Італійська Чіабатта – це незвичайний білий хліб, особливістю якого є м’якуш з великою та нерівномірною пористістю і хрустка скоринка. Назва хліба Чіабатта в перекладі означає «кімнатні капці». Так італійці його прозвали за зовнішню схожість. Хліб Чіабатта популярен як в самій Італії, так і за її межами, а найвідданіші шанувальники навіть навчилися італійську випічку робити самостійно.
Інгредієнти: Борошно, Вода, Дріжджі, Сіль
Кухня: Італійська кухня
Для Чіабатти, традиційно, беруть звичайне пшеничне борошно вищого ґатунку, але спеціальна технологія робить цей італійський хліб незвичайним. Спробуйте самі приготувати його за моїм рецептом, ви закохаєтесь в хрустку скоринку, пористий м’якуш та особливий горіховий присмак! Рецепт з необхідними інгредієнтами та весь процес приготування опубліковано разом з покроково зробленими фото нижче.
Щоб зробити вдома запашну чіабатту, потрібно взяти:
для замішування опари:
- борошно – 2 скл.;
- тепла вода – 1 скл.;
- дріжджі – 1,5 ч. л.;
для замішування основного тіста:
- борошно – 3 скл.;
- тепла вода – 2 скл.;
- опара – 1 порція;
- сіль – 1 ч. л.;
- льоду 1 скл. – для випікання.
Як спекти хліб Чіабатта в домашніх умовах
Щоб замісити опару, у теплій воді потрібно розвести дріжджі до стану, щоб вони повністю розчинилися. Потім, всипати борошно та розмішати. Щоб наситити борошно кислородом, його треба попередньо просіяти крізь сито. В підсумку, у вас має вийти однорідна суміш, за консістенцією трохи густіша кефір. Миску з опарою треба затягнути плівкою і залишити на 12-14 годин.
Щоб було зручніше, я опару, зазвичай, ставлю ввечері. Таким чином, вона до ранку вже готова.
На наступному етапі з опари замішується тісто. Якщо є міксер, краще скористатися ним. Щоб тісто легко відділялось від насадки, її змащую олією. В чашу міксера вливаю опару, вмикаю мінімальну швидкість та повільно вливаю теплу воду. Потім, потрібно за 3 раз додати усе борошно разом з сіллю та добре вимішати тісто для чіабатти. Воно має бути однорідним, але не надто густим і трішки приставати до рук. Потрібно йому дати «відпочити» 20 хвилин, накривши плівкою.
На цьому етапі тісто потрібно додатково наситити киснем. Це потрібно для того, щоб у випеченому хлібі були великі дірки. Така процедура робиться дуже просто: берете тісто за край, витягуєте та накриваєте цією часткою решту. Повторити так треба ще 3 рази, відтягуючи тісто з усіх сторін. Щоб тісто не приставало до рук, при роботі їх змочують водою. Звертаю увагу, що обминати тісто не треба зовсім.
Таким чином як описано вище перекладати тісто треба ще 3 рази, з періодичністю у 20 хвилин. Після цього тісто вважається вимішаним, але йому треба ще «відпочити» під плівкою 45 хвилин.
Після цього, потрібно надати тісту форму чіабатти. Для цього, робочу поверхню добре притрушують борошном та руками розтягують обраний шматок до потрібних розмірів. Товщина заготовки має бути 3-4 см. В результаті у вас має вийти такий один великий прямокутник, як на моєму фото.
Ножем тісто розрізають на 4 однакові смужки та дають настоятися ще впродовж однієї години. Щоб полоски не злиплися між собою, їх викладають на рушник, а проміж ними роблять окремі вставки. Зверху накривають другим рушником.
Поки тісто підходить, включають духовку. Вона має розігрітися до 210°С.
Через годину майбутня чіабатта має виглядати, як на моєму фото. Помітно, як вона збільшилась у розмірах.
Зараз треба перекласти хліб на деко таким чином, щоб не нарушити його структури. Для цього впритул до тіста підставляють дошку з пергаментом та по одному шматку, дуже обережно, перекладають тісто на дошку, щоб нижня частина опинилась зверху. Потім, треба тільки дати з’їхати бумазі разом з тістом зразу на деко для випікання.
Тепер можна ставити випікати. Коли у духовці є функція пару, то нею треба скористатися. Якщо духовка сама звичайна, то на дно духовки ставлять посуд з льодом. Випікають чіабатту протягом 10 хвилин.
Потім, температуру знижують до 175°С та випікають ще 10 хвилин. Наприкінці хочу поділитись секрктом, як швидко перевірити готовність італійського хліба. Скоринка має бути твердою, а якщо по ній декілька разів легенько стукнути – звук має бути глухий.
Коли чіабатта буде готова, то домашній хліб перекладають на решітку.
Ось так відомий на весь світ італійський хліб виглядає у розрізі… Навіть неможливо передати словами, що в чіабатті найсмачніше – скоринка чи м’якуш!
Італійський хліб чіабатта – відео-рецепти
Пропонуємо розглянути і інші перевірені варіанти приготування чіабатти. Відео-рецепти з ютуба допоможуть нам все робити правильно та не схибити.