Соус болоньєзе – це італійська страва, яка, насправді, готується набагато легше, ніж може здатися на перший погляд. Для італійців цей соус є повсякденним, бо його легко зробити. Тому ми зараз поділимося з вами рецептом страви. Цим густим соусом з рубленого м’яса і овочів спочатку поливали свою пасту прості селяни з провінції Болонья. Звідки і пішла назва.
Інгредієнти: Баклажани, Болгарський перець, Зелень, Морква, Селера, Томат, Фарш м'ясний, Цибуля, Часник, Червоне вино
Кухня: Італійська кухня
Є різні варіації приготування болоньєзе, хоча базовий набір продуктів завжди однаковий, міняються лише деякі інгредієнти. Ми пропонуємо зимовий варіант приготування. Для приготування вам знадобиться:
- олія;
- морква;
- цибуля;
- коріння селери;
- томат;
- рубане м’ясо;
- червоне вино.
Також можна додати баклажани та болгарський перець. А ще, овочі не обов’язково повинні бути свіжими, абсолютно прийнятним є і заморожений або сушений варіант. Ми беремо заморожений томат і сушені баклажани з болгарським перцем.
Як готувати соус болоньєзе
Зразу ж налийте на пательню олію, аби вона грілася. Тим часом вам треба нашаткувати цибулю, моркву і селеру дрібними кубиками. Болоньєзе – соус овочевий, з додаванням м’яса, тому і овочів в нього треба класти багато.
Далі обсмажте свою нарізку в олії. Вона може бути як оливковою, так і соняшниковою.
Для соусу болоньєзе можна брати звичайне рубане варене м’ясо. Саме тому цей соус є смачним і дешевим. Також можна використати і фарш.
Коли овочі до половини зготувалися – треба додати м’ясо. У випадку з фаршем необхідно його помішувати, доки він не “схопиться”. А якщо ви взяти варене м’ясо – зразу переходьте до наступного етапу – додавання інших овочів.
Всипте порізані помідори (якщо є свіжі в наявності), синенькі та перець. До речі, якщо у вас сушені овочі – не треба нічого попередньо замочувати. Вони добре приготуються і в самому соусі.
Для цього соусу обов’язково потрібне червоне вино. Воно може бути як сухим, так і напівсолодким.
Додайте вино і окріп (або бульйон, якщо ви варили м’ясо), посоліть, поперчіть і тушкуйте під кришкою протягом 10-ти хвилин.
Ось і все, тепер лишилося додати багато ароматної свіжої зелені. Якщо її нема – достатньо буле зеленої цибульки та базиліку.
І в самому кінці всипте трохи дрібно рубаного часнику.
Перемішайте соус і зразу ж подавайте його на стіл.
В Італії болоньєзе подають зі спагеті, але так само добре він смакує з пюре та маринованими овочами.