Холодець — традиційна та дуже популярна страва української, білоруської та російської кухні. Домашній смачний холодець господині завжди подають до святкового столу на Новий рік, Різдво, Великдень. Раніше м’ясо у бульйоні доводилося варити до повної готовності 5-7 годин. Та сьогодні на кухнях з’явилися мультиварки-скороварки, тому час приготування значно скоротився. Хочу поділитися з кулінарками своїм простим рецептом, як приготувати холодець з курки і свинини (кісток з м’ясом) у мультиварці всього за півтори години. У такий холодець желатин додавати не потрібно. Мій докладний рецепт з покроково відзнятими фото допоможе Вам легко приготувати приголомшливо смачний холодець, який гарантовано застигне.
Інгредієнти: Вода, Курка, Лавровий лист, Морква, Перець чорний горошком, Свинина, Сіль, Цибуля, Часник
Інгредієнти:
- Кістки свинячі з м’ясом – 1 кг.;
- Курка домашня – 1 кг.;
- Лавровий листок – 2 шт.;
- Чорний перець горошок – 10 -15 горошин;
- Цибулина – 1 шт.;
- Морквина – 1 шт.;
- Часник – 2 шт.;
- Сіль – 2 ст. л. (Без гірки);
- Вода – 3,5 літра.
Як приготувати холодець з курки і свинини в мультиварці-скороварці
Щоб холодець застиг без додавання желатину та вражав смаком, його потрібно правильно зварити. І найголовніше — підібрати якісні і правильні вихідні продукти та ретельно дотримуватися послідовності усіх етапів, вказаних у рецепті. Перш за все підготуємо продукти.
Для домашнього холодцю я використовувала звичайну домашню курку, не бройлерну, яка швидко готується, а бульйонну.
Свинячі кістки підійдуть будь-які: стегнові, путові, шматки рульки і т. п. Важливо, щоб на кісточках було трохи м’яса, ми його після варіння теж покладемо у посуд з холодцем.
Отже, складаємо підготовлене м’ясо курки та свинячі кістки у глибоку каструлю та заливаємо холодною водою. Все м’ясо повинно добре відмокнути, щоб з нього вийшли згустки крові.
Час вимочування м’яса займає 4-5 годин. Через кожну годину мутну воду зливаємо та заміняємо на чисту.
Погляньте на нижнє фото, тут показано, яке стало м’ясо після вказаного часу вимочування. Воно чисте, світле та майже без залишків крові.
Розкрию Вам мій секрет приготування прозорого бульйону для холодцю, який ми будемо варити в мультиварці-скороварці.
М’ясо, що ми склали в каструлю, заливаємо на п’ять хвилин киплячим окропом.
Далі одразу ж промиваємо дуже холодною водою.
Завдяки цій маленькій хитрості, м’ясні соки «запечатуються», і зварений бульйон для домашнього холодцю буде повністю прозорим, гарним та чистим.
Тепер очищаємо від шкірки цибулину та морквину та нарізаємо на великі шматки.
Всі підготовлені інгредієнти: м’ясо курки, свинячі кістки, шматки цибулі та моркви, викладаємо у чашу мультиварки. Додаємо лавровий листок, горошини чорного перцю, сіль та вливаємо воду.
Закриваємо кришку мультиварки, встановлюємо режим «Скороварка» та час на півтори години.
На фото видно, який гарний та прозорий вийшов бульйон, як я і обіцяла.
Дістаємо з чаші мультиварки м’ясо разом з кістками шумівкою та складаємо в миску, воно повинно остигнути. Бульйон проціджуємо через два шари марлі, щоб у ньому не було маленьких кісточок.
Відварені овочі, горошини перцю та лавровий листок дістаємо з бульйону та викидаємо. Вони вже відіграли свою роль та надали бульйону насиченого смаку та аромату.
М’ясо вже трохи остигло, розбираємо його руками, кістки викидаємо, а м’ясо рвемо на волокна та маленькі шматочки.
Очищаємо часник, пропускаємо зубчики через прес та перемішуємо з підготовленим м’ясом.
Далі розкладаємо м’ясо (курятину та свинину) рівними частинами у посуд для холодцю. Я використовувала звичайні емальовані судочки, як на фото нижче.
Залишилося залити м’ясо з часничком бульйоном та поставити судочки з домашнім з холодцем на 3-4 години в холодильник, щоб бульйон застиг.
Застиглий ароматний та неймовірно смачний холодець з курятини та свинини перекладаємо на тарілку та нарізаємо на порційні шматки.
Домашній холодець надзвичайно смачний з хріном та гарніром з відвареної картоплі.