Хліб без дріжджів і закваски на кефірі, спечений в духовці – пшенично-житній, домашній, простий рецепт з фото

Існує багато суперечливих думок про шкоду та користь дріжджового хліба для людського організму. Для себе я давно вирішила, що для своєї сім’ї буду випікати поживний та корисний хліб. Рецептів такого хліба безліч, та я хотіла знайти простий рецепт хліба без дріжджів та закваски. Одного разу випадково почула по веда-радіо рецепт, як випікати хліб на кефірі, без дріжджів. І, звичайно, спробувала спекти за порадою. Вся сім’я була в захваті. Тепер я постійно випікаю хліб на кефірі і пропоную Вам рецепт чудового домашнього хліба.

Для тіста нам знадобиться:

  • борошно пшеничне – 800 гр.,
  • борошно житнє – 70 гр., можна замінити висівками,
  • сухе молоко 100 гр. (у мене не було, то не клала)
  • сіль – 2 ч. л.,
  • сода – 1 ч. л.,
  • цукор – 7 ч. л.,
  • лимонна кислота – ½ чайної ложки.
  • спеції: коріандр – 1 ч. л., кардамон – 1/3 ч. л., кориця – 1 ч. л., бадьян – 1/6 ч. л.
  • кефір – 600 мл.

Як приготувати хліб без дріжджів на кефірі

Спершу просіваємо через сито борошно.

1

До борошна додаємо всі сухі інгредієнти, гарно перемішуємо.

xleb-bez-drogej3

Та вливаємо кефір.

xleb-bez-drogej4

У мисці замішуємо густе тісто, далі вимішуємо до готовності на дошці або столі протягом 10 хвилин.

xleb-bez-drogej5

Викладаємо вимішане пшенично-житнє тісто в форму, змащену маслом і ставимо в тепле місце для піднімання.

xleb-bez-drogej6

Замішаний хліб повинен бути висотою приблизно 4 см. Якщо висота сирого тіста буде більшою, то час на випікання також збільшиться. Найкраще замішувати тісто ввечері, щоб воно підходило протягом ночі. Вранці тісто не обминаємо, а відразу ставимо в духовку, нагріту до 180⁰С. Випікаємо 1-2 години.

Нагадую ще раз: час випікання хліба залежить від висоти сирого тіста.

Під кінець випікання збільшуємо температуру в духовці, щоб хліб гарно зарум’янився і з нього вийшла зайва волога.

За бажанням, можна змінювати спеції, гарний смак має хліб з доданим кунжутом, родзинками, насінням.

Ось такий простий рецепт домашнього хліба без дріжджів. Він залишається свіжим, ароматним та дуже смачним протягом цілого тижня.

xleb-bez-drogej2

Бажаю, щоб у Вас випічка завжди виходила корисною, смачною та духмяною!