Кайнари – татарські пиріжки з м’ясом в духовці

Кайнари – це татарські пиріжки з м’ясом.  Дуже смачні та поживні.  Власне, цим і славиться татарська кухня. Сьогодні я пропоную вам разом зі мною здивувати своїх близьких і приготувати ці неймовірні пиріжки з бараниною.  Моя родина просто обожнює цю страву і постійно просить добавку.  Спробуйте й ви.  А мій покроковий фото-рецепт вам допоможе.

Інгредієнти:

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

  • фарш з баранини або телятини – 600 г;
  • цибуля – 200 г;
  • чорний мелений перець – 1 ч.л.;
  • яйця – 2 шт.;
  • вода – 250 мл;
  • кефір – 250 мл;
  • сухі дріжджі – 15 г;
  • цукор – 40 г;
  • сіль – 2 ч.л .;
  • рослинна олія – 100 мл;
  • борошно – 1 кг.

Як приготувати Кайнари – татарські коржі з м’ясом в духовці

Традиційно кайнари готують з кониною чи бараниною.  Конина – досить екзотичне м’ясо.  Баранина – не усім до смаку.  Тому, можна взяти фарш з телятини.  Він теж соковитий та ніжний і буде не гірший за фарш з молодої баранини, який я використала у своєму рецепті.

Як робити тісто на Кайнари

Змішуємо воду і кефір.  Підігріваємо до кімнатної температури і розчиняємо у цій суміші цукор, пів ч.л. солі та дріжджі.

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

Опара для тіста готова.  Накриваємо її рушником та ставимо у тепле місце хвилин на 20.

Ознакою правильно приготованої опари є бульбашки, як на фото.  Відповідно, й тісто буде вдалим.

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

Розбиваємо одне яйце, збиваємо його виделкою і перемішуємо з рослинною олією.

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

Додаємо цю суміш в опару.

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

Просіюємо муку і поступово замішуємо тісто для кайнарів.

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

Коли тісто стане дуже густим і його вже буде важко перемішувати, посипте робочу поверхню мукою і вимісіть тісто вручну.

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

Добре замішене тісто кладемо на велику тарілку, накриваємо харчовою плівкою і ставимо у тепло хвилин на 50.

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

Хочу звернути вашу увагу на те, що тісто потрібно саме накрити, а не загорнути.  Адже з часом воно збільшиться в два рази.  Як бачите, тісто гарно піднялося.  Все як я й обіцяла.

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

Щоб наше тісто наситилося киснем, його потрібно ще раз добряче вимісити.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Потім тісто треба зважити, щоб розрахувати кількість пиріжків.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

У мене вийшов десь кілограм готового тіста.  Цього вистачить на 13 пиріжків вагою 80 г кожний.

Від великого шматка тіста відриваємо менші, зважуємо і формуємо кульки.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Коли заготовки для татарських коржів готові, їх можна прикрити чистим рушником. А ми, тим часом, займемося приготуванням начинки для пиріжків.

Як готувати м’ясний фарш для коржів

Чистимо цибулю і подрібнюємо у кухонному комбайні.  Цибуля має бути зовсім дрібна, але не кашоподібна.  Якщо у вас немає комбайну, цибулю можна натерти на тертці.

Кайнари - смачні татарські коржі з бараниною в духовці.

Беремо фарш, цибулю, чорний мелений перець, додаємо 1,5 ч.л. солі і добре перемішуємо.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Начинка готова.  Тепер їй треба настоятися хвилин 10.  Цього часу достатньо, щоб м’ясо ввібрало аромат спецій та сік цибулі.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Як ліпити Кайнари по-татарськи

Нам потрібно сформувати пиріжки.  Беремо наші кульки-заготовки і розкатуємо до діаметру +/- 20 см.  Товщина має бути десь 3-4 мм.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

В центр розкатаного коржа кладемо столову ложку фаршу і розправляємо його тонким шаром висотою не більше одного сантиметра.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Потім припіднімаємо тісто і формуємо «велике хінкалі» тільки з маленьким отвором по середині.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Ось що у нас вийшло.  Досить симпатичний пиріжок.  Легенько притискаємо тісто біля отвору, як показано на фото.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Застеляємо деко пергаментом і викладаємо наші кайнари.  Відстань між ними має бути щонайменше 1-2 см.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Поставте деко у тепле місце, щоб коржі трохи підійшли.  Збиваємо куряче яйце і кулінарним пензлем гарненько змазуємо кайнари.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Випікаємо кайнари на середньому вогні протягом 20 хвилин.  На наступному фото видно, якими вони мають бути в готовому вигляді: красивого, золотавого кольору.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Перекладаємо кайнари на окрему тарілку чи деко, накриваємо рушником і чекаємо поки вони охолонуть.  Ці пляцки з м’ясом накриваються для того, щоб вони залишалися м’якими та ніжними.

На наступному фото видно, як виглядає ця страва татарської кухні у розрізі.  Начинка добре пропеклася і залишилася соковитою.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Наші кайнари з бараниною не просто мають апетитний вигляд, а й є дуже запашними, поживними і з ніжною, соковитою начинкою.

Кайнари - татарські коржі з м'ясом в духовці

Особисто я подаю ці м’ясні пиріжки з наваристим м’ясним бульйоном.  І вам раджу.  Смачного!