Панакота – це ніжний і легкий італійський десерт для приготування якого, якщо слідувати класичному рецепту, використовують вершки. Ванільно-м’ятна панакота, про її приготування я розповім сьогодні, освіжаючий і помірно солодкий варіант десерту зі сметани. Використання сметани або домашнього йогурту, робить його смак пікантним, а м’ята відтіняє всі аромати. Апельсиновий соус додає цитрусову нотку і яскравих фарб десерту. Докладний, покроково оформлений рецепт з фото дасть можливість і вам просто і швидко зробити вдома італійський десерт “A-la panna cotta”.
Інгредієнти: Апельсини, Ванілін, Вершкове масло, Вода, Желатин, Крохмаль, Лимон, М'ята, Сметана, Цукор
Кухня: Італійська кухня
Нам знадобляться такі інгредієнти:
- 350 грам сметани не менше 20% жирності;
- 1 ч. л. желатину;
- 5 ст. л. цукрового піску;
- 20 грам м’яти;
- 0,5 склянки води;
- 2 грами ваніліну.
Для апельсинового соусу:
- 20 грам вершкового масла;
- 1 апельсин;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- 0,5 ч. л. апельсинової цедри;
- 1 ч. л. картопляного крохмалю;
- 50 мл води.
Як приготувати панакоту в домашніх умовах
Спершу слід помити м’яту і дрібно нарізати.
Залити нарізану м’яту окропом (0,5 склянки), накрити суміш кришкою, відставити остивати і настоюватися.
Цукор перемолоти в цукрову пудру, додати ванілін і збити міксером зі сметаною, до отримання густої маси.
Заварену м’яту процідити (вона повинна бути ще гарячою) і розчинити в відварі желатин.
Акуратно все перемішати і злегка збити віночком. Потрібно, щоб утворилися бульбашки і маса для приготування італійської панакоти наситилася киснем.
Розлити смачну масу з десертом панакота по формах і поставити в холодильник на 4-5 годин.
Поки панакота зі сметани з желатином остиває, потрібно швидко приготувати апельсиновий соус.
На водяній бані розтопити вершкове масло і цукор.
Натерти на дрібну тертку цедру апельсина і видавити з нього фреш, а також, сік лимона.
Додати суміш соків, воду і цедру в масло і цукор, ретельно перемішати. Переставити ємність на вогонь і уварювати 10 хвилин. Додати крохмаль і кип’ятити ще 5 хвилин, постійно помішуючи.
Дістати форми з застиглим ванільно-м’ятним домашнім десертом “A-la panna cotta” з холодильника. Розлити по формах, додати соус і прикрасити листочками м’яти.
Смачний десерт панакота зі сметани з апельсиновим соусом при подачі на стіл можна оформити і так як на цьому фото.
Завершуючи рецепт хочу дати кілька порад. У домашніх умовах дуже просто значно скоротити час приготування цього повітряного десерту. Для цього потрібно замість желатину використовувати агар-агар. Це природний загусник, що застигає при кімнатній температурі. А якщо брати менш калорійну сметану або домашній йогурт, то потрібно збільшити кількість желатину в 2 рази.
От і все. Готуйте з любов’ю для своїх рідних і близьких і смачного! ?