Картопля з грибами, запечена в духовці в соусі зі сметани — пікантна та ситна страва на вечерю, де усі інгредієнти збалансовані. Таке поєднання продуктів створює не тільки чудовий смак, але й неймовірний аромат. Сметана надає картоплі особливу ніжність та вершкові нотки, а гриби доповнюють страву пікантністю. Цю страву можна подавати як щодня, так і до святкового столу, вона смачна та соковита. Пропоную свій рецепт приготування запеченої картоплі з грибами, додаючи покрокові фото.
Інгредієнти: Борошно, Вода, Зелень петрушки, Картопля, Куркума, Перець чорний мелений, Печериці, Розмарин, Рослинна олія, Сіль, Сметана, Цибуля, Чебрець
Інгредієнти:
- 1 кг. свіжої картоплі;
- 650 грамів печериць;
- 2 штуки великої ріпчастої цибулі;
- ¼ ч. ложки меленого перцю;
- ½ ч. ложки розмарину;
- 30-35 мл рослинної олії;
- свіжа зелень петрушки.
Для сметанного соусу:
- 4 столові ложки сметани 25%;
- 100 мл питної води;
- 1,5 столові ложки пшеничного борошна;
- 1 ч. ложка куркуми;
- 1 ч. ложка великої морської солі;
- 1/3 ч. ложки чебрецю.
Як приготувати картоплю з грибами в духовці з сметанним соусом
Спочатку приготуємо гриби. Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями та пасеруємо в олії до прозорості та появи легкого золотавого відтінку. Слідкуйте, щоб вона не пересмажилася, бо тоді готова страва буде гірчити цибулею.
Промиті печериці нарізаємо на великі шматочки. Гриби середнього розміру я порізала на чотири частини, а великого — на шість. Викладаємо їх до обсмаженої цибулі, гарненько перемішуємо та залишаємо обсмажуватися на маленькому вогні.
Далі готуємо соус зі сметани. У зручний посуд всипаємо борошно, починаємо вливати в нього тонкою цівкою воду (половину вказаної у рецепті кількості), весь час перемішуючи вінчиком, щоб вийшла густа, схожа на кашу, однорідна суміш без жодної грудочки. Тепер до неї додаємо сметану, сіль, куркуму та чебрець. Знову все ретельно розмішуємо, до однорідності. Дала вливаємо воду, що залишилася та перемішуємо.
Сметанний соус виливаємо в сковорідку до грибів та цибулі. Ще раз перемішуємо вміст сковороди та чекаємо, доки суміш почне закипати.
Тим часом очищаємо та миємо картоплю та нарізаємо її кубиками такого розміру, як ми нарізали гриби. Це не впливає на смак страви, а от на зовнішній вигляд так, всі продукти будуть виглядати гармонійно. Форму для запікання гарненько змащуємо вершковим маслом, кладемо в неї нарізану картоплю, зверху притрушуємо розмарином.
На шар картоплі акуратно виливаємо печериці разом зі сметанним соусом та перемішуємо.
Форму потрібно щільно накрити кришкою. Якщо немає такої кришки, можна скористатися звичайною фольгою. Її потрібно підвернути по краях, щоб не було доступу повітря. Виставляємо температуру в духовці на 160 градусів та ставимо у неї форму на півтори години.
За кілька хвилин до готовності картоплі з печерицями у соусі зі сметани потрібно у спеціальній підставці запалити свічки. Завдяки цьому страва буде довше гарячою та гарною.
Дістаємо форму з готовою картоплею з грибами у сметанному соусі, встановлюємо її на тримач. Посипаємо листочками петрушки та приступаємо до смачної трапези.