На мою думку, популярну нині по всьому світу піцу вперше приготував зовсім не шеф-кухар ресторану, а яка-небудь скупа італійська господиня, що звикла нічого не викидати з холодильника і використовувати наявні продукти до останньої крихти.
Саме такий варіант простої домашньої піци для економних господинь я пропоную приготувати сьогодні. Італійська тонка дріжджова піца та кращі варіанти начинок до неї – це та страва,яку пропоную приготувати сьогодні. Якщо в наявності є борошно та дріжджі, а ще – шматочок сиру, то сміливо беремося до справи. Все інше нашкребемо по засіках! В даному рецепті я детально опишу приготування дріжджового тіста та поділюся кількома варіантами смачної начинки.
Інгредієнти: Базилік, Баклажани, Борошно, Гриби, Дріжджі, Ковбаса, Масло оливкове, Перець болгарський, Помідори, Сир, Сіль, Сметана, Томат, Цибуля ріпчаста, Цукор
Кухня: Італійська кухня
Хочу зазначити, що найкраща піца – це піца з самим смачним тонким тістом та достатньою кількістю начинки. Приготування домашньої піци розпочнемо з замісу правильного дріжджового тіста.
Зміст
Як завести дріжджове тісто для піци
Базовий склад компонентів для тіста на дріжджах максимально простий та доступний:
- 1 скл. води;
- 3 скл. борошна;
- 25 гр свіжих (8 гр сухих) дріжджів;
- 1 ст.л. рослинної олії чи 20 гр вершкового масла;
- 1 ч.л. цукру;
- щіпка солі.
Зі складом тіста можна експериментувати. Можна частину води замінити будь-яким молочним продуктом – молоком, кефіром, сметаною чи навіть йогуртом. Підкреслити «італійський» колорит страви допоможе оливкова олія та сушений базилік (буквально 1 ч.л.) в якості ароматичної добавки.
Сухі дріжджі одразу змішуємо з борошном, заморожені, попередньо розчиняємо в невеликій кількості води, а свіжі дріжджі просто розтираємо ложкою з цукром у мисці.
Якісні свіжі дріжджі під час розтирання, буквально, за кілька хвилин перетворюються на рідку пасту без жодної краплі води та починають пузиритися.
Можна замісити тісто традиційним способом – вручну, але я, наразі, скористаюся хлібопічкою. В чашу пристрою наливаємо воду (чи молокопродукти), дріжджі та олію, перемішуємо для рівномірного розподілу компонентів.
Досипаємо в тісто просіяне борошно, солимо та додаємо сушений базилік. Далі, виставляємо режим «Дріжджове тісто» та запускаємо в роботу хлібопічку.
При ручному варіанті приготування вимішуємо тісто, поки воно не припинить липнути до рук, загортаємо в харчову плівку та залишаємо в теплому місці. Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвічі, обминаємо йога та повторно залишаємо підходити в теплі.
Хлібопічка готує дріжджове тісто приблизно протягом 90 хвилин, тому, використаємо цей час на підготовку начинки та приготування соусу.
Як зробити томатний соус для піци
Звичайно ж, можна скористатися магазинним кетчупом чи іншим томатним соусом і це не зіпсує страву. Однак, найкраще смакуватиме спеціальний ароматний соус, який традиційно готують італійці для справжньої неаполітанської чи міланської піци. Він дуже легкий в приготуванні та має простий склад: томатна паста чи протерті томати, цукор та сіль, оливкова олія та трошки базиліку (свіжого чи сушеного).
Приправляємо томат сіллю та цукром, доливаємо оливкову олію та додаємо подрібнений базилік, перемішуємо і отримуємо смачний та вельми ароматний соус для піци!
Як приготувати начинку для піци
Далі, переходимо до самого творчого етапу приготування піци – пошуку в холодильнику продуктів, що можна використати для начинки. В моєму випадку на очі потрапили заморожені овочі (болгарський перець і смажені кружальця баклажанів) та лісові гриби. А ще в морозилці знайшлися заморожені томати, з яких будемо готувати соус.
Для початку, приділимо увагу грибам. Зазвичай, в начинку додають печериці, які достатньо просто почистити та нарізати пластинками. А ось лісові гриби краще додатково обсмажити з цибулею, навіть, якщо вони були попередньо проварені перед заморозкою.
Отже, ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями та смажимо до золотистого кольору на сковороді з олією. Можна взяти для смаження будь-яку рослинну олію чи, навіть, вершкове масло. Такий вибір – це лише питання смаку.
Даємо грибам трохи розтанути та подрібнюємо.
Відправляємо шматочки грибів на сковороду до цибулі, посипаємо сіллю та спеціями і злегка обсмажуємо. Залишаємо охолоджуватися.
При обшуку холодильника виявлені інші важливі компоненти для начинки – кілька шматочків моцарели та голандського твердого сиру, а також ковбаса, приблизно, по пів палки вареної та напівкопченої.
