Італійська паска панеттоне - смачний італійський кекс з родзинками

Італійська паска панеттоне – смачний італійський кекс з родзинками

У слов’янської паски є італійський родич – святковий кекс Панеттоне. На відміну від нас, в Італії така випічка традиційно подається на Різдво і не покривається глазур’ю. Різдвяна італійська паска панеттоне за цим рецептом виходить повітряною, ніжною і неймовірно смачною. Давайте разом спечемо паску з родзинками по-італійськи, а мій детальний рецепт з покроково зробленими фото стане гарною підмогою для вашого експерименту в домашніх умовах.

Для приготування тіста для італійської паски нам знадобиться:

італійський паску

Для опари:

  • 440 мл води;
  • 50 гр пресованих дріжджів;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 4 ст.л. муки.

Для тіста:

  • 4 жовтки;
  • 240 мл натурального йогурту без добавок;
  • 300 гр цукру;
  • 100 гр вершкового масла;
  • ½ ч.л. солі;
  • 1 пакетик ваніліну;
  • 1100 гр борошна;
  • 200 гр родзинок.

Як спекти італійську паску панеттоне в домашніх умовах

Починаючи приготування, заллємо родзинки гарячою водою. Залишимо їх у воді на 20 хвилин. Потім, позбудемося рідини за допомогою сита.

Для приготування опари підігріємо воду до теплого стану. Розчиннемо у воді цукор, покришимо дріжджі. На наступному етапі додамо борошно і інтенсивно попрацюємо вінчиком. Покриємо ємність з опарою харчовою плівкою та залишимо в теплому місці на 15-20 хвилин.

На фото видно, що опара прекрасно піднялася. Саме час додавати інші інгредієнти.

італійський паску

Розмішуючи вінчиком, вливаю до опари трохи збиті жовтки, йогурт кімнатної температури, завантажую цукор, сіль, ванілін, м’яке вершкове масло. Вимішую суміш до однорідності. Тепер прийшов час муки. Просівають її та додаю у тісто невеликими порціями. Вимішую тісто руками. Щоб воно не прилипало, руки змащую маслом.

Італійський паску панеттоне - різдвяний італійський кекс з родзинками

Підготуємо велику ємність для тіста. Низ посуди притрусимо борошном і перенесемо неї тісто. Верх знову притрушуємо борошном.

Італійський паску панеттоне - різдвяний італійський кекс з родзинками

Накривши рушником, залишимо тісто для паски підходити 1,5 години. На кухні має бути тепло, а вікна щільно закриті. Ось минув потрібний час і тісто значно збільшилося в розмірі.

Італійський паску панеттоне - різдвяний італійський кекс з родзинками

Пора згадати про сухофрукти. Розпарені родзинки пересипаємо невеликою кількістю борошна і вводимо до тіста.

Італійський паску панеттоне - різдвяний італійський кекс з родзинками

Ось що маю в результаті замісу.

Італійський паску панеттоне - різдвяний італійський кекс з родзинками

Розкладемо на деко одноразові паперові форми. Заповнимо їх тістом на половину обсягу.

Італійський паску панеттоне - різдвяний італійський кекс з родзинками

Тепер, накриємо рушником і дамо дріжджовому тісту піднятися. На цю процедуру потрібно виділити близько 30-40 хвилин. За цей час нагріємо духовку до 180-200°С. Потім, помістимо до неї деко з заготовками. Я кладу на другу полицю знизу. Щоб італійські паски не підгоріли, через 20 хвилин після початку випікання накриємо верхівки пергаментом або фольгою. Маленькі паски у мене випікалися 40 хвилин, а великі – 50. Вибравши з духовки залишаємо нашу святкову випічку в спокої до повного охолодження.

Італійський паску панеттоне - різдвяний італійський кекс з родзинками

Так як італійська паска панеттоне печеться на наш православний Великдень, то зверху покриваю їх глазур’ю і прикрашаю яскравими пасхальними посипаннями. Ось наші паски з родзинками по-італійськи готові.

Італійський паску панеттоне - різдвяний італійський кекс з родзинками

Пасхальна випічка за цим рецептом виходить ніжна, м’яка і дуже смачна. На розрізі м’якуш у паски повітряний і злегка вологий. Здобна паска, спечена за цим рецептом, довго залишається м’якою, що при обранні рецепту є дуже важливим. Трохи терпіння та часу – і магазинні великодні паски залишаться в минулому. Готуйте з задоволенням. 🙂

Прості та смачні рецепти на Великдень знайдете за посиланнями:

Світлого Великодня усім!