Гратен з картоплі – це популярна класична страва французької кухні з рум’яною скоринкою, найніжнішим смаком та простим приготуванням. Ця ефектна і смачна запіканка вже давно завоювало серця багатьох світових гурманів. Сьогодні я пропоную зробити вегетаріанський картопляний гратен з грибами і часниковим соусом. Використовуйте мій покроково оформлений рецепт з фото що б швидко і смачно нагодувати рідних ароматною стравою на швидку руку, яка належить до вишуканої французької кухні.
Інгредієнти: Гриби, Зелень кропу, Картопля, Сіль, Сметана, Спеції, Цибуля ріпчаста, Часник
Кухня: Французька кухня
Інгредієнти:
- кріп – невеликий пучок;
- гриби – 150 гр;
- часник – 3 зубчики;
- картопля – 500 гр;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль – за смаком;
- сметана – 3 ст.л.;
- спеції – за смаком.
Як приготувати картопляний гратен з грибами
Першим етапом робіт для формування запіканки стане очищення овочів і нарізка картоплі за допомогою спеціальної овочерізки. Коренеплід, нарізаний на тонкі кружальця, швидкий в приготуванні і добре просочується соусом під час запікання.
Далі, слід додати до картопляних кружечків сіль і спеції за смаком.
Подрібнити на кружечки цибулю.
Нарізати на слайси вимиті печериці.
Обсмажити інгредієнти на суміші рослинної олії і вершкового масла.
Поки смажаться грибочки, можна приготувати соус. Для цього необхідно змішати рубаний кріп, сметану і часник, пропущений крізь прес.
Формувати запіканку потрібно шарами. Першим ярусом викласти нарізану і приправлену картоплю.
Змастити картоплю часниковим соусом.
Покрити інгредієнти обсмаженими грибами і цибулею.
Накрити гриби другою половиною картоплі.
Змастити верхівку запіканки часниково-сметанним соусом. Надіслати запіканку в духову шафу, заздалегідь розігріту до 180 градусів. Орієнтовний час знаходження ароматного гратена в духовці – 45 хвилин.
Готову картопляну запіканку викласти на тарілки порційно і можна подавати до столу.
Звертаю увагу, що при подачі потрібно постаратися захопити одночасно всі наявні шари страви. Потрібно щоб в тарілку потрапили і запечена картопля і начинка.
Ідеальним доповненням до картопляного гратену стануть салати зі свіжих овочів або зимові заготовки салатів.
Гратен з картоплі – відео-рецепти
Як приготувати класичний картопляний гратен дофінуа по-французьки правильно та смачно дізнайтеся від автора цього відео.
Обов’язково спробуйте зробити гратен з сиром за рецептом бабусі Емми.
Самостійно зробити в домашніх умовах гратен з куркою вам допоможе автор наступного відео-рецепту.
Обов’язково приготуйте для своїх рідних і гратен з кабачків. Легка, дієтична і дивовижно смачна страва.
Якщо ви любитель капусти, то неодмінно запечіть в духовці і капустяний гратен з звичайнісінької білокачанної капусти.
А ще, можна легко і просто приготувати капустяний гратен з цвітної капусти.
Смачною буде запіканка і з брюссельської капусти.
Сподіваємося, що різноманітний смачний, ніжний і ароматний гратен вже порадував і ще не раз порадує вас і ваших їдців багатогранністю смаків, ідеальним пряним ароматом і чарівним після смаком. Переконайтесь, що така легка, швидка і проста в приготуванні страва підійде не тільки для повсякденної вечері, а й для святкового меню. Смачного!