Продовжуємо наші майстер-класи, як робити прикраси з овочів і фруктів своїми руками. Сьогодні будемо робити розкішну та пишну білу “хризантему” з пекінської капусти.
Інгредієнти: Пекінська капуста
Для виготовлення гарної квітки зі звичайної пекінської капусти потрібно взяти качан вагою 500-700 гр.
Верхню частину капустини відрізаємо, щоб нижня частина була довжиною 10-14 см., з неї і будемо робити “хризантему”. А верхня частина нам знадобиться трошки пізніше, для приготування ніжного, легкого та дуже смачного святкового салату з гранатом та ананасами.
Ще потрібний спеціальний ніж. В ідеалі — з набору ножів для карвінгу взяти карбовочний жолобковий ніж з трикутним чи овальним перетином.
Якщо у Вас немає такого набору, то інструмент можна легко виготовити з простої бляшаної кришки. Зігніть її, як показано на фото – і у Вас є універсальний ніж.
Обережно направляємо інструмент від верхнього краю капусти до її основи, робимо надрізи по товстим прожилкам різної довжини. Ось так
або ось так.
Далі зрізуємо тонші пелюстки та, чим ближче ніж наближаємо до серцевинки, тим глибше зрізаємо.
До основи капустини не дорізаємо 1,5-2 см. Відрізані великі листки капусти відкладаємо в сторону. Та якщо вони міцно тримаються, робимо на них кілька невеличких насічок.
Так само прорізуємо і наступні листки пекінки.
По мірі наближення до центру качана потрібно плавно зменшувати довжину пелюсток майбутньої «хризантеми».
Для того, щоб «пелюстки» квітки гарно та природньо вигиналися, заготовку для “хризантеми” кладемо в холодну, а найкраще, в льодяну воду на 1-3 години. Чим тонше вирізані пелюстки, тим вишуканіше та натуральніше буде виглядати «хризантема».
Таку красу неможливо відрізнити від справжньої!
Тепер з огірка вирізаємо ажурне зелене листя, можна взяти зелень кропу — і у Вас є чудова композиція-прикраса до будь-якої святкової страви.
Таку ніжну та вишукану хризантему можна приготувати заздалегідь. Вона не втратить свою привабливість та не зав’яне, якщо покласти її в миску з водою та поставити до холодильника чи у прохолодне місце. За час перебування у воді вона стане ще кращою.
Ідеї, як прикрасити святкові страви «хризантемою» з пекінської капусти, дивіться у відео.