Жовтень – гаряча пора для грибників. Адже, всього за місяць потрібно встигнути вполювати достатньо опеньків, щоб не тільки побалувати себе та рідних смачними стравами, а ще й зробити грибні заготовки на зиму. Тому, зазвичай, наша родина в повному складі вирушає на тихе грибне полювання до лісу, озброївшись відрами та ножами. 😉
Цього року назбирати опеньків вдалося стільки, що і наїлися вдосталь, і заготовили на зиму чимало. Сьогодні поділюся рецептом приготування смажених опеньків. Така страва у нашій родині називається просто – грибна ікра з опеньок. Таку ікру можна як просто з’їсти, так і заготувати на зиму. Для цього я не використовую банки, а розкрию свій секрет правильної заморозки грибів на зиму. Сподіваюся, що покроково зроблені фото допоможуть господиням в приготуванні цієї смачної страви із грибів.
Інгредієнти: Коріандр мелений, Опеньки, Перець чорний мелений, Рослинна олія, Сіль, Цибуля, Часник
Для ікри нам знадобляться:
- 1 кг грибів (опеньки);
- 1 ріпчаста цибулина;
- 1 зубок часнику;
- 1 ч. ложка солі;
- 0,5-0,75 ч. ложки спецій (коріандр, перець);
- 2 ст. ложки олії рослинної (рафінованої).
Як зробити смачну грибну ікру з опеньків
Починаючи приготування, грибний врожай треба ретельно перебрати, щоб позбутися всіх комах, листя та іншого сміття, а головне переконатися, що ненароком серед їстівних грибів не трапились поганки. Старі опеньки слід очистити від нижньої плівки, а молоденькі грибочки можна готувати як є.
Далі, очищені гриби необхідно ретельно промити. Краще робити це під проточною водою, щоб опеньки не увібрали в себе зайвої вологи. Від цього вони стають дуже крихкими.
Підготовлені опеньки складаємо в каструлю та заливаємо водою. Не страшно, якщо каструля буде дуже повною, в процесі приготування гриби уварюються та зменшуються в об’ємі. Після закипання опеньки слід проварити приблизно 3 хвилини.
Після цього, відкинути гриби на друшляк та промити холодною проточною водою.
Каструлю вимити та знову скласти в неї опеньки, залити чистою водою та поставити на вогонь. Другий раз слід варити гриби вже близько 25-30 хвилин, після чого, знову відкинути на друшляк.
Відварені опеньки можна смажити ціленькими, або ж скористатися кухонним комбайном для подрібнення та зробити грибну ікру.
Грибну масу можна розфасувати по пакетам по 150-200 гр та заморозити про запас. Зимою достатньо розморозити подрібнені гриби та обсмажити, щоб отримати смачну начинку для пиріжків, пирогів чи вареників.
В нашому ж випадку приготуємо з подрібнених опеньків ікру прямо на зараз. Отже, на сковороду наливаємо рослинну олію та викладаємо підготовлені гриби. Смажимо на середньому вогні. в цей час очищуємо цибулю та часник, дрібно нарізаємо. Додаємо на сковороду до опеньків та смажимо. Приправляємо страву сіллю та спеціями за смаком.
Подавати готову ікру з опеньків краще всього із картопляним пюре, але страва також відмінно смакує з рисом та іншими гарнірами. Крім того, поклавши її на хліб, отримаєте смачні бутерброди.
Як я вже казала, готову грибну ікру можна використати як начинку до випічки. Отже, сміливіше експериментуйте та насолоджуйтеся смаком. Вдалих вам грибних страв!
Грибна ікра з опеньок – відео-рецепти
Пропоную переглянути і інші варіанти приготування заявленої у пості страви.
Автор цього відео-рецепту пропоную готувати ікру з опят із відварених заморожених опеньок з морквою.