємо інструмент від верхнього краю капусти до її основи, робимо надрізи по товстим прожилкам різної довжини. Ось так

karving-iz-kapystu9

або ось так.

karving-iz-kapystu2

karving-iz-kapystu3

Далі зрізуємо тонші пелюстки та, чим ближче ніж наближаємо до серцевинки, тим глибше зрізаємо.

До основи капустини не дорізаємо 1,5-2 см. Відрізані великі листки капусти відкладаємо в сторону. Та якщо вони міцно тримаються, робимо на них кілька невеличких насічок.

karving-iz-kapystu4

Так само прорізуємо і наступні листки пекінки.

karving-iz-kapystu5

По мірі наближення до центру качана потрібно плавно зменшувати довжину пелюсток майбутньої «хризантеми».

karving-iz-kapystu122

Для того, щоб «пелюстки» квітки гарно та природньо вигиналися, заготовку для “хризантеми” кладемо в холодну, а найкраще, в льодяну воду на 1-3 години. Чим тонше вирізані пелюстки, тим вишуканіше та натуральніше буде виглядати «хризантема».

karving-iz-kapystu16

karving-iz-kapystu17

Таку красу неможливо відрізнити від справжньої!

Тепер з огірка вирізаємо ажурне зелене листя, можна взяти зелень кропу — і у Вас є чудова композиція-прикраса до будь-якої святкової страви.

Таку ніжну та вишукану хризантему можна приготувати заздалегідь. Вона не втратить свою привабливість та не зав’яне, якщо покласти її в миску з водою та поставити до холодильника чи у прохолодне місце. За час перебування у воді вона стане ще кращою.

Ідеї, як прикрасити святкові страви «хризантемою» з пекінської капусти, дивіться у відео.