Серед страв національної кухні Іспанії найбільшою популярністю користується паелья. Рецептів її приготування існує безліч, я ж вам пропоную валенсійський традиційний рецепт – класична паелья з куркою і морепродуктами. Зазвичай, іспанці готують рис з мідіями, кальмарами та креветками на відкритому вогні прямо на природі. Вугілля від багаття додає страві неповторний аромат та пікантний смак. Із задоволенням поділюся власним досвідом та розповім свій домашній варіант приготування смачної паельї з морепродуктами. Освоїти тонкощі приготування допоможе покроково оформлений рецепт з фото.
Інгредієнти: Біле вино, Болгарський перець, Вода, Зелений горошок, Куряче філе, Лавровий лист, Морепродукти, Паприка, Перець чорний горошком, Помідор, Рис, Цибуля ріпчаста, Часник, Шафран
Кухня: Іспанська кухня
Знадобляться:
- рис – 1 скл.;
- вода -3 скл.;
- філе куряче – 100 гр;
- морепродукти – 150 гр;
- вино сухе – 100 гр;
- цибуля – 1 шт.;
- томат – 1 шт.;
- перець болгарський – 0,5 шт.;
- часник;
- зелений горошок – 50 гр;
- шафран – 5 гр;
- паприка – 5 гр;
- перець чорний мелений;
- лавровий лист.
Як готується паелья з морепродуктами і куркою
В глибокій сковороді розігріваємо достатню кількість рослинної олії для смаження. Зубчики часнику злегка приминаємо пласкою стороною леза ножа та дрібненько нарізаємо.
Цибулю, також, дрібно нашатковуємо. В оригінальному рецепті паельї використовується цибуля-шалот, що має більш ніжний смак. Не гірше смакує ріпчаста цибуля поки вона молода.
Викладаємо нарізку часнику та цибулі на сковороду смажити. Решту овочів швиденько нарізаємо, щоб своєчасно додати на сковороду і не пересмажити часник.
Маленькими кубиками нарізаємо перець і відправляємо смажитись. Червоний та жовтий сорти перцю додадуть страві солодкуватий присмак, а ось зелений перець зробить паелью більш пікантною.
Додаємо на сковороду заморожений або свіжий зелений горошок (приблизно 4 ст. ложки). Невеликими шматочками нарізаємо куряче філе та викладаємо його до овочів.
Саме час додати спеції, при чому, намагайтеся покласти їх безпосередньо в гарячу олію, щоб максимально розкрився їх смак. Тож, приправляємо паелью шафраном та паприкою, солимо та перчимо, кладемо лавровий листочок.
Дрібно нарізаємо помідор та додаємо до страви. За відсутності свіжого томату можна додати консервовані у власному соку помідори.
Коли томати стануть м’якими та пустить сік, доливаємо на сковороду вино.
Коли рідина закипить, додаємо на сковороду рис. Щоб готова паелья вийшла розсипчастою, бажано використовувати рис з низьким вмістом крохмалю.
Добре перемішуємо крупу з овочами, щоб рис гарно просочився соусом. Після цього, додаємо гарячу воду (втричі більше за кількість рису). Готуємо на максимальному вогні. Так страва вийде більш розсипчастою.
Коли випарується половина води, додаємо на сковороду морепродукти. Куштуємо страву на сіль та корегуємо за смаком. Рівень кислоти можна зменшити за допомогою додавання цукру.
В середньому, для готовності страви достатньо всього 20 хвилин.
Розкладаючи готову паелью по тарілках, намагайтеся в кожну покласти і шматочки курки, і морепродукти.
Тільки так можна сповна оцінити багатогранний смак іспанської паельї з куркою та морепродуктами.
Пропоную, використавши відео-рецепт, приготувати вдома паелью з куркою та креветками.
Як бачите, зробити самостійно традиційну іспанську страву достатньо просто. До того ж, можна сміливо змінювати склад продуктів відповідно до своїх власних смакових вподобань та наявності інгредієнтів у холодильнику.