Таємнича Індія славиться різноманіттям ароматних та смачних чаїв. Саме з цієї країни до нас прийшов рецепт підбадьорливого та поживного напою, який відомий всім як масала-чай. Цей чарівний напій відрізняється не лише приємним пряним смаком, а ще й має цілющі властивості. Класичний масала-чай готується з додаванням молока та спецій, які підсилюють імунітет та зміцнюють захисні механізми в організмі. Тому, в холодний осінньо-зимовий період поширення простудних захворювань рекомендується регулярне вживання цього напою. Самостійно приготувати чай-масала з молоком вдома допоможе мій детальний покроково оформлений рецепт з фото. Сподіваюся, що і вам сподобається цей ароматний напій.
Інгредієнти: Аніс, Вода, Гвоздика, Запашний перець, Кардамон, Кориця, Мед, Молоко, Фенхель, Цукор, Чорний перець горошок, Чорний чай
Кухня: Індійська кухня
Потрібні складові:
- 15 грам чорного чаю;
- 500 мл молока;
- 250 мл води;
- 3 коробочки кардамону;
- 4 гвоздики;
- 2 горошинки запашного перцю;
- 3 горошинки чорного перцю;
- 1 ч. л. кориці;
- 0,25 ч. л. анісу;
- щіпка фенхелю;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. меду.
Хочу зазначити, що набір спецій можна корегувати та підбирати інгредієнти за власним смаком. Також можна самостійно визначати співвідношення води та молока, яке, в свою чергу, можна брати будь-якої жирності. В процесі приготування деякі спеції рекомендую для підсилення смаку подрібнити, для чого знадобиться спеціальна ступка. За її відсутності можна просто подавити спеції качалкою на обробній дошці.
Як заварити чай-масала з молоком і спеціями
Для початку підготуємо спеції для заварювання чаю. З коробочок кардамону виймаємо насіння та подрібнюємо його. Аналогічно розминаємо горошинки духмяного перцю. Бутони гвоздики розрізаємо на кілька часточок.
Інші пряності мають насичений смак, тому, їх можна використовувати в цілому вигляді. Отже, всі спеції поєднуємо та перемішуємо.
В кухлик виливаємо воду та молоко. Ставимо грітися на вогонь.
Коли рідина закипить, додаємо суміш спецій та розмішуємо.
Після цього, в кухлик додаємо чорний чай та залишаємо кипіти на мінімальному вогні, приблизно, на 5 хвилин. Після цього, накриваємо кришкою та даємо чаю 10-15 хвилин настоятися.
Залишається процідити готовий напій крізь ситечко чи марлю.
Ну і, звичайно ж, підсолодити напій за допомогою цукру чи меду.
Вживати ароматний та корисний масала-чай можна як самостійний зігріваючий напій або ж подати його до столу зі смачною випічкою.
Чай-масала – відео-рецепти
Про інші варіанти як правильно заварити індійський чай з молоком смачно і правильно дізнайтесь від компетентних авторів із ютуба.
Корисні поради від автора відео допоможуть вам правильно заварити чай масала на молоці в домашніх умовах.