Шматочки сиру подрібнюємо за допомогою тертки та змішуємо до купи. З ковбаси знімаємо плівку та нарізаємо половинками або четвертинками кружалець.
Залишається розморозити болгарський перчик та баклажани, а також, помити томати. При відсутності свіжих помідорів, можна використати заморожені чи просто зробити більше соусу та заправити начинку ним. В мене парочка томатів таки знайшлася.
Як приготувати вдома піцу як в піцерії
Запропоноване вище готове тісто на дріжджах виходить дуже еластичним та м’яким, при цьому, зовсім не липне до рук. Гарненько обминаємо його на притрушеній борошном поверхні.
Порції тіста за наведеним рецептом вистачає на три великі піци. Отже, поділимо її на три частини. Якщо вам стільки випічки відразу не потрібно, то можна відкласти частину тіста в морозильну камеру та приготувати піцу іншим разом. Але мені більше підходить варіант заморозки «про запас» вже готової піци.
Для зручності, будемо формувати піцу на аркуші пергаменту чи на спеціальному силіконовому килимку, трохи притрушеному борошном.
Розкачуємо порцію тіста до стану тонкого круглого коржика діаметром, близько, 30 см. Зазвичай, італійці роблять це вручну, але можна скористатися качалкою.
За допомогою кришки відповідного діаметру зробимо шаблон майбутньої піци. Для цього прикладаємо кришку по центру (щоб залишилося 2-3 см вільного краю) та притискаємо.
Із вільного краю тіста формуємо декоративні бортики, як показано на наступному фото.
Як правильно викладати начинку на піцу
Насамперед, змащуємо тісто томатним соусом, використовуючи для цього не більше як пару ложок.
В піцеріях для випікання піци використовують спеціальні печі, в яких тісто добре пропікається при 350 градусах, дно піци не розмокає, а бортики запікаються до скоринки. Зробити аналогічні умови в домашній духовці навряд чи вдасться. Тому, краще випікати піцу в два етапи. Для початку, випікаємо змащений соусом корж, а вже потім, викладаємо начинку та доводимо до остаточної готовності. Тому, разом із пергаментом змащений соусом корж відправляємо на 5-10 хвилин в розігріту до 220-240 градусів духову шафу.
Як показано на наступному фото, за цей час тісто встигне схопитися, а соус підсохне та утворить захисний шар, що попередить розмокання.
Після цього, поступово, шарами викладаємо підготовлену начинку. Нижнім шаром викладаємо шматочки ковбаси.
Далі, можна поімпровізувати та другий шар у різних піц зробити різним. В першу покладемо кільця баклажанів та перець, в другу до цих компонентів додамо ще трохи смажених грибів, а от на третю у нас залишилися лише грибочки.
Наступним шаром розкладаємо нарізані тонкими кружальцями помідори. Якщо помідорів немає в наявності, то рівномірно поливаємо начинку соусом. Далі, слід посолити та приправити начинку спеціями за смаком.
Останнім шаром, традиційно, викладається тертий сир – чим рясніше, тим смачніше вийде піца. Залишається просто запекти її в духовці.
Отже, відправляємо підготовлену заготовку в розпечену духовку на 20 хвилин. Цього достатньо, щоб сир розплавився та вкрився золотистим рум’янцем. Це означає, що наша бюджетна домашня піца готова до вживання. Тож, виймаємо її з духовки та прикрашаємо свіжою зеленню.
Такий двоетапний метод випікання в результаті дає соковиту начинку, пропечене тісто на дні та хрусткі бортики по краях.
Охолоджену піцу можна кілька днів зберігати в холодильнику, попередньо загорнувши в плівку, чи заморозити для більш тривалого зберігання. Після розмороження, достатньо розігріти шматочок в мікрохвильовій печі, щоб отримати ніжну та хрустку піцу, наче тільки но з пилу–жару!
Наша легка в приготуванні піца на тонкому дріжджовому тісті, на перший погляд, дуже проста страва, приготована з доступних буденних продуктів, але вона здатна по справжньому здивувати своїм насиченим букетом смаків та ароматів. Переконайтеся самі, що готувати піцу вдома досить легко, особливо за допомогою мого детального рецепту. Таку страву можна приготувати на вечерю в родинному колі, нею можна пригостити друзів чи взяти з собою шматочок на роботу для швидкого перекусу. До того ж, піца ніколи не набридне своїм смаком, якщо в процесі приготування фантазувати зі складовими.
Італійська тонка дріжджова піца – відео-рецепти
Відео-рецепт ідеальної піци від Дженнаро Контальдо.
З цього відео дізнаєтесь не тільки про найпростіший і найкращий рецепт тіста для піци.
І в останньому на сьогодні відео приготувати справжню італійську піцу нам допоможе справжній італійський піцейола.