Існує багато суперечливих думок про шкоду та користь дріжджового хліба для людського організму. Для себе я давно вирішила, що для своєї сім’ї буду випікати поживний та корисний хліб. Рецептів такого хліба безліч, та я хотіла знайти простий рецепт хліба без дріжджів та закваски. Одного разу випадково почула по веда-радіо рецепт, як випікати хліб на кефірі, без дріжджів. І, звичайно, спробувала спекти за порадою. Вся сім’я була в захваті. Тепер я постійно випікаю хліб на кефірі і пропоную Вам рецепт чудового домашнього хліба.
Інгредієнти: Бадьян, Борошно житнє, Борошно пшеничне, Кардамон, Кефір, Кориця, Коріандр, Лимонна кислота, Сіль, Сода, Сухе молоко, Цукор
Для тіста нам знадобиться:
- борошно пшеничне – 800 гр.,
- борошно житнє – 70 гр., можна замінити висівками,
- сухе молоко 100 гр. (у мене не було, то не клала)
- сіль – 2 ч. л.,
- сода – 1 ч. л.,
- цукор – 7 ч. л.,
- лимонна кислота – ½ чайної ложки.
- спеції: коріандр – 1 ч. л., кардамон – 1/3 ч. л., кориця – 1 ч. л., бадьян – 1/6 ч. л.
- кефір – 600 мл.
Як приготувати хліб без дріжджів на кефірі
Спершу просіваємо через сито борошно.
До борошна додаємо всі сухі інгредієнти, гарно перемішуємо.
Та вливаємо кефір.
У мисці замішуємо густе тісто, далі вимішуємо до готовності на дошці або столі протягом 10 хвилин.
Викладаємо вимішане пшенично-житнє тісто в форму, змащену маслом і ставимо в тепле місце для піднімання.
Замішаний хліб повинен бути висотою приблизно 4 см. Якщо висота сирого тіста буде більшою, то час на випікання також збільшиться. Найкраще замішувати тісто ввечері, щоб воно підходило протягом ночі. Вранці тісто не обминаємо, а відразу ставимо в духовку, нагріту до 180⁰С. Випікаємо 1-2 години.
Нагадую ще раз: час випікання хліба залежить від висоти сирого тіста.
Під кінець випікання збільшуємо температуру в духовці, щоб хліб гарно зарум’янився і з нього вийшла зайва волога.
За бажанням, можна змінювати спеції, гарний смак має хліб з доданим кунжутом, родзинками, насінням.
Ось такий простий рецепт домашнього хліба без дріжджів. Він залишається свіжим, ароматним та дуже смачним протягом цілого тижня.
Бажаю, щоб у Вас випічка завжди виходила корисною, смачною та духмяною!